Volkan KARABAĞ
“Teknolojik Ürünlerin Gelişimi” konusu kapsamında öğretmenleri Selçuk Akgül nezaretinde Efe Matbaasını gezen öğrencilere, matbaanın geçmişten günümüze tarihi gelişimi anlatılarak, tasarım, kalıp ve baskı sürecinin nasıl gerçekleştiği uygulamalı olarak gösterildi.
Matbaada kağıt çeşitlerini, ayrıca kitap, dergi, afiş ve davetiyelerin tasarım, kalıp ve baskı aşamalarını inceleyen minik öğrenciler, bir gazetenin hazırlanışı ve baskı aşamalarını da adım adım inceleyerek merak ettikleri soruları yönelttiler.
Matbaayı büyük bir merakla gezen minik öğrencilere, matbaa sahibi Bahattin Daşdelen ilk aşama olarak tasarım hakkında bilgi vermesinin ardından minikleri asıl heyecanlandıran baskı aşamasına geçildi. Daşdelen, öğrencilere gazetenin basım aşamasında hangi evrelerden nasıl geçtiğini ve baskısını anlattı. Gazetenin baskısını da ilgiyle izleyen öğrenciler, daha sonra matbaa ekibiyle hatıra fotoğrafı çekildi.
Daşdelen, minik ziyaretçilerin matbaaya olan merakını çok beğendiğini ifade ederek, “Minik öğrencilerin merakını takdirle karşılıyorum. Gördükleri her şey hakkında sorular soruyorlar. Biz de mesleğimiz ve kullandığımız makineler hakkında onlara, anlayabilecekleri dilde bilgiler verdik. Hatta örnek teşkil etmesi için bir gazete baskısı yaptık. Minik öğrencilerin öğretmeni Selçuk Akgül’ün, mesleğimize yönelik, böyle güzel bir çalışma yapması da bizi çok mutlu etti. Ayrıca öğretmenimiz geleceğin teminatı olan bu çocuklarımıza böyle bir ortamı tanıtma imkanı sağlayarak sosyal sorumluluğa verdiği önemi göstermiştir. Matbaayı bu yaştaki çocuklarımızın tanıması, onlarında geri dönüşümün ve ağacın önemini bilmesi çok önemlidir” dedi.
Geziyle ilgili bilgi veren sınıf öğretmeni Selçuk Akgül, “Bu gezimizin amacı bir kitabın yolculuğunu, nerede başlayıp nerede bittiğini öğrencilerimiz tarafından yerinde inceleyerek öğrenmelerini sağlamaktı. Öğrencilerimiz bu gezi sayesinde konu hakkında geniş bilgi sahibi olma fırsatını yakaladı. Bundan sonraki hayatlarında öğrencilerin kitapları daha istekli bir şekilde okuyacaklarını düşünüyorum” dedi.
ÖĞRENCİLERİMİZ GEZEREK, GÖREREK ÖĞRENECEK
Bu tür etkinlikleri uzun süredir yaptıklarını belirten Melikşah İlkokulu 4-A sınıfı öğretmeni Selçuk Akgül, “Ben şahsen minik öğrencilerimizin gezerek ve görerek öğrenmelerinden yanayım. Zaten okuldaki eğitimlerimizde gerektiği kadar anlatarak öğretimi sağlıyoruz. Biz her yıl olduğu gibi bu yılda zaman zaman öğrencilerimize farklı kurumları ve sektörleri gezdirerek, onların sosyal yönlerinin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu defa bir kitabın matbaada nasıl hazırlandığını, günlük her alanda okuduğumuz gazetelerin nasıl bizlere ulaştırıldığını göstermek istedik. Özellikle bu tür çalışmalar yapmamızın sebebi öğrencilerimizin okulda gördükleri kitapların ve gündelik hayatta okuduğumuz gazetelerin nasıl hazırlandığını göstermekti. Bunu anlatmak bir yere kadar akıllarında kalıyor ama inanıyorum ki bu geziyi ömürleri boyunca hatırlayacaklardır. Bu tür çalışmalarımız devam edecek. Birçok farklı mesleği, kurumu, hizmeti öğrencilerimize yerinde göstereceğiz” diye konuştu.