Kuyucuk Kuş Cennetinin kurtarılmasıyla alakalı olarak; Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce tarafından Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Bilindiği gibi Kuyucuk Gölü, Kars ili, Arpaçay İlçesi sınırları içerisinde olup, Türkiye'nin en önemli kuş cenneti alanlarından biridir. Alan aynı zamanda Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında özel korumaya alınmıştır. Kuyucuk Gölü aynı zamanda, Doğu Anadolu'nun ilk ramsar alanı ve Türkiye'nin ilk kuş üreme adasının bulunduğu göldür. 230'u aşkın kuş türünün bulunduğu ve sonbaharda 40 binden fazla kuşa ev sahipliği yapan Kuyucuk Göl'ü ve çevresini oluşturan sulak alan buna rağmen korunmuyor. Göl, yetkililerin ilgisizliği ve yereldeki birimlerin ihmali sonucu yok olmakla karşı karşıyadır.
Kuzey Doğa Derneği tarafından yapılan açıklamada, Kuyucuk Gölü'nün 15 yıl önce 13 metreyi bulan su seviyesinin, şu an 2-3 metreye kadar düştüğü öne sürülmüştür. Gölün 2013 yılı içinde büyük ölçüde su kaybına uğradığına dikkat çekilen açıklamada, yüzeyinin tamamen kuruduğu vurgulanmıştır. Su seviyesinin, bölgedeki taban suyunun çiftçiler tarafından açılan kuyularla çekilmesi, göle su taşıyan derelerin önünün kesilerek hayvan sulamada kullanılması nedeni ile düştüğü ortaya konmuştur. Kesin koruma bölgesi olan adayı, çobanların otlak alan olarak kullandığı, bu nedenle de adanın bitki örtüsünün de neredeyse tamamen yok olduğu üzerinde durulmuştur. Açıklamada, önlem olarak, adanın iki etrafından su hendekleri kazılması, su kaynaklarının göle bağlanması ve kuşların üreme alanı olan yapay adanın, bir kepçeyle tekrar oluşturulması gerektiğini belirtilmiştir.
Aynı zamanda Kuyucuk Gölü'nde havza bazında su planlaması yapılmadığı da dile getirilmiştir. Bu durum, Kuyucuk Gölü'nün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ortaya koymakta ve bu tehlikeye karşı ciddi önlemlerin alınmasını kaçınılmaz kılmaktadır.
Bu bağlamda;
1-Kuzey Doğa Derneğinin açıklamalarından sonra Kuyucuk Gölü'nde ilgili birimleriniz incelemeler yapmış mıdır? Kuyucuk Gölü, en son ne zaman yetkili birimler tarafından incelenmiştir?
2-Su seviyesi en son ne zaman ölçülmüştür? Seviyenin 2-3 metreye düştüğü doğru mudur?
3-Alan Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında özel korumaya alınmış olmasında rağmen, neden gerektiği gibi korunmuyor?
4-Taban suyunun çiftçiler tarafından açılan kuyularla çekilmesi, göle su taşıyan derelerin önünün kesilmesi, çobanların adayı otlak alan olarak kullanması nasıl mümkün olmaktadır? Bu faaliyetlerden haberdar değil misiniz? Bu faaliyetleri durdurmayı düşünüyor musunuz?
5-Gölde havza başına su planlaması yapılıyor mu? Doğa harikası olan Gölü ve alanının kurtarmak için ne yapmaktasınız? Kuzey Doğa Derneği tarafından belirtilen önlemler alınacak mıdır?