Mir Kasım Erdemin Kaleminden

Araştırmacı - Yazar Mir Kasım Erdem “RAMAZAN AYI’NIN ÖNEMİ” ni Yazdı...

On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı tüm rahmet ve mağfiretiyle yine bizlere misafir oldu. Ramazan ayının önem ve ehemmiyetini işin asıl sahibi olan Resulullah bırakmak en güzeli olsa gerek. Hz. Ali (aleyhi selam) bir hadisinde peygamberin bir hutbesinde  (salavatullahi ve alihi) şöyle buyurduğunu söyler.

“Ey insanlar, Allah’ın ayı bereket ve mağfiret ile size doğru gelmekte; öyle bir ay ki Allah katında en üstün aydır. Onun günleri, en faziletli günler , saatleri en faziletli saatler, geceleri en faziletli gecelerdir. Bu ayda siz Allah’ın ziyafetine davet edilmiş ve Allah’ın değer verdiği kimselerden sayılmışsınız. Nefesleriniz bu ayda zikir ve uykularınız bu ayda ibadet sayılır. Amel ve dualarınız kabul edilir. O halde doğru niyetler ve temiz kalplerle Allah’tan isteyin ki sizi bu ayın orucunu tutmaya ve kendi kitabı Kur’an-ı okumaya muvaffak etsin. Gerçek bedbaht kimseler bu ayda Allah’ın mağfiretinden mahrum kalan kimselerdir. Bu ayda açlık ve susuzluğunuzla kıyamet günü açlık ve susuzluğunuzu hatırlayın. Fakir ve düşkünlerinize sadaka verin. Büyüklerinize saygılı küçüklerinize karşı şevkatli olun. Yakınlarınıza sılayı rahim yapın. Dilinizi koruyun, gözünüzü haram olan şeylerden sakındırın ve kulaklarınızı haram olan şeylere tıkayın. Halkın yetimlerine karşı şevkatli davranın ki sizin yetimlerinize de şevkatli davranılsın. Allah’a tövbe edin. Namaz vakitleri en faziletli vakitlerdir. O vakitlerde Allah kullarına rahmet gözüyle bakar. Onunla münacat ettiklerinde ona cevap verir. Onu çağırdıklarında lebbeyk der. – kabul eder- ona dua ettiklerinde icabet eder.”

“Ey insanlar canlarınız, amellerinizin elinde rehindir. Onları Allahtan bağışlanma dileyerek kurtarın. Sırtlarınız günahlarınızla ağırlaşmıştır onları uzun secdeler ederek hafifletin. Şunu bilin ki Allah, namaz kılan ve secde edenleri azap etmeyeceğine, herkesin korkacağı o günde korkutmayacağına kendi izzeti üzerine ant içmiştir. Ey insanlar kim bu ayda mümin bir oruçluya iftar verirse Allah katında bir köle azat etmenin sevabını alır ve geçmiş günahlarının bağışlanmasına vesile olur.”

“Ey insanlar kim bu ayda ahlakını güzelleştirirse ( kötü huylarından vaz geçerse) ayakların kayacağı o günde sırattan rahat geçmesini sağlar.”

Kim bu ayda eli altında olanlara (hizmetçisi, ailesi, işçisi) kolaylık sağlar ve yüklerini hafifletirse Allah’ta onun hesabını hafifletir. Her kim bu ayda gazabını ve sinirini önlerse, Allah ta kıyamet günü ona karşı gazabının önünü alır. Her kim bu ayda bir yetime değer verir ikram ederse Allah ta kıyamet günü ona değer verir ve mağfiret eder. Bu ayda akrabasından ilişkisini kesen kimseden kıyamet günü Allah ta mağfiretini ondan uzak tutar.

Kim bu ayda müstehap bir namaz kılarsa Allah onun cehennem ateşinden kurtuluşunu yazar. Bu ayda kılınan farz bir namaz diğer aylar da kılınan farz namazdan yetmiş kat daha sevaptır.

“Ey insanlar, cennetin kapıları bu ayda açıktır rabbinizden isteyin bu ayda o kapıları yüzünüze kapatmasın. Cehennemin kapıları bu ayda kapalıdır Allahtan isteyin bu ayda cehennemin kapılarını yüzünüze açmasın.

Kısaca Orucu Bozan Şeyler:

  1. Yemek ve İçmek
  2. Cinsel münasebette bulunmak
  3. Matürbasyon yapmak
  4. Kasıtlı olarak kusmak
  5. Boğaza kasıtlı olarak yoğun toz kaçırmak
  6. Allah, Peygamberler ve Ehlibeyt imamlarının söylemediği bir şeyi onlar söylemiş gibi demek.
  7. Bağırsak rahatsızlıkları için makattan verilen ilaçlı su.
  8. Üzerinde gusül olan birinin sabah ezanına kadar bilinçli olarak gusül almayıp oruca o şekil girmesi.