Kültür bir milletin topyekün yaşam tarzıdır. Gelenek ve görenekler en önemli unsurları ve göstergeleridir. Dil, edebiyat, sanat, inanç, örf, adet ve gelenekler milletlerin geçmişlerinden gelen değerlerdir. Örf, adet ve geleneklerin, kısa bir zaman dilimi içinde değil çok uzun bir zaman dilimi içinde oluşup taşındığı toplumlar tarafından beslenmesi, olgunlaştırılması, yaşaması ve yaşatılması gerekir.
Milletlerin oluşumunda dil, din, tarih kadar gelenekler, örf ve adetler önemli yer tutar. Hukukun yetersiz olduğu dönemlerde milletleri örf, adet ve gelenek ayakta tutmuştur. Ana teması, tabiat, yeniden doğuş, diriliş, üretkenlık, verimlilik ve çoğalma olan Nervuz bayramı ve geleneği Türk dünyasında 19- 20- ve- 21 Mart tarihleri arasında çoşkuyla kutlanır. Nevruz Ergenegon Bayramı geleneği ile Yenisey Orhun çevresinden Altaylara, oradan tüm Türk dünyası’da çoşkuyla kutlanmıştır ve halen kutlanmaktadır. Ulaştığı coğrafyada toplumlar tarafından benzeri motif ve unsurlarla kutlanan Nevruz, bünyesinde birlik, beraberlik, dosluk, kardeşlik ve güzelliklere dair son derecede anlamlı mesajlar barındırmaktadır.
Nevruzun anlamı yeni gün demektir. Yani Nevruz Bayramın’da tabiat canlanıyor, yeşillikler, ve ağaçlar uyanıyor. Nevruz Bayramının Türk dünyasın’da büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlanıyor. Nevruz, sevgi barış kardeşlik bibi tüm insanlık değerlerini içinde barındıran bir bayramdır.
İşte bu sebepledir ki bölücüler, yıkıcılar, bazı ideolojiler öncelikle o milletin geleneklerini istimsar edip ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Gerek Nevruz geleneği olsun gerek başka gelenek ve kültürler olsun birkaç yılda oluşmamışlar ve oluşması da mümkün değildir. En köklü diyebileceğimiz bir geleneğin bile en az bin yıllık bir geçmişi vardır.
Bunlar dil, din, inanç, örf ve adetler, töre, güzel sanatlar ve edebiyet gibi sosyal değerlerdir. Bu bakımdan milletlerin var oluş sebeplerinin başında milli toplumun sosyal dokusunu oluşturan kültür unsurları gelir. Uzun bir tarihe sahip olan Türk milleti zengin bir kültür birikimine de sahiptir. Kültür unsurları arasında en az değişen ve uzun süreli olan örf ve adetlerdir. İşte Nevruz Bayramı Türklerin en önemli örflerinden birisidir.
Eski Türklerde kullanılan oniki hayvanlı Türk takvimine göre yıl başı miladi takmimin 21 Mart’ına raslamaktadır. Ayrıca 21 mart gece ile gündüzün zaman bakımından eşitlendiği gündür. 21 mart günü kışın sona ererek baharın gelişi ve kışlıklardan yaylalara doğru göçlerin başlaması inançllarına bağlıkla inanılır ve yaşatılır.
Milletleri millet yapan o milletin destanıdır. Destan olmuş veya olması mümkün olan olayları anlatan yazılı ve sözlü metinlerdir. Ergenokon destanında anlatılan efsanenin aslı çok eski çağlardan itibaren Orta Asya Türk halkları arasında çok yaygındır.
Nevruz Ergenekon destanı, dörtyüz yıl etrafı dağlarla çevrili bir vadide kalan Türk’ün yaşam kavgası anlatılmaktadır. Türk’lerin Ergenekon denilen bu yurttan, bir bahar günü börteçine adlı bir bozkurtun yol göstermesiyle çıktığı gündür. Bozkurt; hürriyetin, bağımsızlığın ateş ve insanın yan yana gelerek uyanış ve tabiata hakim olmanın temelini atmışlardır. Göktürklerin aslını teşkil eden on Türk boyundan demircilik ve kutsal bozkurt geleneğini açık bir şekilde ifade ediyor.
21 Mart Hz. Ali’nin doğum günü olarak bilinip ve 21 Mart’ta Hz. Ali ve Hz. Fatmanın evlenme günü olmasi Nevruzun önemini artırmaktadır.
Bayramlar insanlar arasında karşılıklı sevgi ve saygının, dayanışmanın perçimlendiği dargınlıklarının unutulduğu kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir.
Bayramlara sahip çıkmak; o bayramları bilmek, anlamak o bayram etrafında bir gelenek oluşturmak; babadan oğula miras bırakmak gerekir.
İşte bunun Nevruz Bayramı veya Ergenekon Bayramı olarakta bilinmesi ve kutlanması gerekir. Asırlardır Türkler Nevruz ve Ergenekon Bayramını kutlamaktadır.
NEVRUZ, TÜRK’ÜN EN BÜYÜK BAYRAMIDIR.
Nevruz, Nevruz bahara
Güller güller nahara
Bağçamızda gül olsun
Gül olsun, bülbül olsun ve Nevruz Bayramımız mubarek olsun.