Marmaray Projesi ve Ahmet Arslan’a Teşekkür

Ulaştırma Bakanı sayın Binali Yıldırım, Marmaray’ın açılış konuşmasında Kars Milletvekilimiz sayın Ahmet Arslan’a bütün dünya basını ve konukları önünde teşekkür etti.

Bakan Yıldırım, Marmaray projesinin hizmete açılması aşamasına kadar hem DLH Genel Müdürlüğü döneminde hem de  Kars Milletvekilliği sürecinde  projeye yapmış olduğu önemli katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Uluslararası alanda örnek projeler arasında yer alan Marmaray projesinin açılışının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi anlamlı bir günde yapılmasının yanında,  önde gelen uluslararası basının ve bir çok dünya lideri ve Bakanlarının ilgi gösterdiği canlı yayında Kars Milletvekili sayın Ahmet Arslan’a yönelik taktir ve teşekkürler hem ülke hem de Karslı hemşehrilerimizde büyük memnuniyet yaratmıştır. Milletvekilimiz sayın Arslan’ın yapmış olduğu projeler sayesinde Serhat Şehrimiz Kars’ın ülke gündeminden Dünya gündemine taşınması göz ardı edilemeyecek bir başarı olduğu bütün kesimlerce ortaya konulmaktadır.

Marmaray Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası düzeyde katılım ile 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açıldı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 90’ıncı yılında hizmete giren Marmaray, 153 yıllık geçmişi ile “Asrın Projesi” olarak adlandırılıyor. Marmaray, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri içinde barındırıyor.

MARMARAY PROJESİNİ SULTAN ABDÜLMECİD HAYAL ETTİ

İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. İstanbul Boğazı altından geçiş ilk olarak deniz dibi üzerine inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilen tünel olarak planlandı. Bu fikir, izleyen dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902 yılında bir tasarım geliştirildi. İstanbul Boğazı’nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı isteği, 1980’li yılların başlarında giderek arttı ve 1987’de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi.

İLK KAZMA 2004’TE VURULDU

Projenin İstanbulluların her geçen gün artan trafik sorunun da çözümünde önemli ölçüde katkı sağlayacağı belirlendi. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) arasında bir finansman anlaşması imzalandı. Kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğazı’nın geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve Mart 2002’de proje için ihale dokümanları hazırlandı. Aynı yıl boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme BC1 Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı, Tüneller ve İstasyonlar işi ihale edildi, ihaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004’te sözleşme imzalanarak Ağustos 2004’te Türkiye’nin 150 yıllık rüyasının gerçekleşmesi için ilk kazma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle vurulmuştu.

İLK TÜP TÜNEL 2007’DE BATIRILDI,

Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin DLH Genel Müdürü ve şuan Kars Milletvekilimiz Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle 24 Mart 2007’de denize batırıldı. Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerin sonuncusu ise yine Bakan Yıldırım’ın katıldığı törenle 23 Eylül 2008’de İstanbul Boğazı’nın 60 metre altındaki yerini aldı.

GEBZE VE HALKALI ARASI 105 DAKİKA SÜRECEK

Marmaray Projesi, Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı’nın altından birleştiren Gebze ve Halkalı arasında konumlandırılan üç bölümden oluşuyor. 185 dakika süren Gebze ve Halkalı arası yolculuk süresi, Marmaray Projesi kapsamında iyileştirilmiş banliyö demiryolu sistemi hizmete açıldığında söz konusu yolculuk 105 dakika sürecek. Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika olacak. Trenler, İstanbul Boğazı’nın Asya bölümündeki Üsküdar İstasyonu ile Avrupa yakasındaki Sirkeci arasını ise 4 dakikada katedecek.

DÜNYANIN EN DERİN BATIRMA TÜNELİ

Banliyö hatlarının tamamlanmasıyla birlikte toplam maliyeti 8 milyar liraya ulaşacak olan Marmaray, 60 metre derinliği ile “dünyanın en derin batırma tüneli” özelliğine sahip. Sirkeci İstasyonu’nun güney girişinde yer alan yürüyen merdivenler, 61 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyen merdiveni olma özelliği taşıyor.

98,5 Metre ve 135 Metre Arasında Değişen 11 Tüp Kullanıldı

Kent İçi Ulaşımda Raylı Sistemlerin Payı Artacak

İstanbul’un Tarihini Değiştirdi

Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı. Bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark’ta ve Marmaray Müzesi’nde sergilenecek.