Pandemiden dolayı üniversiteler kapanıyor mu? YÖK Başkanı açıkladı!

Korona virüs vaka sayılarının artış göstermesi nedeniyle 'Üniversiteler kapanıyor mu?' sorusu akıllara geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kafkas Üniversitesi Senato toplantısında salgın sürecinde yüz yüze eğitim ile ilgili açıklama yaptı.

Volkan KARABAĞ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar pandemi döneminde üniversitelerin kısa bir dönem hariç eğitim öğretimin kesintiye uğramadığını, bütün illerde bu salgın ortamında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü ve bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kars’a geldi. İlk kez Kars’a gelen Özvar, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ü makamında ziyaret ederek şeref defterini imzaladı.

Kafkas Üniversitesinin her geçen gün gelişmesi ilimiz için önemli olduğunu ve YÖK Başkanı Özvar'ı, yönetim kurulu üyelerini ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Öksüz, “Kafkas Üniversitemiz her geçen yıl öğrenci ve öğretim üyesi sayısını arttıran ve gelişmekte olması üniversitemiz ve ilimiz için önemlidir. Üniversitemizin mevcut yol haritasının hazırlanması, hem üniversitemizin ihtiyaçlarının karşılanması hem de üniversitemizin geldiği noktanın değerlendirilmesi açısından bu ziyaretin önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. İlimize teşrif ettikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

YÖK Başkanı Özvar ise Serhat ili Kars’ta olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Kars’ta şu anda yükseköğretim hayatımıza hizmet veren Kafkas Üniversitesini ziyaret etmek istedim. Bu ziyaretin muhtevası üniversitemizin geleceğine ilişkin vizyonunu ve misyonunu tartışmak ve şu anda yapmakta olduğu faaliyetlerini birlikte değerlendirmek ve bundan sonrası için yapılacak olanları birlikte mütalaa ve müzakere etmektir. Yüksek Öğretim Kurumu olarak üniversitelerimizi çeşitli vesilelerle ziyaret ederek, üniversitelerimize güç vermek, onlarla birlikte hareket etmek ve birlikte işbirliği ile Türk yükseköğretim hayatına hizmet etmek gibi bir amacımız ve hedefimiz var. Bu vesile ile Kars'ta bulunuyorum. Bu vesile ile güzel ilimiz ve üniversitemizi ziyaret edeceğiz. Diğer ziyaretlerimiz de olacak. Bu nedenle büyük bir memnuniyet içerisinde olduğumu bildirmek isterim.” diye konuştu.

Özvar daha sonra Kafkas Üniversitesini ziyaret ederek, Kafkas Üniversitesi Senato üyeleri toplantısına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu “Sayın YÖK Başkanımızın şehrimize ve üniversitemize teşriflerinden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum. Şeref verdiler. Biz Kafkas Üniversitesi olarak 1992 yılından beri bölgemizde Kafkasya’ya açılan bir kapı görevi de görerek, interlandımız olan bölgemize eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. Bu süreç içerisinde üniversitemizin gelmiş olduğu nokta itibariyle birçok rektörümüz, idarecimiz, öğretim görevlilerimiz görev yapmıştır. Kars’ın bu noktaya gelmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Bizde bu görevi devraldığımız günden beri üniversitemizin eğitim öğretim faaliyetlerini gerek üniversite içerisinde gerek bölge içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaklaşık bir buçuk yıllık pandemi sürecimiz oldu. Ama her şeye rağmen eğitim öğretim faaliyetlerimizi başarılı bir şekilde online yöntemiyle gerçekleştirdik. Bu anlamda da Türkiye genelinde başarılı bir örnek olduk. Bu nedenle uzaktan eğitim ekibimize çok teşekkür ediyorum huzurlarınızda. Bu yılki eğitim öğretim dönemimiz her hangi bir aksaklık yaşanmadan başarı bir şekilde devam ediyor ve edecek” dedi.

Özvar, Kars’taki Kafkas Üniversitesinde (KAÜ), Üniversitenin Senato üyelerine hitaben senato toplantı salonunda yaptığı konuşmada, “Üniversitelerimizi yakından tanıyabilmek, üniversitelerimizde yönetimlerle daha yakın mesai kurabilmek ve üniversitelerimizin öğretim elemanlarıyla, fakülte dekanlarıyla, hocalarıyla, öğrencileriyle daha yakından buluşabilmek, üniversitelerimizde eğitim-öğretim faaliyetlerinin nasıl yürüdüğünü müşahede edebilmek aynı zamanda üniversitemizde yapılan gerek akademik çalışmaları, bilimsel çalışmaları ve topluma hizmet tarzı dışarıya  yönelik hizmetleri bizzat yerinde müşahede etmek amacıyla üniversitelerimizi ziyaret ediyoruz. Bu vesileyle Kafkas Üniversitemizi ziyarette bulunuyoruz. Bu açıdan bizim içinde bir fırsat oluyor ve aynı zamanda üniversitenin hocalarının beklentilerini, görüşlerini, varsa eleştirilerini ve tekliflerini de bizzat dinlemek suretiyle değerlendirmeyi arzu ediyoruz. Bizim için üniversitelerin bu bakımdan yakından takip edilmesi, onlarla birlikte daha yakından işbirliği yapılması Türkiye’de Yüksek Öğretim hayatının daha kaliteli, daha seviyeli bir hizmet vermesine vesile olacağını düşünüyoruz. Üniversitelerimiz Türkiye’de genç neslin Yüksek Öğretim ihtiyacını karşılayan, onlara bilgi, beceri, yetkinlik kazandırmaya çalışan kurumlarımız. Dolayısıyla gençler bizlerin ülkemizin istikbalidir. Gençliğimizin yani istikbalimizin en iyi şekilde yetiştirilmesi söz konusunda bizlerde bizzat üniversitelerle birlikte hareket etmek suretiyle doğrusu bu önemli faaliyete iştirak etmek ve destek olmak amacıyla buradayız.” dedi.

Bölge üniversitelerinin merkezi üniversitelerden daha çok ülke ekonomisi daha fazla katkı sunacağı inancında olduğunu kaydeden Özvar, “Yüksek Öğretim Kurumunun temel amacında kanunda da, mevzuatta da geçtiği üzere Yüksek Öğretim Kurumlarıyla yakından işbirliği yapmak, koordinasyon içerisinde bulunmak olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizler bu yeni dönemde Yüksek Öğretim Kurumu olarak üniversitelerimizin mümkün olduğu ölçüde performansının artmasına destek olabilmek onunla alakalı kurumsal ve idari bazı yapısal değişiklikler varsa onları yerine getirmek olmaktır. Zira biz üniversitelerimizin doğrusu büyük bir potansiyel taşıdığını düşünüyoruz. Bilhassa bölge üniversiteleri olarak adlandırılan ki bunların içerisinde Kafkas Üniversitemizde söz konusudur. Biz bölge üniversitelerinin ülkemizin mahalli bölgesel kalkınmasına merkezi üniversiteler kadar hatta onlarda daha fazla katkıda bulunabilecek bir potansiyel taşıdığına inanıyoruz. Merkezi yerlerde bulunan üniversitelerimizin nispetteki onlarında çok önemli malum hizmetleri ve işlemleri var ama bölge üniversitelerinin en büyük avantajları mesela Kafkas Üniversitesinin en büyük avantajlarından bir tanesi mahalli bölgesel bilgiye ve ilişkiler ağına çok daha vakıf olması, bu konuda çok daha sağlıklı bilgilere sahip olmasıdır. Bu enformasyon avantajını daha büyük ölçekte eğer üretkenliğe eğer daha büyük hizmetlere yönlendirebilecek olursa inanıyoruz ki ülkemizde bölgesel kalkınmanın ana mimarlarından bir tanesi de üniversitelerimiz olacaktır. Bu açıdan bölgesel üniversitelerimizin ben burada biraz daha farklı yaklaşım geliştiriyorum; bölgesel kalkınmaya çok daha yatkın ve daha avantajlı bir konumda olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu avantajlı konumunu Kafkas Üniversitesi önümüzdeki yıllarda geçmişte olduğu gibi artarak bir çıktıya dönüştüreceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

Kovid-19 salgınını yakından takip ettiklerini ve eğitim-öğretim faaliyetlerindeki kararların üniversite yönetimine bırakıldığını da anımsatan Özvar, “Son zamanlarda salgınla alakalı tabi bizlerde çok yakından takip ediyoruz. Ülkemizde vaka sayılarının artışı söz konusudur. Üniversitelerimizi çok yakından takip ediyoruz, nitekim Sağlık Bakanlığıyla yapmış olduğumuz protokoller dahilinde üniversite yönetimlerimiz kayıtlara giren vaka sayılarını yakından takip edebilmektedir. Bizlerde gerek ülke genelinde üniversite öğrencilerinin, akademik personelin ve idari personelin hem aşılanma durumunu takip ediyoruz hem de öğrencilerimizin enfekte olan, bu hastalığı geçirmiş veya bağışıklık kazanmış olanları izliyoruz. Eğitim öğretimin devamı Yüksek Öğretim Kurumları için fevkalade önemli bir öncelik. Bizler pandemi döneminde, salgın döneminde de üniversitelerimiz eliyle hiçbir zaman çok kısa bir dönem hariç eğitim öğretimiz kesintiye uğramadı. Bu bizler için fevkalade önemlidir. Yüksek Öğretim Kurumları bütün illerimizde bu salgın ortamında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdü, inşallah bundan sonra da sürdürmeye devam edecektir. Yüksek Öğretim Kurumları olarak almış olduğumuz karar gereği ki bu zannediyorum web sitesinde de, ulusal basın organlarında gerek sosyal medya mecralarında da kararlarımız ifade ve ilan edilmiştir. Üniversitelerimiz eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanacakları usul ve esaslar konusunda genel bir çerçeve içerisinde kendi kararlarını alabilmektedirler. Mevzuat gereği yüzde 40’a kadar online, uzaktan eğitim yoluyla veya dijital öğretim yoluyla faaliyetlerini sürdürebilmekte. Yüzde 60 civarında yüz yüze eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir. Eğer salgın yüz yüze eğitim faaliyetlerini sürdüremeyecek bir duruma gelmesi durumunda ki o zaman bütün üniversitelerimiz, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun görüşleri ve kararları doğrultusunda bu eğitim-öğretim ve usulleri konusunda da karar almaya yetkilidirler. Bu konuda yetkili Yüksek Öğretim Kurulu üniversitelerimizin yönetimlerine bırakmış vaziyettedir. Böyle olmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Çünkü salgın şartlarının her ilde birbirinden farklılık gösterdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bu çerçevede üniversitelerimiz bu salgınla ilgili olarak ellerindeki veriye bakarak ve ildeki Hıfzıssıhha Kurulu, Valilik ve diğer ilgili birimlerle istişareler etmek suretiyle üniversiteleriyle alakalı kararlar alabilecektir. Şuan itibariyle eğitim daha önce ifade ettiğimiz üzere devam etmektedir. Bir kısım üniversitelerimizde online veya dijital olarak uzaktan öğretim usulüyle verilen dersleri sayılarında veya oranlarında farklılık olabilir. Bunlar üniversitelerimizin aldığı karar gereğidir, bunu da bu vesileyle ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde yapılan Prof. Dr. Fuat Sezgin Gençlik Merkezi’ni ziyaret eden Özvar, Kafkas, Çat ve Türkmenistan’ın yöresel kıyafetli öğrencileriyle karşılandı. Kafkas ekibi öğrencileri tarafından sergilenen gösteriyi izleyen Özvar, Türk Bayrağını öperek öğrenciden teslim aldı. Özvar daha sonra öğrencilerle bir araya gelerek sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.