Müsteşarlar Kars’ta...

Ulaştırma Bakanlığı müsteşarları Talat Aydın, müsteşar yardımcıları Suat Hayri Aka ve Mustafa Fırat, Kars’a gelerek ilimizin ulaştırma ağını oluşturan bölgelerde incelemelerde bulundular.

Tacettin DURMUŞ  

Tarifeli uçakla Kars’a gelen müsteşarlar, AK Parti Kars milletvekili adayı Ahmet Arslan ile birlikte ilk olarak yapımı devam eden Havaalanı Dış Hatlar Terminali inşaatında incelemelerde bulunarak yetkilerden bilgi aldı.

Daha sonra da kurulmakta olan ve yapımı devam eden Kars Karayolları Bölge Müdürlüğü hizmet binalarını ve inşaatlarını gezerek incelemelerde bulunan müsteşarların bir sonra ki durağı ise Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu inşaatının Mezra Köyü mevkiinde bulunan şantiyeleri oldu.

Burada yapıkları incelemeler sırasında Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Talat Aydın, BTK‘nın yüklenici firma proje müdürü ve yetkilisi Yaşar Ünlü’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ünlü, 76 kilometre uzunluğunda olan Bakü – Tiflis – Kars Demiryolunun 20 kilometresi tünel ve bu hat üzerinde 800 metre uzunluğunda 4 adet de viyadük bulunduğunu hatırlattı.  

Ünlü yaklaşık 1200 işçi ile çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirterek müsteşarlara şu bilgileri verdi.  

“Çalışmalarımız aralıksız olarak devam ediyor. Yaklaşık 6 ayrı yerde 10 kemer kalıplar halinde çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda 2 kilometre uzunluğunda olan aç- kapa   tünelimizi bitireceğiz. Projemizin tamamı 76 kilometredir. Yaklaşık 35 milyon metre kazı, 15 milyon metre dolgu yapıyoruz. Fakat projemizde bazı revizyonlar oldu. 1 kilometre olan Gürcistan tarafında ki heyelan nedeniyle sınırda ki tünelimiz 1,5 kilometre güneye kayarak 4.5 kilometreye çıktı. Ayrıca SENGER- 1 varyantında hat üzerinde ortaya çıkan tarihi kale kalıntısı yüzünden 4 kilometre kadar bir varyantımız daha meydana geldi. Bu nedenle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu çalışmamamıza müsaade etmedi. Şu anda 1200 personelle, 4 taşeron firma ile çalışmalarımız devam ediyor. Tabi ki çalışmalarımızın bitiş süresi Gürcistan tarafında ki delme tünellerin başlamasıyla aynı sürede bitecek.”

Şathiye alanında bir süre işçiler ile sohbet eden müsteşarlar, daha sonra Vali Ahmet Kara’yı makamında ziyaret ettiler.

Vali Ahmet Kara ile görüşmelerin ardından Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Aydın, gazetecilere açıklamada bulunarak incelemeleri hakkında bilgi verdi.   

BAKÜ – TİFLİS – KARS DEMİRYOLU’NUN BİTİRİLMESİ, BİR ULUSLAR ARASI BAŞARIDIR.

Bir kısım büyük devletlerin muhalefetine rağmen üç ülkenin bir araya gelerek Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu’nu tamamlamalarının uluslar arası bir başarı olduğunu kaydeden Aydın bu bile ülkemizin büyüklüğünü gösterir.” dedi.

AYDIN, DAHA SONRA ŞUNLARI SÖYLEDİ.

 “Hükümetimizin Kars’ta yürüttüğü projelerin zamanında ve planlandığı gibi bitirilmesi için çalışmaları yerinde görmeye geldik. İlk önce inşaatı devam eden Kars Havaalanı Dış Hatlar Terminallin ve yeni kurulan Kars Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün bina ve tesislerinin yapımına ilişkin son durumunu yerinede görme imkanı bulduk. Burada geçici hizmet binası inşası devem ediyor ve kalıcı hizmet binasının da projeleri tamamlandı. 2012 yılının sonunda binalar tamamen hizmete girmiş olacak.  

Kars için en önemli projelerden biri olan Kars – Tiflis –Bakü Demiryolunun şantiyesini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldık. Projenin planlandığı gibi devam ettiğini gördük. Karayollarımıza bu bölgedeki yol ağı durumunu öğrendik. İlave ve bölünmüş yollarımıza var. Yakın zamanda iki karayolu var. Kars –Erzurum bolünmüş yolunun BSK olarak oluşturulması ve Kars Digor üzerinden İran’a bölünmüş yol yapılmasıdır. Bu konularda bir engel yok projeleri de yapıldı. Bakanlığımızın bu bölgedeki en büyük projesi ulaştırmanın yanı sıra sınır aşan bir bölge olduğu için Lojistik Merkezdir. Lojistik Merkez’in önemli bir özelliği de ithalat ve ihracat alanlarında hizmet verebilir olmasıdır.  Ayrıca gümrükleme işlemeleri ve diğer birimlerinde olması son derece önemlidir. Ülkemizde bilişim ve haberleşme ağında da son yıllarda önemli gelişmeler oldu. Ülkemizin birçok ilinde kurulan çağrı merkezlerinden birisi de çok yakında Kars’ta kurulacak. Bu merkezin açılmasıyla birlikte 400 kişiye iş imkanı sağlanmış olacak.”

AYDIN, ARSLAN’A BAŞARILAR DİLEDİ.

Daha önce Ulaştırma Bakanlığı’nda birlikte çalıştığı ve mesai arkadaşı olan Ahmet Arslan’ın Kars milletvekili adayı olmasının da meclise gitmesi durumunda ulaştırmanın mutfağında yetişmiş olması ve bu görevi süresi içerisinde birçok projeye imza atması ve bizzat bu projelerin hayata geçirilmesi noktasında imzası olduğu için Kars için önemli bir şans olduğunun önemine değinen Aydın 12 Haziran seçimlerinde mesai arkadaşı Ahmet Arslan’a da başarılar diledi.