1 Eylül 2015 tarihinden itibaren uzun zamandır eğitim hayatımızda önemli bir yeri olan dershaneler kapanıyor. Dershaneler, artık Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullar olarak yollarına devam edecekler.
Kars Çözüm Dershanesi, okul ruhsatını alarak Özel Kars Çözüm Ortaokulu’na dönüştü. 13 Haziran Cumartesi günü Grand Ani otel’de velilerin katılımı ile birici okul tanıtımını yaptılar. Biz de hem dönüşüme neden ihtiyaç duyulduğu, bu sürecin eğitim hayatına neler getireceğini Kars Çözüm Ortaokulu kurucuları İdris Oğultarhan ve Murat Deniz ile konuştuk
Hocam bu süreç nasıl ortaya çıktı, Mili Eğitim Bakanlığı dershaneleri neden kapatma kararı aldı?
Aslında bu süreç, son iki yılda ortaya çıkmış değil. 2008 yılından bu yana tartışılan ama çeşitli nedenlerden hep ertelenen bir süreçti. Hatırlarsanız, 2008 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan okullar varken, dershaneler bir garabettir demişti. Hatta 90’lı yılların sonunda yani Bülent Ecevit döneminde dershanelerin kapatılıp özel okulcuğun teşvik edilmesi gündeme gelmişti ama gerçekleşme şansı yakalamadı ne yazık ki.
NEDEN BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYAÇ DUYUYOR MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI?
Çünkü başlı başına bakanlık, bu koca eğitim yükünü kaldıramıyordu. Dikkat etiyseniz yıllardır eğitim sistemi ile ilgili bir sürü yenilikler getiriyor, Fatih projesi gibi çok maliyetli bir proje hayata geçiriyor. Ama biz dünya sıralamasında birkaç sıra bile ilerleyemiyoruz. OECD ve AB ülkelerinin çok gerisindeyiz. Esasen bu hantal yapının ilerlemesi, rekabete açık, gelişimi teşvik eden bir yapıya bürünmesi çok zordur. OECD ve AB ülkeleri, buna Japonya ve Güney Kore de dâhil, devletin yükünü hafifleterek gelişimi büyük oranda başardılar. Biz bunun çok gerisindeyiz. Bakın mesela bir Hollanda örneği var. Hollanda’da okulunuzu kuruyorsunuz, sadece beş ay kendi öz kaynaklarınızla işletiyorsunuz, beş ay sonra tüm masrafları devlet karşılıyor.
BİZ DE SORUN NE?
Biz de özel okulculuğun payı çok düşük, %4 civarında. Bu eski Doğu Bloğu ülkelerinin bile çok gerisinde. Bakanlık özel okulcuğu teşvik ederek bunu, %15 -%18 bandına çekmeyi planlıyor.
NE DEĞİŞİR?
Daha kaliteli, ilerlemeci, rekabetçi, demokratik, açık zihinli ve en önemlisi entelektüel olarak daha gelişmiş bireyler yetiştirmeyi sağlar. Avrupa bunun iyi bir örneği, biz de neden olmasın?
Peki dershanelerden okula dönüşen kurumlar bu sürece nasıl etki eder.
İşin en güzel tarafı da burası zaten… Dershaneler, mevcut okullara ve hatta özel okullara göre daha esnek, daha hızlı dönüşebilen ve yenilik yaratabilen kurumlar. Bunu, son yirmi yılda dershanelerin gelişim çizgisini inceleyerek de anlayabiliriz. Daha önemlisi, burada bir birikim, bir kadro mevcuttur. Bundan en iyi şekilde faydalanmak gerekir. Önemli bir nokta ise dershaneden okula dönüşen kurumların yeni bir okul tipi yaratmasıdır. Buna biz “butik okulculuk” diyoruz. “Butik okul” şehir merkezinde, evinize yakın, ulaşımı kolay, az öğrencisi ile birincil ilişkilerin kurabilen, maliyeti düşük olan ve fakat gerek ilgi, gerek ders, gerekse de sosyal aktivite konusunda en üst verimi sağlayan okul demek.
BİR DE TEVSİK MESELESİ VAR NASIL OLACAK TEŞVİK?
Burada en önemli husus öğrenci teşvikidir. 3000 ile 3850 TL arasında öğrenci teşviki verilecek. Geçen yıl toplam 250000 bin öğrenciye tevsik verildi. Bu yıl bu rakamın 350000 olması planlanıyor. Bunun 85000 bini ortaokul teşviki olacak. Bu çok iyi bir rakamdır. Yani ilimizde başvuru yapan öğrencilerin çoğu bu teşviki alabilir. Fakat sorun teşvikten ziyade, okul kontenjanları ile ilgili. Okula dönüşen kurumların %90’ı lise olduğu için, ortaokul sayısı çok az. Bu yüzden teşvikten sıkıntı yaşanmasa bile kontenjan bulmakta sıkıntı yaşanabilir. Özellikle 5. ve 8. Sınıflarda. Bir de biz dönüşüm okulu olarak teşvik öncelikli kurumlarız. Yani önce bize teşvik verilir sonra diğer okullara. Bu yüzden, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için velilerimizi uyarıyoruz. Kaydı ertelememeleri en iyisi. Bir diğer uyarımızda şu, bu uyarıyı bakanlıkta çok sık yapıyor. Dönüşüm programına alınmış olsa bile, henüz ruhsat almamış kurumlara kayıt yapmasılar. Hiçbir geçerliliği yoktur.