Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ilk kuruluşunda görev alan ve şuan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görev yapan Dr. Tekmez Kulu’nun 21. yüzyılın en önemli sorunu olan enerji kaynakları üzerine çalışmaları devam ediyor.
Bunlardan en önemlisi kardeş Azerbaycan ve Türkiye arasındaki TANAP ve TAP projelerini hayata geçirerek bölgenin en önemli enerji aktörlerinden biri haline geldiğini ifade eden Dr. Tekmez Kulu’nun “Modern Koşullarda Enerji Tedarik Altyapılarının Geliştirilmesi İçin Yöntemler” kitabı Eğitim Yayınevi’nden çıktı.
“Modern Koşullarda Enerji Tedarik Altyapılarının Geliştirilmesi İçin Yöntemler” kitabı için Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi Başkanı Prof. Dr. Himmet Karadal’ın sunuş yazısı şöyle :
Stratejik nitelik taşıyan “enerji kaynaklarının yönetimi” konusunda üretilen “Modern Koşullarda Enerji Tedarik Altyapılarının Geliştirilmesi İçin Yöntemler” başlıklı eser, karar verici ve politika belirleyiciler için olduğu kadar, alan yazın için de çok kıymetli bir çalışmadır. Öncelikle bu eserin yazarı olan kıymetli meslektaşım sayın “Tekmez Kulu” ve ailesi başta olmak üzere, katkıda bulunun herkesi tebrik ederim. İlaveten bu “sunuş” yazısını kaleme alma fırsatı veren kıymetli meslektaşımın bilimsel eseri hakkında bilgi paylaşmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmeliyim.
Son yıllarda gittikçe artan ölçüde tartışılan ve yazılan enerji konusu ile ilgili üretilen bu çalışma kararlı ve yoğun şekilde verilen emeğin ve birikimin bir sonucudur. Enerji konunun değişik yönlerini büyük bir açıklıkla dile getirdikleri için kıymetli meslektaşımı içtenlikle kutluyorum. “Giriş” bölümünden sonra üç bölümden oluşan bu kitabın birinci bölümünde “enerji tedariki sistemi” ile bilgi paylaşılmaktadır. İkinci bölümde, “uluslararası enerji projeleri”nden “Güney Gaz Koridoru”, Türkiye’nin enerji güvenliğinin sağlanmasında “TANAP Projesi” ile Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasında “TAP Projesi” konuları analiz edilmektedir. Üçüncü bölümde ise, “modern şartlarda enerji tedariki altyapısının geliştirilmesi yöntemleri” etraflıca incelenmektedir.
Gerek dünyada gerek ülkemizde, enerji konusunun tartışıldığı bir zamanda, yani tam zamanında, hazırlanan bu kitap, kanımca ve ümidimce, ülkemizde önemli bir boşluğu dolduracaktır. “Enerji tedarik sistemi/altyapısı ve uluslararası enerji projeleri” konularının sadece gazete makaleleri ile tartışıldığı bir ortamdan daha sistematik ve bilimsel bir çerçeve içinde incelenmesine yardımcı olacaktır. Başta böyle bir kitabın hazırlanmasına öncülük eden meslektaşımı ve yayınevi yöneticilerinden Yusuf Ziya Aydoğan ve ekibini tekrar kutluyorum. Bu kitabın özellikle Türkçe “enerji yönetimi politikaları” yazını için önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kitabın akademisyenlere, yöneticilere ve konuya ilgi duyan herkese yararlı olması dileğiyle…