Türkçe’ye çevirdiğimiz yazıda ; Kars – Tiflis – Bakü demiryolunun önemine vurgu yapılırken, “Türkiye, Kafkasya'yı Bölmek ve Rusya İle Ermenistan'ı İzole Etmek İstiyor” denildi.
Rus Haber Ajansı Regnum'un 4 Ağustos 2010 tarihli internet sayfasında, yukarıdaki başlık altında yer alan Rusça haberin çevirisi şöyledir:
Güney Kafkasya bölgesinin tamamını, kanatları altına almanın imkân dâhilinde olmadığını gören Türkiye, bölgeyi parçalamak için Azerbaycan ve Gürcistan ile üçlü eksenin oluşturulması yönündeki plan üzerinde uzun zamandan beri çalışıyor. Bu yöndeki açıklama, Türkiye'nin, Kura Nehri'nin aktığı ülkeler arasında birlik oluşturulması niyetinden bahseden Ermenistan'ın Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Tarih Bilimleri uzmanı Prof. Dr. Ruben Safrastyan'dan geldi.
Bu üç ülkenin önce ekonomik, daha sonra siyasi ve askerî birliğinin oluşturulmasına yönelik planların Güney Osetya'daki beş günlük savaştan sonra suya düştüğünü söyleyen Safrastyan "Bundan sonra üçlü projenin hayata geçirilmesine ilişkin umudunu kaybeden Ankara, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme yoluna girdi." dedi.
Ancak Safrastyan'a göre son zamanlarda, Tiflis ile Bakü arasında artan sorunların arka planında, Türkiye'nin Güney Kafkasya'nın parçalanmasına ve Ermenistan ile Rusya'nın izole edilmesine ilişkin projesini hayata geçirmeye çalıştığı izlenimi doğuyor.
Safrastyan, "Türk tarafına göre bu planın temelini, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Erzurum doğal gaz boru hattı ve Kars'tan Tiflis'e kadar uzanan demir yolu oluşturmalı. Ancak bu programın, Türkiye'nin Bakü-Ceyhan boru hattının güvenliği bahanesiyle dâhil etmesi gerektiği bir de askerî tarafı var. Söz konusu petrol boru hattının güvenliği gerekçesiyle hat boyunca konuşlandırılacak Türk-Azeri-Gürcü askerî birliklerden, daha üç yıl önce bahsediliyordu." dedi. Safrastyan, bu projenin, gerektiği takdirde boru hattının güvenliğini NATO'nun kendi başına sağlayabileceğini ileri süren ABD'nin tepkisini üzerine çektiğini ekledi.
Türk tarafının Güney Kafkasya'yı parçalamak çabasının bu sefer de suya düştüğünü söyleyen Safrastyan, "Böyle bir eksen, merkezde ancak güçlü birinin bulunması durumunda oluşturulabilir. Türkiye'nin böyle bir potansiyeli yok." dedi.
Ajansımız, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen'in, Türkiye'nin, Kura Nehri'nin aktığı ülkelerin yani Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın katılımıyla bir birlik oluşturmayı planladığını söylediğini daha önce bildirmişti.