Valilik Gazi Toplantı Salonu’nda Vali Ahmet Kara başkanlığında yapılan toplantıya Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, sağlık görevlileri ve daire amirleri katıldı.
Vali Kara, “Son 15 yıldır Türkiye’de önemli değişimler, değişiklikler yaşanıyor. Gerek sosyal güvenlik alanında, gerek sosyal hizmetler alanında ve gerekse sağlık alanında bunu görüyoruz. Ben fakültede okurken sosyal güvenlik dersinde hocamız sık sık sosyal güvenlik kurumlarının bir çatı altında birleştirilmesi gerektiğini söylüyordu. Bugün mutluluk ve sevinçle görüyoruz ki sosyal güvenlik kuruluşları bir çatı altında toplandı. Bugün sevk zinciri diye bir şey kalmadı, sevk kağıtları tarihe karıştı. Genel sağlık sigortası uygulanmaya başlandı. Bugün artık her kesim gerek sosyal güvenlikten ve gerekse de sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Kağızman Devlet Hastanesi. Kağızman ve Digor Entegre Hastaneleri ile beraber Diş Hastanemiz, Doğum ve çocuk Bakımevi bugün halkımıza güzel hizmetler yapmaktadır” dedi.
Türkiye’de kuyruk değil koltuk dönemi başladığını da hatırlatan Vali Kara, “Eskiden hastanenin koridorlarında kuyruklar olurdu bugün ise o koridorlarda koltuklar var. Eskiden Hastanelerde bakımsızlık had safhadaydı bugün ise yoğun bakım üniteleri bile var. Bugün Kars’ta 228 hekim görev yapmaktadır. Bunlardan 127’si uzman hekimdir. 3 aşağı, 5 yukarı branşta doktoru olmayan her hangi bir uzmanlık dalımız yoktur.”
SAĞLIKTA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞANDI
Vali Kara, sağlıkta değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek, Aile Hekimliğinin de bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirtti. Vali Kara, şunları söyledi:
“Ben Aile Hekimliği konusunda ahkam kesecek değilim. 1.5 sene İngiltere’de yaşadım. 1989 ve 2002 yılında gittiğimde de Aile Hekimliğini en iyi boyutlarıyla uygulayan bir ülkedir İçinde 1.5 sene yaşadığım bir sistem ve Aile Hekimliği o nedenle bildiğim bir sistem. Aile Hekimliği ile artık sağlık hizmetinden kimsenin yararlanamadığı bütün durumları ortadan kaldıran ve hastanın artık doktorunu beğendiği, doktorunu seçtiği bir sistemin adıdır. Aile Hekimliği Devlet bütçesine bayağı bir yük getiren pahalı bir sistemdir. Ama Dünyada uygulanan en güzel sistemlerden biridir. O nedenle Aile Hekimliği sistemini Türkiye’de halktan esirgemeyen Hükümetimizi de huzurlarınızda kutluyorum.”
Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç de sunum eşliğinde Aile Hekimliğini anlattı. Sevinç şu bilgileri verdi:
AİLE HEKİMLİĞİ
Aile hekimliğinin asıl amacı birinci basamakta tedavi edilebilecek olan büyük bir hasta grubunun ikinci basamak ve üçüncü basamak kurumlarına gitmeden tanı ve tedavilerinin daha hızlı ve süratli yapılması zaman ve iş gücü kaybının önlenmesidir. Eğitim hastanelerinin birinci basamak tedavi yükünün azaltarak asıl işlevleri olan öğrenci ve asistan eğitimi ile bilimsel faaliyetlerine araştırma faaliyetlerine daha çok zaman ayırabilmesi ve daha kompleks olguları daha etkin bir biçimde tedavi edebilmeleri imkan vermek içindir.
Birinci basamak ve kısmen ikinci basamak hizmetleri böylece daha etkin bir şekilde verilebilecek ve ikinci ve üçüncü basamak olarak tanımlanabilecek olan hastaneler ve üniversite hastanelerinin de daha iyi ve kaliteli sağlık, sağlık eğitimi vermeleri sağlanabilecektir.
Aile hekimi yaş cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın kişilere, ailelere ve kendine bağlı topluluğa kişisel sürekli ve birinci basamak sağlık hizmeti veren bu konuda uzmanlık eğitimi görmüş tıp doktorudur. Görevini muayenehanesinde, evlerde bazen bir klinik yada hastanede sürdürür. Erken tanı koymayı amaçlı hastalık ve sağlık hakkındaki düşüncelerine fiziksel, psikolojik ve sosyal faktörleri de dahil eder.
Kendisine bir hekim olarak getirilen tüm sağlık problemleri için bir ilk değerlendirme yapar. Kronik tekrarlayıcı yada terminal hastalığı olanların sürekli tedavisini üstlenir. Hastası ile uzun süreli bağlantı kurarak hastalığı hakkında mesleki açısından kullanabileceği verileri toplar. Diğer medikal ve medikal olmayan branşlar ile koordinasyon içinde çalışır. Hastasını gerektiğinde birinci basamakta tedavi eder, sevk etmesi gereken durumları bilir. Aile hekimliği bir ekip hizmetidir ve birinci basamak ekibi ile (hemşire, ebe, diş hekimi, diyetisyen, fizyoterapist vb. gibi) birlikte yürütülür.
Bu ekibin sorumluluğu başvuran bireylerin daha sağlıklı yaşamaları için koruyucu tedavi edici hizmetleri vermek gerekli sağlık eğitimini yapmaktır. Aile hekimliği, bireylerin ve toplum sağlığını korumak, sağlıklı yaşam sağlamak, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerine küçük nüfus birimlerine kadar ulaştırmak ve sürekliliğini sağlamak, çocukların, yaşlı insanların, kadınların, adolesan dönem gibi grupların özel sağlık ihtiyaçlarını belirlemek, kronik hastalıkları ve bozuklukları önlemek, bölgedeki çevre koşullarını iyileştirmek, topluma sağlık eğitimi vermek, hastalara uygun bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini gerçekleştirmek için gereklidir.
Aile hakimliği ilk basamak tedavi hizmetlerini sürekli, etkin ve kaliteli bir biçimde vererek gerek toplumun sağlıkla ilgili problemlerinin ve gerekse sağlık sektörünün içinde bulunduğu ikinci ve üçüncü basamak tedavi hizmeti veren kuruluşlara aşırı yüklenme vb. gibi problemlerin çözümünde büyük faydalar sağlayabilecek bir disiplindir.
AİLE HEKİMLİLİĞİNİN ESASLARI
1-Aile hekimliği, belli bir hastalık grubu, belli bir yöntem veya belli bir grup bilgi ile değil, kişinin kendisi ile ilgilidir.
2-Aile hekimliği hastalığı anlamaya çalışır. Birçok hastalık kişisel, ailesel ve sosyal açıdan bakılmadığı sürece anlaşılamaz.
3-Aile hekimliği hizmet ettikleri toplumun tüm kaynaklarını hastaları için kullanılabilirlerse daha etkin olurlar.
4-Aile hekiminin her hastayı yılda ortalama olarak dört kez göreceği varsayılırsa, bunun koruyucu hekimlik uygulamaları için iyi bir fırsat olacağı kaçınılmazdır.
5-Aile hekimleri sadece kendilerine başvuranlara değil, o kişilerin içinde yaşadığı topluma da hizmet götürürler. Çünkü risk altındaki toplum görüşüyle hareket ederler.
6-Aile hekimleri hastalarını evde hastanede veya muayenehanede görürler.
7-Aile hekimleri, kendi değerlerinin, duygularının ve tutumlarının hekimliği nasıl uygulayacakları konusunda belirleyici olduğunun farkındadırlar.
8-Aile hekimliği kaynakların kullanımında birer yönetici durumundadırlar.
9-Tam bir etkinlik için aile hekimliğinin çevre tarafından kabul edildiğinin açık işaretleri var olmalıdır.