Muhtar’dan örnek çalışma

Muhtar Bahattin Othan, Kars’ın Çalgavur Köyü’nde bulunan ve şifa dağıtan çermiği, sağlık turizmine kazandırdı.

Anadolu’da olduğu gibi Kars’ta da şifalı sıcak ve soğuk suların fışkırdığı sayısız köy ve bucak bulunuyor. Hititler döneminden bu yana faydalanıldığı bilinen çermik ve kaplıcalar, Anadolu’nun her köşesinde varlıklarını sürdürüyor.

Şifalı sıcak suların çıktığı alanların üzerine bir tesis kurulduğunda adı “kaplıca” olarak adlandırılıyor. Kars çevresinde ise şifalı soğuk suların çıktığı yerlere de “çermik” adı veriliyor. Halk arasında ‘’şifalı sular’’ olarak da tanımlanan bu kaynaklardan içilenler içme ve içmece, dış tatbiklerle kullanılanlar ise ılıca, girme, hamam, kaynarca, ılısu gibi isimler de alabiliyor.

SAĞLIK TURİZMİNDE ÇERMİK TURİZMİNİN ÖNEMİ

Kars’ta birçok yerde bulunan ve sağlık turizminin bir kolu olan çermiklerde bulunan soğuk mineralli suların sağlık amacıyla iç ve dış turizme kazandırılması gerekiyor. Turistlerin ve yıllar önce batıya göç eden Karslıların uğrak yeri olması gereken örnek bir çermikte insanların hizmetine sunulmuş. Kars’ın merkeze bağlı Çakmak ve mahallesi Çalgavur köyü ile Hasçiftlik köyü arasında bulunan çermik de ziyaretçilerine şifa dağıtmayı bekliyor. Yine Kars’ın merkez Bozkale köyünde bulunan çermikte sadece etrafı basit taş duvarla örülmüş bir şekilde şifa dağıtmak için sırasını ve ilgi bekliyor.

ÖRNEK ÇERMİK, ŞİFA DAĞITMAYI BEKLİYOR

Çakmak Köyü Muhtarı Bahattin Othan, üç köy arasında bulunan arazideki çermiği turistlerin ve Karslıların hizmetine sokmuş. Kendi imkanlarıyla 14 Bin TL civarında para harcayarak şifalı soğuk suyun çıktığı yerin üzerine bina yaptırarak suyu hijyenik bir şekilde koruma altına almış. Othan, ayrıca binanın içerisine de duş kabinleri de yaptırmayı ihmal etmemiş ve binanın çatısına da güneş enerjisi ile çalışan bir ısıtma sistemi koymuş. Şifalı soğuk suyun çıktığı kaynağın merkezini de mini bir havuz haline getiren Othan, inşaatın henüz bitmediğine ve çermiğin etrafına da çam ağaçları dikerek tel örgü ile de koruma altına alacağını söylüyor. Ayrıca binanın yakınına bir tuvalet yapacağını da belirtiyor. Othan buradan çıkan şifalı soğuk suyun tescil edilmesi içinde Kars Valiliği’ne başvuruda bulunmuş. Fakat tescil için 80 bin TL gibi para gerektiğine vurgu yapan Othan, ilgililerden destek beklediğini belirterek merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan çermiğe tüm Karslıları davet ediyor.

KARS’TA HER YERDE BİR ÇERMİK VAR

Kars ve çevresinde Çalgavur köyünde olduğu gibi, Bozklale köyü, Selim, Kağızman, Sarıkamış, Kızıl Kilise köyü ve Akyaka ilçesi gibi birçok yerde şifalı soğuk suların çıktığı Ulaşım, konaklama, ağırlama gereksinimlerinin karşılanmasını kapsayan bir sağlık turizmi çeşidi olan çermikler var. Bu çermikler keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor. Çermikler, mineral sular içerdiği için fay hatlarına bağlı olarak çıktığından, depremlerden çok fazla hasar gören fakat yerini değiştirmeyen çermiklerden günümüze kadar bir kısmı kalmıştır.

ARAŞTIRIN MUTLAKA SİZİN KÖYÜNÜZDE DE BİR ÇERMİK VARDIR!

Çalgavur Köyü’nde bulunan çermikten çıkan suyun şifa kaynağı ve her derde deva olduğunu anlatan Arif Savaş ise yıllarca Almanya’da ve şimdi de İstanbul’da yaşamasına rağmen, her yaz ailesi ile birlikte köyünde bulunan çermiğe gelerek sağlık bulduğunu belirtiyor. Yer altından çıkan bu sularda erimiş halde kükürt, demir, kireç, potasyum gibi maddeler ve madeni tuzda bulunduğu araştırmaları sonucu öğrendiğine dikkat çeken Savaş, Köyünün Muhtarı Bahattin Othan’a da bu tesisi yaptırdığı için teşekkür ediyor. Savaş ayrıca eğer araştırılırsa her köyde mutlaka bir şifalı soğuk suyun çıktığı bir çermik olduğunu ve vatandaşlarımız bunu bilmediğine de vurgu yapıyor.