Okuma Salonu’nda dini kitapların yanında Atatürk ve Kurtuluş Savaşını anlatan kitaplar ve ansiklopediler de bulunuyor. Dinleme ve ders çalışma yeri olarak da hizmet veren Okuma Salonu’nda soğuk ve sıcak içecek servisi de yapılıyor. Aynı zamanda da belirli gün ve saatlerde müftülük yetkilileri tarafından dersler bile veriliyor.
İl Müftü yardımcısı Ahmet Tokgöz, “Okuma Salonumuz uzun bir zamandan beridir hasretini çektiğimiz bir boşluğu doldurmak için açıldı. O da şuydu: Genelde camilerimizin çevresinde camiye gelen cemaatin namazdan önce geldiklerinde oturup dinlenebilecekleri, namaz vaktine kadar sohbet edebilecekleri, yararlanabilecekleri bir salon bulunmamaktaydı. Camilerimizin genelinde hal böyle olunca erken gelen cemaat camiye geliyor, caminin içerisinde oturuyor ve orada tanıdıklarıyla, dostlarıyla “Dünya Kelamı” adını verdiğimiz konuşmaları yapıyor, alış-verişini, kirasını, işsizliğini konuşuyorlardı. Bu da cami adabı açısından hoş bir durum değildi. Çünkü bu durum camilerde vaaz yapıldığı zaman da devam ediyor, mukabil okunduğu zamanda devam ediyordu. Hatta bazıları diğerleri namaz kılarken caminin içerisinde konuşmaya devem ediyorlardı. Bunun bir şekilde önlenmesi ve en azından camiye gelen cemaatin kendi işlerini namazdan önce konuşabilecekleri, oturabilecekleri bir yer olsun istedik. Böyle bir örf, bir adet geliştirelim düşüncesiyle burası açıldı.” dedi.
Okuma Salonu’nun sadece camiye gelen cemaate değil, öğrencilere, dinlenmek isteyenlere, bile hizmet verdiğini ifade eden Tokgöz, “Burası sabahtan akşama kadar açıktır. Herkes buradan yararlanabiliyor. Biz teşvik ediyoruz ve diyoruz ki: bakın burası gayet nezih bir ortamdır, sigara içilmiyor, çay var, meşrubat var, su var, lavabosu var vs. Burada oturup dersinize de çalışabilirsiniz, istirahat da edebilirsiniz diye cemaate de duyurduk. Öğrencileri de teşvik ediyoruz.” diye konuştu.
Tokgöz, Müftülük olarak personelin bir kısmına zaman zaman hizmet için eğitim kurslarının ve seminerler verildiğini de belirterek, şunları söyledi:
“Çünkü caminin avlusunun içerisinde olması münasebetiyle burada seminer vermek daha güzel oluyor. Burada Kur’an okuyanlar, dersini dinletenler gayet nezih ve temiz bir ortamda ders yapıyorlar. Bunların ilki İmam Hatiplerimiz ve müezzinlerimiz için düzenlendi. Bu kurs aşağı yukarı 5 hafta sürdü. 120 saatlik bir kurstu. Merkezden katılan arkadaşlarımız oldu. Bunun ardından İlimizde görev yapan Kuran Kursu hocalarımız için bu kursu düzenledik. Yani Kuran-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursu adı altında düzenlendi. Bu da 20 gün sürdü. Bunun dışında 27 Eylül’de Kur’an Kursu hocaları için bir seminer daha düzenliyoruz. Bu da 10 gün sürecek. Bu kursun adı da Oryantasyon Kursu’dur. Onu da burada yapacağız.”
Tokgöz daha sonra şöyle konuştu:
“Burası nezih bir ortamdır, ferahtır, aydınlıktır, güvenlidir. Ayrıca, çay imkanı da var. Yine kendi aralarında değişik aktiviteleri yapma imkanları da sunuyoruz. Bu Okuma Salonu ile cami görevlilerimiz ilgilenmekte. Yatsı namazına kadar camimiz açık. Yararlanmak isteyenlerin buraya gelmelerini istiyoruz. Bunlar; vatandaş olabilir, öğrenci olabilir, namaza gelenler olabilir, köyden gelenler olabilir hepsine açıktır. Şehrimizin insanına “hayırlı olsun” diyorum ben.”