Milletvekillerine İl Eğitim Karnesi

Hem öğrenciler hem de milletvekilleri sıralarına dönerken ERG’den Kars milletvekillerine mektup: “Yeni yasama döneminde eğitim sisteminin öncelikli sorunlarına odaklanın”

Eğitim politikası alanındaki izleme, araştırma ve savunu çalışmalarının 2003’ten bu yana sürdüren ERG, okulların ve Meclis’in açıldığı günlerde, milletvekillerine dosya şeklinde bir mektup göndererek eğitim sistemimizin öncelikle ele alınması gereken sorunlarını listeledi. Milletvekillerine gönderilen dosyada, “Türkiye eğitim sisteminin öncelikli sorunları” başlıklı bir yazı, bu sorunları daha iyi açıklayan beş infografik ve her milletvekili için özel olarak hazırlanan temsil ettiği ilin eğitim göstergeleri kartları bulunuyor.

EĞİTİM SİSTEMİNİN EN ÖNCELİKLİ SORUNU ÖĞRENEMEME

ERG’nin değerlendirmesine göre, eğitim sisteminin en öncelikli sorunu “öğrenememe”. Son yıllarda eğitime erişim alanında gözle görülür gelişmeler yaşandığını belirten ERG, bu gelişmenin “öğrenme” boyutuna istenen ölçüde yansımadığını kaydediyor. 2009 yılında gerçekleşen uluslararası testlerin sonuçlarına göre Türkiye’de 15 yaşındaki çocukların yüzde 35’i okula gitmiyor, yüzde 25’i de okula gitse bile basit matematiksel problemleri çözemiyor. ERG, bu durumun ülkenin sosyoekonomik kalkınmasına gelecekte büyük sekte vuracağının altını çiziyor.

ERG’nin değerlendirmesine göre, “öğrenememe” krizinin çözümü için öğretmen politikalarının yeniden belirlenmesi ve öğretmenlerin doğru ve hizmetöncesi eğitim ve hizmetiçi gelişim fırsatlarına kavuşturulması gerekiyor. ERG ayrıca, Türkiye eğitim sisteminin yeterince eşitlikçi olmadığının altını çiziyor. Toplumda herkesin eşit fırsatlara sahip olabilmesi için etkili rol üstlenmemesi gereken eğitim sistemimiz, OECD ülkeleri arasında ailenin geliri ve eğitim düzeyi gibi etmenlerin öğrenci başarısı üzerinde en büyük rolü oynadığı üç ülkeden biri. Ortaöğretim sisteminin gençleri kaybetmesi, merkezi sınavların pekiştirdiği rekabetçi yapı, yönetişim yapısındaki verimsizlikler, yetersiz kamu kaynakları ve eğitimde hakların güvence altına alınmaması, ERG’ye göre yeni yasama döneminde öncelikle ele alınması gereken diğer sorunlar.

8 ÖNCELİKLİ SORUN, 5 İNFOGRAFİK

Milletvekillerine gönderilen dosyada bu sekiz sorunun ayrıntıları, beş infografikle açıklanıyor.

MİLLETVEKİLLERİ İÇİN “İL EĞİTİM GÖSTERGELERİ KARTI”

ERG ayrıca, her il için özel olarak hazırladığı il eğitim göstergeleri kartlarını da o ili temsil eden milletvekillerine gönderdi. Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kıçıç’a da gönderilen mektupta, “Yeni yasama döneminde eğitim sisteminin öncelikli sorunlarına odaklanın” ibaresi de yer aldı. İllerinde eğitime katılım, okulu terk, öğretmenler, derslik ve bilgisayar başına düşen öğrenci, sınıf tekrarı gibi birçok gösterge ve veriyi bölge ve Türkiye ortalamasıyla karşılaştırmalı olarak sunan bu belgeler, milletvekillerinin sık sık başvuracağı bir kaynak olacak.

Eğitim politikasıyla ilgili izleme, araştırma ve savunu çalışmalarını 2003 yılından bu yana sürdüren Eğitim Reformu Girişimi’nin kurumsal destekçileri: Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Bahçeşehir Üniversitesi, Borusan Kocabıyık Vakfı, Enerji-Su, Enka Vakfı, Hedef Alliance, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kadir Has Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı, MV Holding, Nafi Güral Vakfı, Sabancı Üniversitesi, The Marmara Hotels & Residences, Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği, Türkiye Vodafone Vakfı, Vehbi Koç Vakfı, Yapı Merkezi.