Orman yangınlarına dikkat

Kars Çevre ve Orman il Müdürü İsmail Ersoy, vatandaşları havaların sıcak gitmesi nedeniyle uyararak, orman ve mesire alanlarında ki ateş yakılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Ersoy açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “ Yangın konusu üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Çünkü yangında neyimiz varsa, bitki ve mikroorganizmaların hepsini alıp götürür. O nedenle piknik alanlarına çıkıldığında yakılan ateş kontrollü olarak yakılmalıdır. Hatta orman alanlarında hiç ateş yakılmasın. Orman yangınlarımız, ağaçlandırma sahalarında otlar mevcut bitkilerin de üzerine çıkmaktadır. Yoldan geçen vatandaşların bıraktığı sigara izmaritlerinden bile yangın çıkmaktadır. Buda büyük bir külfete neden oluyor. Bir ağaçlandırma sahasının tesisi için 500 yıl gibi bir zaman gerekiyor. Biz zamanla daraltmak için aldığımız önlemlerle 100 yıla indiriyoruz. Güneş enerjisini besin enerjisine dönüştüren tek varlık bitkilerdir. O bakımdan bitkilersiz yaşamamız mümkün değildir.

Kars ilimizde de bütün hemşerilerimizden rica ediyorum ki, ateşsiz piknik yapsınlar. Yangın dediğimiz üç unsurdan oluşur. Bunlar yanıcı madde, oksijen ve sıcaklıktır. Bu üç madde de şu sıralar mevcut. O nedenle halkımız çok dikkatli olmalıdırlar.