”Organik Tarım ve Hayvancılık Yapılacak

AK Parti Kars Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars’ta organik tarım ve hayvancılık yapılacağını söyledi.

Kılıç, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardan beri tarım alanlarından daha yüksek verim elde etmek için çok fazla miktarda kimyasallar, gübreler ve zirai mücadele ilaçları kullanılmıştır. Daha sonraki yıllarda bu kirliliklere bağlı ortaya çıkan tıbbi olumsuzlukların anlaşılması ile birlikte bu ülkeler, insanlarının sağlığını korumak amacıyla bu kimyasal kirliliğin olmadığı alanlarda organik tarım yapmak ve buradan elde ettikleri ürünleri kendi ülke insanına götürmek üzere Türkiye ve benzeri ülkelerin daha bakir tarım alanlarına yönelmek arzusu içine girmişlerdir. Tabi ki bu tür alanlarda üretilen ürünlerin fiyatları, daha sağlıklı olmaları ve alıcılarının da daha zengin ülkeler ve insanlar olmasından dolayı oldukça yüksektir.

KARS ORGANİK TARIMDAN ÖNEMLİ GELİR SAĞLAYACAK

Birisi için sıkıntılı olan şeyler bazen bir başkası için bir fırsat olabilmektedir. İşte tam da bu noktada Kars’ın kimyasal kirliliğe maruz kalmamış tarım alanlarının önemi ortaya çıkmaktadır.

Şimdiye kadar çok fazla ilaç ve kimyasal maddenin kullanılmamış olması, Kars havalisindeki tarım alanlarını organik tarıma çok elverişli kılmaktadır. AK Parti hükümetlerinin organik tarım ve hayvancılığa olan desteğinden daha fazla yararlanılmasının sağlanması ve halkın bu konuda eğitilerek bilinçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi ile Kars’ın organik tarımın oldukça fazla yapılacağı bir il haline gelmesi sağlanacaktır.

Bu sektör Kars’ta oldukça önemli sayılabilecek bir istihdam kapısı ve ekonomik katma değer oluşturacaktır. Çünkü bu ürünlerin alıcısı zengin insan ve ülkeler olup, fiyatları da normal ürünlerin 3-5 katıdır.

ORGANİK TARIMLA BERABER ORGANİK HAYVANCILIK

Kontrollü organik tarım arazilerinin oluşturulması ile birlikte, bu işin ikinci ayağı ve en karlı kısmını oluşturan organik hayvancılık da Kars çiftçisinin en önemli uğraşlarından birisi olacaktır.

Organik tarım arazilerinde yetiştirilen yem bitkileri ile beslenen hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri de Kars insanının yüzünü güldürecek, cebini dolduracaktır. Öncelikle çiftçimizin bu alana ilgisi çekilerek, girişimciliği desteklenecek ve ürünlerinin pazarlanmasına yardımcı olunacaktır. Bu alan da Kars’ta tarım alanlarındaki binlerce işsize iş ve aş sağlayacaktır.