Profesyonellerle buluştular

Konularında uzman profesyoneller, öğrencilerin derslerde öğrendikleri turizm sektörünün Kars yerelinde nasıl işlediği hakkında kendi kişisel deneyimlerinden yola çıkarak bilgiler verecekler ve öğrencilerin sorularını yanıtladılar.

Kars’ta turizm sektörünü harekete geçirmek için faaliyetler yürüten Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar BM Milletler Ortak Programı kapsamında gerçekleşen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (DTÖ ya da UNWTO) etkinliğinde bugün Sarıkamış Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde turizm profesyonelleri ile turizm öğrencileri bir araya geldi.

Yılın dört ayında kış mevsimi yaşatan ve eşsiz yamaçlarıyla pek çok kış sporuna imkan sağlayan Sarıkamış, bozulmamış doğası, temiz havası ve biyolojik çeşitliliği ile doğa severleri cezp ettiği kadar tarihi ve kültürüyle de eşsiz bir turizm potansiyeli barındırıyor.

DTÖ, gelecekte Sarıkamış’ın turizm sektörüne insan gücü olarak katılacak bugünün Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri ile Sarıkamış’ta bugün turizm sektöründe çalışmakta olan profesyonelleri bir araya getirerek bir deneyim aktarımı ortamı oluşturmayı hedefledi.

Toplantı boyunca, BMOP ve Kars Valiliği ortaklığıyla hazırlanmış olan Kars Tanıtım Filmi gösterildi.

Sarıkamış’ın önde gelen işletmelerinden konularında uzman profesyoneller, öğrencilerin derslerde öğrendikleri turizm sektörünün Kars yerelinde nasıl işlediği hakkında kendi kişisel deneyimlerinden yola çıkarak bilgiler verecekler ve öğrencilerin sorularını yanıtladılar.

Turizm haftası kapsamında gerçekleşen bu etkinlikle, turizm öğrencileri arasında, Sarıkamış özelinde yaşadıkları Kars bölgesinin turizm potansiyeline dair farkındalığın ve ilgilinin arttırılması amaçlandı.  

Önümüzdeki aylarda DTÖ’nün Kars’ta gerçekleştirmeyi planladığı aktiviteler ise şöyle:

BMOP KAPSAMINDA KARS’TAKİ KOBİ’LERE ÜCRETSİZ İŞ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK

Kars’ta turizme eklemlenerek gelişebileceği düşünülen sektörlerde ve turizm sektörü içinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik olarak, Mayıs ayı içinde uluslar arası bir uzman tarafından bireysel danışmanlık hizmetleri verilecek.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (DTÖ ya da UNWTO) tarafından yürütülen ve turizm sektörünü değerlendirmek amacıyla yapılan araştırma sırasında, KOBİ’lerin kapasitesinin yükseltilmesine ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçtan hareketle, turizm sektöründe kendi işletmesiyle yıllardır faaliyet gösteren ve aynı zamanda dünyanın pek çok yerindeki KOBİ’lere pazarlama, ürün geliştirme ve ticari stratejiler konularında danışmanlık hizmeti veren uluslar arası bir uzman, BM Ortak Programı kapsamında, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü DTÖ tarafından Mayıs ayı içinde Kars’a getirilecektir. Tamamen ücretsiz olarak sunulan bireysel turizm danışmanlık hizmeti ile hedeflenen, özel sektörde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli yerel işletmelere yönetim yapılarının ve iş bağlantılarının geliştirilmesi konularında desteklenerek daha geniş ölçekli bir turizm değer zincirinden kar elde etmeleri konusunda kılavuzluk etmektir.

KARS SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİ GELİŞTİRME MASTER PLANI TAMAMLANIYOR

Kars halkının katılımıyla araştırma sürecine büyük destek verdiği ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (DTÖ ya da UNWTO) tarafından hazırlanan “Kars Sürdürülebilir Turizmi Geliştirme Planı”, kısa süre sonra Kars halkına, yerel otoritelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara sunulacak.

Ortak Program süresince Kars’ta yapılan turizm sektörü analizleri, Kars’ın bir takım eşsiz ve uluslararası kültürel ve doğal cazibeleri ile gelişmekte ve öne çıkmakta olan bir turizm destinasyonu olduğunu, ancak korumanın yetersizliği ve ilgili kültür varlıklarının bozulması; turizm tesis ve hizmetlerinin kalitesinin yetersizliği ile sınırlı tedarik durumları; destinasyona ulaşımın sınırlı olması ve turizm değer zincirinde yer alan farklı paydaşlar arasındaki

işbirliğinin yetersizliği gibi sebeplerden dolayı diğer destinasyonlara kıyasla kısıtlamalara sahip olduğu temel sonucuna işaret etmektedir.

Kamusal-özel-sivil ortaklıklar aracılığı ile Kars önümüzdeki yıllarda, ulusal ve uluslararası turizmi cezbeden, Türkiye’de anlamlı bir alternatif destinasyon olarak kendi kendini güçlendirirken bir yandan da Türkiye Marka Şehri Eylem Planı ve Türkiye Kış Turizmi Koridor Programı çerçevesinde Türkiye’nin ürün çeşitliliğine katkıda bulunan başarılı bir destinasyon haline gelebilir.

Bu master planının amacı, turizm endüstrisini aynı zamanda sosyal bütünlüğü de arttırarak genişletmek şeklinde tanımlanmış olan proje hedeflerini takip etmektedir. Dolayısıyla, bu planın uygulanması, bölgenin tamamına yayılacak olan çok olumlu ekonomik ve sosyal etkileri de beraberinde getirecektir.

“Kars Sürdürülebilir Turizmi Geliştirme Master Planı” çok kısa bir süre içinde tamamlanarak Kars halkı ve planı uygulaması öngörülen yerel otoritelerle paylaşılacak.