"Bir insan ömrünü neye vermeli’’ diye hikmetli bir sual olunsaydı eğer, hiç şüphe yok ki Şahvelet Gençler’in cevabı ’’Kafkas Halk Oyunlarına’’ olurdu.
Çünkü neresinden bakarsanız bakın Kafkas Folklörüne adanmış bir ömrü temsil etti O.
Yüzlerce belki de binlerce öğrenci yetiştirdi.
Dünyanın ve Türkiye’nin muhtelif yerlerine dağılan öğrencilerinin, yaşadıkları yerlerde sanatlarını en güzel şekilde icrâ etmeleri, Kars’ın ve Kafkas Kültürünün tanıtımına ve sevdirilmesine ciddi katkılar sundu.
İşte tam da bu yönüyle değerlendirildiğinde Şahvelet Gençler gerçek bir Kültür Elçisi idi.
Şahvelet Gençler’in bizzat kendisinin sanatını icrâ etmesi ise başlı başına bir ŞAHeser idi.
Onu ve özenle yetiştirdiği öğrencilerini sahnede izleyenlerde Kafkas Coğrafyasına ve Kültürüne karşı bir hayranlık oluşuverirdi.
Şahvelet, kelime anlamı itibariyle çocuk şah ya da çocukların şahı demektir.
Ailesi hangi saiklerle O’na bu adı koymuştur veya çocukluğunda nasıl birisidir bilemiyorum fakat şurası su götürmez bir gerçektir ki; Şahvelet Gençler Kafkas Folklorunun ŞAH’ı idi.
Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan EVREN Kars’a geldiğinde, kendileri için sahnede gösteri yapan Şahvelet GENÇLER ve ekibini izlemiş, etkilenmiş ve çok beğenmiştir.
Programdan sonra kendisini tebrik eden Cumhurbaşkanı Kenan EVREN ’’Dile benden ne dilersen, benden bir isteğin var mı?’’ diye sorduğunda, Şahvelet GENÇLER şahsi bir talepte bulunmak yerine aynen şu karşılığı verir; ’’Efendim Türk Bayrağının altında ölmek istiyorum bir de ekip arkadaşlarımın öğrencilerimin gösteri kıyafetleri çok eskidi bunların yenilenmesini rica ediyorum.’’
Şahvelet GENÇLER, Koca Devletin bir Cumhurbaşkanına bu cevabı verebilecek kadar Vatansever, böyle küçücük bir istekte bulunabilecek kadar da gözü ve gönlü tok bir insan idi.
Allah(c.c) rahmet eylesin, çok sevdiği Türk Bayrağının gölgesinde nur içinde yatsın.
Gençler Ailesinin, Folklor Camiasının, Kars’ın ve Karslıların başı sağ olsun.