Göçle birlikte nüfusun hızla azalması Karslı gençleri olduğu gibi Ardahanlı gençleri de sıkıntıya soktu. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte 2011 yılının “oy isteme yılı” olduğunu söyleyen işsiz gençler, “Siyasiler bize oy için değil iş için gelsin” dediler.
Köylerin bir bir boşalması, genç nüfusun metropol kentlere göç etmesi, yaşlıların da sağlık sorunları ve yalnızlıkları nedeniyle tarla ve hayvancılık işleriyle uğraşamaması sınır kentlerini çıkmazın eşiğine getirdi.
“Ata-dede yurdu” deyip köyünde kalan ya da büyük kentlerde iş bulamayıp yeniden memlekete dönen gençler ise tamamen çaresiz. Çünkü ne para kazanabilecekleri işleri var ne de hayvancılık yapabiliyorlar. 3-4 hayvan besleyip te geçim sağlamakta zorlanan gençler boş vakitlerini ise kahvehanelerde geçiriyorlar.
Yapımı devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde de gençlerin fazla istihdam edilmemesinden yakınan gençler, göçün önlenmesi ve ekonominin canlandırılması için yetkilileri görev çağırdılar.
2011 yılının seçim yılı olması ve seçim çalışmalarının az bir zaman sonra başlayacak olmasından da pek mutlu değiller. Eskiden seçim vaatlerine inanıp heveslendiklerini fakat artık bunun da tadının kaçtığını söyleyen işsiz gençler. “Yıllarca verilen vaatlerin boş olduğunu gördük. Baktık ki siyasiler gelip bizden oy istiyorlar, iş sözü veriyorlar, tarım ve hayvancılığın kalkındırılması istiyorlar sonra da hepsi boşta kalıyor. Onun için artık bizim kapımızı çalıp gelip bizlerden oy istemesinler. Eğer illa da bize geleceklerse “garanti iş” için gelsinler. Gelsin bizlere iş versinler bizlerde çocuklarımıza ekmek götürelim” dediler.
“Sabrımızın son noktasındayız” diye tepkilerini ortaya koyan gençler, iş imkanı olmadığı için kahvehanelerde kağıt oynayarak zaman öldürdüklerini söyleyerek, dert yandılar.