Genel Cerrahi Profesörü Fatih Avşar, İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi eski Dekanı Abdülaziz Gül, Kars Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Yıldız, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Fatma Mercan, Hastane Müdürü Mehmet Kaçuş ve hastane personellerinin katılımıyla gerçekleşen açılış töreni ardından, alınan endoskopi cihazı basın mensuplarına tanıtıldı.
Sertifikalı 2 uzman doktor, bir eğitimli hemşire ve bir sağlık personeli ile hizmet vermeye başlayan ünite Kars halkının önemli bir ihtiyacına cevap verecek.
Erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yeni faaliyete başlayan ünite ile ilgili görüşlerini dile getirirken şunları söyledi:
“Türkiye sağlık alanında hızla ilerliyor. Biz de gerek hizmet sunumu gerek personel kalitesi gerekse de teknoloji anlamında ilimiz genelinde çok büyük ilerlemeler gösterdik ve de göstermeye devam ediyoruz. Özellikle gelişen teknolojiden faydalanarak hizmet yelpazemizi her geçen gün daha da genişletiyoruz. Bu anlamda Endoskopi Ünitesi halkımıza sunduğumuz hizmetin yeni bir halkasını oluşturuyor. Endoskopi Ünitemiz sayesinde vatandaşlarımız aylarca randevu beklemek zorunda kalmadan muayene olacak ve bir rahatsızlığı varsa geç kalınmadan teşhis edilip, tedavisine başlanacak. Bu da bizim için büyük bir kazanım.”
Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. İsmail Yıldız, endoskopi cihazı alınmadan önce hastaları Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yönlendirmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Hasta sayısının fazla oluşundan dolayı Üniversite Hastanesi ancak 5-6 ay sonrası için hastalara randevu verilebiliyordu. Fakat ünitemiz sayesinde bu yoğunluk 2’ye bölündü. Hastanemiz olarak biz de bu yükü paylaştık ve önemli bir hizmete ortak olduk.” dedi.
Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Yıldız, yapılan hizmetin önemine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:
“Bizler insan sağlığı için buradayız. Bize başvuran hastalarımızın tanısını koymayı, tedavisini yapmayı, onların sağlığını korumayı mesleki görevimizin de ötesinde görüyoruz ve bu anlamda da halkımızın sağlığı için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Benim öncelikli amacım, halkımızın sağlık sorunlarını kendi ilimiz dâhilinde en iyi imkânlar, en iyi teknoloji ve en iyi kadro ile çözebilmek. Bu yüzden de hiçbir şeyden kaçınmadan halkımız için eksiklik teşkil eden her noktayı tespit edip, kısa sürede bu ihtiyacı kapamak adına hizmetlerimize devam ediyoruz. Yaklaşık 105 bin TL’ye mal olan endoskopi cihazımız ve endoskopi Ünitemizin bu açıdan baktığımızda büyük bir aşama olduğunu düşünüyorum ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Endoskopinin; sindirim sistemi iç bölümünün, endoskop adı verilen kıvrılabilir, elastik bir tüp ve ucuna eklenmiş ışıklı bir kamera aracılığıyla yakın görüntüsünün sağlanması işlemi olduğunu bildiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Yazar, bu değerli yöntem sayesinde sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinde önemli bir aşama kaydedeceklerini vurguladı.
Endoskopinin son derece faydalı ve güvenli bir işlem olduğunun altını çizen Op. Dr. Yazar, “Endoskopların kullanımı sayesinde bağırsak kanserini önlemek için bağırsaklardaki poliplerin alınması, kanser, ülser ve iç kanama olan bölgelerin tespit edilmesi mümkün. Ayrıca endoskopiyle, gerek duyulursa inceleme yapılması için doku örnekleri yani biyopsi forsepsler yardımıyla ağrısız bir şekilde alınabiliyor, tıkanık yerler açılabiliyor ve aktif kanamalar durdurulabiliyor.” diye konuştu.
Alınan cihazın modern, standartlara uygun ve hastayı mümkün olduğunca az rahatsız ederek görsel muayeneye imkân tanıdığını ifade eden diğer ünite hekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Ömer Yazıcıoğlu, şu bilgileri verdi:
“Hastanemiz Endoskopi Ünitesi’nde tanısal ve tedavi amaçlı üst ve alt gastrointestinal sistem endoskopisi yapıyoruz. Genel anlamda üst sindirim sistemi endoskopisi, endoskop aracılığıyla ağızdan, yemek borusu, mide ve ince bağırsağın üst kısmının görüntülenmesine imkân veriyor. Alt sindirim sistemi görüntülemesi ise, kolonoskop aracılığıyla kalın bağırsağın yüzeyini kaplayan tabakayı inceleyerek, bu dokuda beklenmeyen bir büyüme veya hastalık, darlık olup olmadığının görüntülenmesini sağlıyor. Yapılan her 2 işlem için de hastanın hastanemize yatması gerekmiyor. Bu da hastanın normal hayatına çok kısa sürede dönebileceği anlamına geliyor.”