Kars Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, okul öncesi eğitimden yararlanmış olarak ilköğretime gelen bir çocuğun daha başarılı olduğunun saptandığını belirtti.
Aktaş, “Yaşamın ilk altı yılını oluşturan okul öncesi dönem, çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği ve biçimlendiği dönemdir. Çocukların ileri yaşlardaki öğrenme yeteneğinden akademik başarılarına, sosyal hayatından kişilik gelişimine kadar bu dönemin etkisi olduğu yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış bulunmaktadır. Bu nedenle 0–6 yaş dönemi çocuğun gelişiminin en kritik, en ilginç, en çok dikkat isteyen ve ihmal edilmemesi gereken bir dönemidir.” dedi.
Aktaş, daha sonra şunları söyledi:
“Reklamlardan hatırladığımız ve esprili bir yaklaşımla sunulan bir ifade var: “eğitim şart”. Peki, neden şart? Neden okul öncesi eğitim önemli?. Okul öncesi eğitim gören çocukların sınavlarda daha başarılı olduğu için; Zeka gelişiminin yüzde 75’inin 0-6 yaş arasında tamamlandığı için; Okul öncesi verilen eğitimin tüm eğitim kademelerini etkilediği için; Ailenin verdiği eğitim önemlidir ama tek başına yeterli olmadığı için; Okul öncesi eğitimden yararlanmış olarak ilköğretime gelen çocuğun daha başarılı oldukları için okul öncesi eğitim önemlidir.”
3-6 yaş arasının bilimsel olarak eğitim yaşı olduğunu da söyleyen Aktaş, “Yapılan araştırmalara göre, okulöncesi eğitim alan çocuklar ilkokulda okuma yazmayı, bu eğitimi almayan çocuklardan yüzde 100 daha hızlı öğrenmekte ve bu öğrenme hızı yaşam boyu sürmektedir. Öğrenmenin yüzde 80’i okuma yolu ile olduğundan, çocuğun kitapla erken yaşta tanışması onun öğrenme hızını çok etkilemektedir. Okulöncesi eğitim, özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerde giderek daha fazla önem kazanmıştır. Ülkemizde de son yıllarda okul öncesi önemi aile ve kurumlarca kavranmış okul öncesine devam eden öğrenci sayılarında ciddi artışlar olmuştur.” diye konuştu.