Lojistik bilmecesi

2008 yılında 3 Cumhurbaşkanının katıldığı törenle temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Kars ve Erzurum arasında “Lojistik” tartışmalarına neden oldu.

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu’nun lojistik merkezinin nereye kurulacağı yönündeki çelişkili açıklamalar Erzurum ve Kars’ı arasında “beklenen ekonomi gelişmeleri” değil, “lojistik gidiş-gelişleri” yaşatmaya başladı. Her 2 ilin Vali ve belediye başkanları da lojistik merkezinin kendi illerine kurulmasını istedi.

BTK Demiryolu projesinin Türkiye ayağının temelini 24 Temmuz 2008’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atıldı. Üç cumhurbaşkanı, demiryolu platformdaki haritada kendi ülkeleri üzerinden demiryolu raylarını koyarak temel atma töreni gerçekleştirdi.

“Demir İpekyolu” olarak da adlandırılan proje kapsamında demiryolu hattı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den, Gürcistan’nın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Türkiye’de Kars’a gelecek Demiryolunun tamamı 180 kilometre olacak ve toplam maliyeti de 450 milyon dolar olarak planlandı.

Demiryolunun 76 kilometresi Türkiye’den, 29 kilometresi Gürcistan’dan, 80 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçecek. Proje hayata geçirildiğinde Avrupa’nın Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşıması arasındaki yük taşımalarının tamamının demiryoluna kaydırılması planlanıyor. BTK Demiryolu hizmete girdiğinde orta vadede yıllık 3 milyon ton yük taşınacak. 2034 yılında iste 16 milyon 500 bin ton yük ile 1 milyon 500 bin yolcu taşınması bekleniyor.

LOJİSTİK BİLMECESİ

Hatla ilgili çalışmalar devam ederken gümrüklemenin yapılacağı lojistik merkezinin Erzurum’a yapılacak olması Erzurum ve Kars arasında da ister istemez sıkıntıya yol açtı. Lojistik merkezinin ihalesi 10 Ocak Pazartesi günü Erzurum’da yapılacak. Ancak Kars Belediye Başkanı Nevzat Boşkuş konuyu Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a da ilettiklerini lojistik merkezinin Kars’ta olması gerektiğini söyleyince kafalar iyice karıştı. Gündemde olan lojistik merkezinin Kars’tan başka bir yerde kurulmasının söz konusu olmayacağını belirten Başkan Bozkuş, “Başbakanımızın cumartesi günü geliyor. Biz de lojistik merkezinin Kars’a kurulması için hazırladığımız önergeyi meclis toplantısında sunduk. Oy birliği ile kabul edildi O depolar buraya Kars’a kurulacak. Demiryolu buradan geçiyorsa merkez de burada olmalı” diye konuştu.

Pazartesi günü yapılacak ihaleye hazırlanan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Küçükler her türlü fiziki koşulu, arazileri hazırladıklarını lojistik merkezinin Erzurum’da kurulacağını söyledi. Kars’ın bürokratları duygusal davrandığını savunan Başkan Küçükler, “Her yerin potansiyeline göre hareket etmemiz lazım. Bugüne kadar yapılmış yatırımlar plansızlık neticesinde heba edildi. Yıllar öncesinde buna göre imar planları hazırlandı. Bu işlemler yapılırken Kars konusu gündem de değildi. Psikolojik, duygusal davranılarak Kars’ta olması gerektiğini söylüyorlar” diye konuştu.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de, Karslı bürokratların “Hakkımızı aldılar” diyerek gereksiz gerginlik yarattığını kaydetti. Kars Valisi Ahmet Kara ise TCDD Genel Müdürlüğü’nün lojistik merkezinin Kars’a kurulacağı sözünü verdiğini söyledi.

TCDD’den yapılan açıklama ne yazık ki Karslıları tatmin etmedi. Çünkü açıklamada çelişkili ifadeler yer aldı. Lojistik merkezinin Kars’ta kurulmasının planlandığı belirtildi. Bu açıklamalarla birlikte “lojistik” sorunun daha nereye varacağı ise henüz bilinmiyor.