Prof.Dr.Öztürkler Uyardı

Kurban bayramı, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahı...

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, yaklaşan Kurban bayramı dolayısıyla; kurban kesimi öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve uyulması gereken kuralların toplumsal halk sağlığı açısından önemine vurgu yaptı.

Öztürkler, “Kurban bayramında, kurban kesimi öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve uyulması gereken kurallar toplumsal halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Özellikle çevre ve insan sağlığı ön planda ve dikkate alınarak ilgili tüm kurumlara birtakım görevler düşmektedir. Kurban satış yerlerinin insan ve çevre sağlığı ve güvenliği ile hayvan hakları gözetilerek hazırlanmasından tutun, Kurban kesen kişilerin yapması gerekenlere kadar bir dizi yerine getirilmesi gereken işlemleri göz ardı ederek kurban bayramı kutlamak, bayramın erdemine ters düşecektir. Kurban kesiminde toplumsal halk sağlığına ve hayvan refahına uygun olmayan uygulamalar ne yazık ki her yıl gözlenmektedir.” dedi.

VHO’nun her fırsatta vurguladığı hayvandan insana geçen 200’den fazla bulaşıcı hastalık olduğu gerçeğinin hayvanlar var oldukça devam edeceğini belirten Öztürkler, Kurban bayramında kesilecek kurbandan insanlara bulaşabilecek başlıca önemli hastalıkların; Kist hidatik (kistik ekinokokkozis), brusellozis, salmonellozis, tüberküloz (verem), şarbon, toksoplazmozis ve tenyozis (şerit) olduğunu söyledi.

Kurban bayramında kesim yapacak kişilerin güvenli ve sağlıklı şekilde kesim yapması gerektiğini vurgulayan Öztürkler, “Kesilen kurbandan çıkacak parçaların ve özellikle iç organların rastgele atılmaması, hastalıklı organların usulüne uygun olarak bertaraf edilmesi ve kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Kurban kesim yerlerinin sağlıklı mezbahane şartlarını taşıması ve akacak kanın kanalizasyon atık sistemine bağlı olması gerekmektedir. Kesilecek kurbanların menşei şehadetnameleri ve Veteriner Sağlık Raporlarının bulunmaları gerekir. Menşei şehadenameleri olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Bakanlığın yayınladığı Kurban Hizmetleri Tebliği’nin gereklerine uyulması Kurban Bayramının sağlıklı geçirilmesi açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Kurban ibadetinin en önemli unsuru olan hayvanların eziyet görmeden nakil edilmeleri, barındırılmaları ve kesimlerinin yapılmasının da çok önemli olduğuna işaret eden Öztürkler, “Hayvanlara yapılan eziyet vicdani ve insani açıdan kötü bir durum olduğu kadar, et kalitesini de bozmaktadır. Refah içinde iyi muamele edilerek azami derecede acısız kesim işlemine tabi tutulan hayvanların et kalitesinin daha yüksek olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur.” şeklinde konuştu.

Öztürkler, “Yedi yıl önce çıkarılan hayvan refahı kanunun bayramda uygulanabilmesi çok önemlidir.” diyerek, şu bilgileri verdi:

“Kanunun 12.maddesi Kurban Bayramı için önem taşımaktadır. Bu maddenin içeriği şöyledir: ”Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır.Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kişiler ve ilgili diğer hususlar Bakanlık, kurum ve kuruluşların görüşü alınarak, Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı olduğu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bu hususta ilgili kurumların gereken duyarlılığı göstereceğini umuyoruz. Mutlu ve sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmek dileği ile halkımızın yaklaşan Kurban Bayramını kutlar, saygılarımı sunarım.”