İlköğretim Okullarında belirlenen 70 öğrenciyi KAÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde ücretsiz göz muayenesinden geçirtti.
Gözlerinden rahatsız olup hastaneye götürmeye fırsat bulamayan veya maddi durumlarının iyi olmadığı için çocuklarını hastaneye götüremeyen ailelerin görevini üniversite öğrencileri gönüllü olarak yaptı. Okullarda rehberlik servisinin daha önce belirlediği gözlerinden rahatsız olan 70 öğrenci Kafkas Üniversitesi Araştırma hastanesinde Dr. Halil Hüseyin Çağatay öncülüğünde tedavi edildiler.
“Sosyal Proje Geliştirme Dersi” kapsamında oluşturulan ve “Grup Serhat” ismi verilen öğrenciler, Fethullah İnan, Abdulhamit Elik, Harun Güngör, Resul Keskin, Adem Koyu ve Doğan Yılmaz önemli bir adım atarak görme problemi yaşayan öğrencilere adeta birer ‘nur’ oldular.
Okullarda belirlenen öğrenciler KAÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne öğretmenlerinin nezaretinde getirilerek tek tek muayeneden geçirildiler. Yapılan kontrol ve muayenelerde öğrencilerin genellikle görme bozukluğu yaşadıkları, gözlerinde ağrılar ve ışık karşısında kararmalar olduğu belirlendi.
GÖZÜM OL GÜNEŞİM OL PROJESİYLE BİRÇOK ÇOCUK SAĞLIĞINA KAVUŞACAK
1 yıldır Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında göz doktoru olarak çalışan Dr. Halil Hüseyin Çağatay, Kars’ta en büyük problemin 4-5 yaşındaki çocukların muayene olmaması olduğunu belirterek, ailelerin bu konuda çok duyarsız olduklarını söyledi. Bunun böyle olmaması gerektiğini, ailelerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini de belirten Çağatay, “Muayene olmadıkları zaman göz hastalığı şaşılık, miyop, hipermetrop gibi problemleri fark edilmiyor. Bu çocukların ders durumunu etkiliyor. Bunlar erken fark edilmediğinden 8 yaşlarında fark edilse bile geri dönüşümü olmayan görme kayıpları oluşuyor. Buna göz tembelliği deniliyor. Stajyer öğretmenler sayesinde görme rahatsızlıkları fark edilmiş, buraya getirililer. Bu öğrencilerde yüzde 90 görme rahatsızlığı saptadık. Gözlüklerini veriyoruz ve tedavi etmeye çalışacağız.” dedi.
5 YILDIR TAHTAYI GÖREMEYEN ÖĞRENCİ İLK DEFA GÖZ MUAYENESİNDEN GEÇİRİLDİ
Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (ŞAİKO) 5. sınıf öğrencisi Feryal Uzayır isimli kız öğrencinin sevinci ise görülmeye değerdi. 5 yıldı sıra arkadaşının defterinden dersi takip zorunda kalan Feryal, bunan sonra gözlük takacağı için tahtayı göreceğini ve bunun için artık arkadaşının defterini takip etmekten kurtulacağını söyledi.
GÖZÜN ÖNEMLİ BİR ORGAN OLDUĞUNU UNUTMAMAK GEREK
Stajyer öğrenciler ise, “Okullara Staja giden biz Üniversite öğrencileri; gözlerinden problemli öğrencileri fark edince bu projeyi yapmaya karar verdik. Gözün önemli bir organ olduğunu ve erken teşhisin önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık. Bu projeyi gerçekleştirmeye yardımcı olduklarından dolayı özellikle Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a, Dr. Halil Hüseyin Çağatay ve bu projede bize yardımcı olan okul yöneticilerine teşekkür ederiz.” dediler.
STAJYER ÖĞRETMENLERDEN DUYARLILIK
Sosyal Bilgiler 4. sınıf öğrencisi Fethullah İnan, “Bizler stajyer öğrenci olarak gittiğimiz okullarda bazı öğrencileri fark ettik. Öğrencilerin gözlerinden rahatsızlık duyduğunu gördük ve bu projeye başladık. Projemizin adı “Gözüm Ol Güneşim Ol” Projesi. Bu proje adı altında bu etkinliği yaptık. Biz 5 kişi olarak 70 kişilik öğrenci grubu getirdik. 1-2-3-4. sınıflardan oluşuyorlar.” dedi.
VELİLER DUA ETTİ
ŞAİKO Öğrencisi 7 yaşındaki Metehan Çetinkaya’nın Babası Arpaçay İlçesi’nin Küçükboğaz Köyü’nden Şaban Çetinkaya, kızının doğuştan görme problemi olduğunu fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle çok ilgilenemediğini belirterek, çocuğuyla yakından ilgilenen herkese teşekkür etti ve onları dua yağmuruna tuttu. Çekinkaya ayrıca, “Çocuğumuzda göz kayması hastalığı vardı. Hocalarımıza çok teşekkür ederim. Çocuklarımızı bu hocalar alıp doktora getirdiler sağ olsunlar. Çocuğum Metehan Çetinkaya ŞAİKO’da okuyor. Kendisi 7 yaşında ve anadan doğma bu hastalık var. Ben çocuğumu Gazi Üniversitesi’nde 2 ay tedavi ettirdim ama kurtaramadım. Öğretmenlerimizin çocuklarımızla böyle ilgilenmeleri çok güzel. Çocuğum renkleri ve yazıları çıkaramıyor. Kendim çobanlık yapıyor ve 3 çocuğumu okutuyorum, daha fazlası elimden gelmiyor. Öğretmenler öğrencilerle çok ilgileniyorlar. Allah onlardan razı olsun.” şeklinde konuştu.
TOPLUMUN GERÇEKTEN FAYDASINA OLABİLECEK PROJELER ÜRETMELERİNİ İSTİYORUZ
Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı, Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop da öğrencilere bu anlamlı çalışmaları için teşekkür ederek şunları söyledi:
“Sadece Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı’nda olan ders var. Sosyal Proje Geliştirme Dersi. Burada bizim gruplara ayırdığımız öğrenci arkadaşlarımız var, son sınıf öğrencilerimiz. Ortalama 6’şarlı gruplar. Kendilerini serbest bırakıyoruz. Toplumun gerçekten faydasına olabilecek projeler üretmelerini istiyoruz. Bu grubumuzda ki arkadaşlarımız gerçekten çok manalı bir proje gerçekleştirmişler. İster istemez küçük yaştaki çocukların kendi sağlık durumlarını ailelerine anlatamayacaklarını düşündüğümüzden üniversitemiz hastanesinin değerli doktorlarından önceden bir ön görüşme yaparak yardım istendi. Sağlık kontrolü daha doğrusu göz taraması için anlaşmışlar ve ortalama 70’ye yakın öğrencimiz 3 farklı okuldan getirmiş oldukları öğrencilerle burada ücretsiz muayene ettirdiler. Bundan dolayı ben kendilerine teşekkür ediyorum. Çok faydalı bir iştir. Diğer grup arkadaşlarımızın da yapacağı diğer işlerle beraber bu yıl 2012–2013 eğitim sezonun bahar döneminde Kars için, öğrenciler için daha doğrusu toplumumuz için faydalı birçok projeye imza atacağız. Sağlık açısından Kanuni Sultan Süleyman’ın söylediği çok güzel bir laf var. ‘Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ Bu bağlamda yapılması da bizleri onurlandırıyor. Arkadaşlarıma tekrardan teşekkür ediyorum.
ÖĞRENCİLER ÇOK MEMNUN
BARAN SARIÇAYIR: Ziya Gökalp İlköğretim Okulu 4. sınıfta okuyorum. Öğretmenimin adı Göksal Aydın. Gözlerim sık sık sulanıyordu. Bunun için buraya geldim. Gözlerimi kapatamıyordum, sulanıyordu. Öğretmenlerim muayene için hastaneye getirdi. Sağ olsunlar hepsine teşekkür ediyorum.
MUHAMMET ADIGÜZEL: Ziya Gökalp İlköğretim Okulu 3/A sınıfındayım. Gözlerim ağdırıyordu. Gözlerimin içine kan doluyordu. Önceden gözlük takmam gerekiyordu. Şimdi mayene oldum ve doktor amcalarımız dedi ki 3 ay sonra kontrole gel. Bende 3 ay sonra tekrar kontrole gideceğim için çok sevinçliyim.
BARAN SARIÇAYIR: Sürekli bir yere baktım mı gözlerim ağrıyordu. Doktor amcaya dedim ki; kitap okuyunca çok fazla bakamıyorum, gözlerim ağrıyor. Doktor amca da yardımcı olacaklarını ve sorunlarımızla ilgileneceklerini söylediler. Allah onlardan razı olsun.
ÖMÜRCAN AYDIN: ŞAİKO’da okuyorum. Bende gözlerimi kapatınca ve açınca bulanık görüyorum. Hocama söyledim o da beni buraya getirdi. Okulda ki bir göz ağrılarım yüzünden sıkıntı çekiyordum. İnşallah bu muayeneyle sorunlarımız giderilir. Şimdi de sonucu bekleyeceğim.
AYBÜKE BEDEL: Ziya Gökalp İlköğretim Okulu 2. sınıfa gidiyorum. Gözlerim ağrıyor ve gözlerimi kapatamıyorum. Bazen gözlerim su oluyor, daha sonra kanıyor ve kan topluyor. 2 gündür gözlerim ağrıyor. Doktor amcalar gözlük takmam gerektiğini ve saçlarımın gözüme girmemesi gerektiğini, gözlerimin etrafına sim dökmememi söylediler. Doktor amcalarımın tavsiyelerine uyacağım.
HİLAL KÖMÜRCÜ: ŞAİKO 6. sınıfa gidiyorum. Gözlerim çok ışıkta kaldığımda sulanıyor ve ardından ağrıyor. İnşallah bu kontroller faydalı olur.
FERYAL UZAYIR:
ŞAİKO 5. sınıfa gidiyorum. Küçüklükten beri gözlerim ağrıyor ve arkadaşlarımdan yazıyorum. Bizi buraya getiren stajyer öğretmenlerimize teşekkür ederiz. Onların sayesinde geldik ve bize gözlük verilecek. Eskiden göremiyordum özellikle pencereyi açtıklarında tahta parlıyordu ve göremiyordum. Ön sıraya geçiyordum. Sıkıtımızı ailemize söyledik ama kimse inanmadı. 5 yıldır gözlerim böyle ilk defa muayene oldum. Doktor gözlerimde sorun olduğunu ve gözlük takmam gerektiğini söyledi.
AYDANUR YAŞİLBAĞ:
ŞAİKO 5/C sınıfındayım. Bazı hocalarımız göz ile ilgili broşür dağıttılar. Önce rehber hocamız ‘gözle ilgili bir problemimiz var mı, yok mu?’ diye gelip baktı. Sonra da öğretmenlere haber vererek hastaneye getirdiler bizi. Bu yaptıkları çalışmadan dolayı bütün hocalarımıza teşekkür ederiz.
BORAN KIZILASLAN: ŞAİKO’da okuyorum. Yatılı öğrenciyim. Rehber hocamıza ve burada bizimle ilgilenen herkese çok teşekkür ediyoruz. İnşallah daha iyi olacağız.
DUYGU DENİZ: ŞAİKO’da okuyorum. 1. sınıfa gidiyorum. Göz bakımı için buradayız. Gözümüzde kayma var. Gözümüzde ağrı var onun için geldik. Çok mutluyuz.