Kurban bayramı öncesi 509 bin büyükbaş, 502 bin küçükbaş hayvan varlığına sahip olan ilimizde yetiştiriciler, hayvanlarını satmanın derdine düştü.
Kars Hayvan Pazarının da yeni yerine taşınmasına rağmen fiyatların oldukça düşük olması nedeniyle yaz boyu hayvanlarına türlü zorluklarla bakan köylüler, zorlu kışı nasıl geçireceklerini ve geçimlerini nasıl sağlayacaklarını düşünmeye devam ediyor.
Ahırlarının dolu olmasına karşın borç yükü altında olan yetiştiriciler, bir an önce hayvan satışlarının zarar etmeyecek şekilde başlaması ümidiyle yaşarken, son zamlardan tarım ve hayvancılık girdilerinin de son derece olumsuz etkilendiğini dile getirerek, köyde yaşam koşullarının da artık dayanılmaz hale geldiğini ileri sürdüler.
Hükümetin bir an önce hayvan satışlarının başlaması yönünde adım atması, ayrıca geçimini sadece tarım ve hayvancılık ile idame ettirten Doğu halkının haykırışına cevap vermesini istiyor. Ahırlarına ve çiftliklerine ne alıcının ne de satıcının girmediğinden dert yanan hayvan sahipleri, daha şimdiden önümüzdeki yılın tohum, mazot ve diğer masraflarını nasıl karşılayacaklarının sıkıntısını yaşıyor.
Kurak geçen yaz nedeniyle yaklaşık olarak yüzde 60 civarında ürün kaybı yaşadıklarını da hatırlatan Kars köylüsü, piyasalarının bir türlü açılmaması nedeniyle, biriken borçlarını da, hayvanlarını satamadıkları için ödeyemediklerini dile getiriyor. Başka geliri olmayan yetiştiriciler ve köylüler hayvanlarını önümüzdeki yıl ödenmek üzere veresiye vermek istemezken, bu arada olası hayvan hırsızlarının ve dolandırıcılarında iştahının bir hayli kabardığı yönünde de dert yanmaya başladı. Güvenlik güçlerinin hayvan hırsızlarına göz açtırmadığını dile getiren köylüler, dolandırıcılarının ise fırsat kolladığını, kamuoyuna ve yerel basına yansımayan bir hayli hayvan hırsızlığının da yaşandığını ifade ettiler.