KAÜ Devlet Konservatuarı Salonu’nda öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, bilgi ve birikimlerini paylaştı.
Aktaş, folklor bölümü öğrencilerine oynadıkları oyunların birçoğunun müziklere uyarlanmış oyunlar olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, “Bunların çoğusu müziklere uyarlanmış oyunlar. Kafkas ile alakası yok. Kafkasya ile alakası yok. Kars ile alakası var. Bu yöreden, bu topraktan çıkmış oyunlardır. Çünkü bu topraklarda oynayan insanlar, Karslıların oynadığı oyunlardır. Ben nereden biliyorum? Bakü’ye gittim baktım ki Bakü’de böyle oyunlar yok. Nereden geldi bize? Nereden gelecek halk kendi yaşadığı yerde yaratıyor. O zaman ona saygılı olacaksınız o yörenin oyunları diyeceksiniz. Doğru da Kafkas ile alakası var mı? Yok! Kafkasya ile alakası olmayan dünya kadar oyun var. Hatta uyduranları da biliyorum. Uydurdukları oyunlarda var. Onlarında alakası yok. Bu adamlar yarışmalara da girer. Yarışmada bunu değerlendiren jürinin de haberi yok. 1’nci bile olabilir. Niye çünkü atraksiyona bakar. İki tane hareket oldu mu olmadı mı? Ya bu acaba yöreden birşey anlatıyor mu? Yörenin bir özelliğini anlatıyor mu?” dedi.
Bu yörenin insanlarının kendisine has oyunları olduğunu ifade eden Aktaş, kendisinin de ‘Köroğlu’ oyuncusu olduğunu belirtti.
Aktaş, “En iyi Köroğlu oyununu oynayanlardan birisiydim ben. Bütün düğünlerde Köroğlu’nu ben oynardım. Kars’ın yerel oyunları içerisinde meşhur oyunlar vardı. Mesela ‘Tavuk Barı’ biliyor muydunuz? Çok iyi bir Tavuk Barı oyuncusuydum ben, mutlaka başta ben oynardım. Niye çünkü oyunu nasıl yöneteceğimi biliyorum. Ben nereden öğrendim. Ağabeylerimizden öğrendim. Onlar buraların oyunlarıydı. Şimdi bunlar dönem değiştiği için, teknolojide çok ilerlediği için bunlar değişiyor. Aslında siz bunları canlı tutupta, bunları işte halk oyunları bölümünde, demek ki bunlar varmış, şimdi yok. Yani popilizmle bir yere gitmek yerine, kültürle bir yere gitmelisiniz” diye konuştu.
Daha sonra Kafkas ekibinin oyunu izleyen Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, oyun oynayan birisinin bütün seyircilerin dikkatini kendi üzerine çekmesi gerektiğini kaydetti. Öğrencilere birkaç figür gösterisi de yapan Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, öğrencilerden de yoğun ilgi gördü.
Program sonrasında Prof. Dr. Gürbüz Aktaş’a Öğr. Gör. Funda Bozkurt, plaket, Yrd. Doç. Dr. Aşkın Çelik ise çiçek ve plaket takdim etti.