Mart ayı kolon kanseri farkındalık ayı

Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu tarafından kolon kanseri farkındalık ayı hakkında açıklama yapıldı.

Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu yaptığı açıklamada, “Kolorektal (Kalın Bağırsak) kanser dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistikleri kayıtlarına göre hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü sırada yer almaktadır.” dedi.

Lazoğlu tarafından yapılan açıklama şöyle: “Dünya çapında 1.849.518 kişiye (%10.2) kolorektal kanser tanısı konulurken, 880.792 kişi (% 9.2) söz konusu kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kolorektal (Kalın Bağırsak) kanserde erken teşhis ile mortalite ve morbidite azalmasının yanında; tedavi maliyetlerini de düşürecektir. Kolorektal kanseri erken evrede teşhis etmenin yolu ise hastalığı asemptomatik evrede tarama programları ile yakalamaktır. Ülkemizde kanser taramalarının yapılması ve dolayısıyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir. 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Akabinde GGT pozitif olan kişiler uygun standartlarda kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerimize yönlendirilmektedir.

Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle amaç, daha kanser belirti vermezken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, kolorektal kanserini önleyebilir. Erken tanı konulduğunda, kolorektal kanserini tedavisi daha etkin olabilir.  Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler taranmalı ve kolorektal kanser için artmış riski olan kişiler ise daha erken tarama programına alınmalıdır.

          İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Yusufpaşa mahallesinde yapılan Sağlıklı Yaşam Merkezi, yine aynı binada hizmet veren  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi  (KETEM) Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri ve Kolon Kanseri taramalarını ücretsiz yapmaktadır.

           Ayrıca Kolorektal (kalın bağırsak) kanser (50-70 yaş kadın ve erkek) ve Rahim Ağzı kanseri (30-65 yaş kadın) taraması için bağlı olduğunuz Aile Hekiminize başvurunuz. Bu taramalar Aile Hekimliklerinizde ücretsiz yapılmaktadır.”