Kuzeydoğa Acil Servisi...

Kars’ta faaliyet gösteren KuzeyDoğa Derneği, adeta bir kuş acil servisi gibi çalışıyor.

Duyarlı Karslılar her nerede olursa olsun yaralı veya hasta bir kuş bulduklarına ilk olarak KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordiatörü Emrah Çoban’a ait 0536 329 71 39 telefonu arıyorlar.

Kars Öğretmenevi bahçesinde eşi ve çocuğu ile çay içen polis memuru İlkan Dörtyol da, duvar kenarında çaresiz bir şekilde çırpınan bir kuşu görmesi üzerine durumu hemen Kars’ı ve Kuyucuk Gölü’nü Dünyaya ve Türkiye’ye tanıtan KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban’a ihbar etti.

İhbar üzerine hemen Öğretmenevi bahçesine koşan Çoban, duvar dibine sığınmış kuşu ilk önce eline alarak ilk muayenesini yaptı. Bu kuşun Kars’ta sıkça rastlanan bir kuş türü olan Ebabil yavrusu olduğunu belirleyen Çoban, daha sonra kuş üzerinde gerekli kontrolleri yaptı. Önce kanatlarında herhangi bir kırık olup olmadığına bakarak muayene ettikten sonra kuşu yukarıya fırlatarak uçmasını sağladı.

Doğa ve çevre dostu KuzeyDoğa Derneği bilim Koordinatörü Emrah Çoban, ebabil kuşunu kurtarmasının ardından KuzeyDoğa Derneği ile Kars ve çevresinde özellikle Kuyucuk Gölü ile Karslılarda çevre ve ekosistem bilincinin oluştuğuna dikkat çekti. Bu kuşun bölgemizde sıkça rastlanan bir kuş türü olan ebabil yavrusu olduğunu belirterek, “Bazen bu kuş uçarken herhangi bir yere çarpabiliyor. Daha sonra da yere düşüyor. Çünkü kanatları henüz tam olarak gelişmemiş. Bu kuş türü uçmaya en yatkın olan bir kuştur. Bu nedenle de uçamaya çok dayanıklıdırlar. Havada uyur ve çiftleşirler. Kanatları çok gelişmemiş oldukları zaman yer düşünce tekrar kalkamıyorlar. Onlara yardımcı olarak havaya fırlatarak uçmalarını sağladık. Bu işlemi yapmadan önce kanatlarını ve genel sağlık durumunu kontrol ettikten sonra doğaya geri salıyoruz.” dedi.

Polis memuru İlkan Dörtyol ise “Kars ve çevresinde artık bu gibi vakalarla karşılaşıldığında insanlarımız aklına ilk önce KuzeyDoğa Derneği’ni aramak geliyor. Ben de bu kuşu öğretmenevi bahçesinde çaresiz bir şekilde görünce hemen KuzeyDoğa Derneği yetkililerini aradım ve onlarda hemen kuşu muayene ederek tekrar doğaya geri saldılar.”diye konuştu.