Ardahan Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Şahin’in yeni çıkan kitabını, kaleme aldığı sunuş bölümünde “…Şahin'in mani/mahnı, koşma, hoyrat, horavel, türkü, tecnis, cigalı tecnis ve divani gibi tarzlarda yazdığı şiirlerinden oluşan bu eserini, bir bahçeden çeşitli renk ve kokulardan derilmiş bir buket gibi görmek mümkün…”şeklinde ifadelerle anlattı.
Şahin, 8’inci kitabını imzaladıktan sonra ilk önce Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’e hediye etti. Vali Öksüz Salih Şahin’i (Kul Şahin) Kars ve yöre kültürü için çalışmalarından dolayı kutladı.
Gazeteci, müzik aletleri imalatçısı, araştırmacı ve müzik derlemecisi olan Salih Şahin çıkardığı kitaplarına bir yenisini daha ekledi. Bu kitabını konu anlatımlı olarak işleyen Namı değer ‘Kul Şahin’ bol cinaslı şiirlerini, manilerini, türkü sözleri, dil oynamaz, lebdeğmez, hoyrat, âşıklık gelenekleri ve Halk Edebiyatı şiir türlerine geniş yer verdiği kitabı 520 sayfadan oluştu. Şiir ve manilerin tümü Şahin’e ait olan ve ilk kez yayınlanan kitabın edebiyat alanında önemli bir kaynak olacağı belirtiliyor.
Yörede lise ve üniversitelerde yardımcı ders kitabı olma özellikleri de taşıyan kitabın birçok sayfasında şişkinlikten kaçınılarak 16 kıtanın yer almasının yanı sıra ilgili fotoğraflarla da okuyucularına aktarılması dikkat çekiyor.
Kitapta genel olarak denenmemiş şiir çeşitleri; çok cinaslılar, tevriyeliler ve mecazi şiirler, ihtiyaca göre mani çeşitleri olarak “özel günler, bayram, yemek ve nasihat manileri yer alıyor. Ayrıca horaveller, tunç kafiyeliler, yallılar, dil dönmez ve lebdeğmezler, zincir şiirler, maniler, semailer, koşmalar, yedekli koşmalar, musammatlar ile türkü sözleri olarak da; çocuk türküleri ve halk müziği için şiirler, hece sayısına göre şiir türleri, divanlar ve hoyratlar ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.
Ankara’da Azim Matbaacılık tarafından yayın hayatına kazandırılan kitapta, eserlerin tamamı daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması ile dikkat çekiyor.
Öte yandan kitabın sunuş bölümdeki ifadeler, Ardahan Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından kaleme alınmış olması da ayrı bir önem taşıyor.
Korkmaz, kaleme aldığı sunuş yazısında Salih Şahin’den “Salih Şahin (Kul Şahin), Dede Korkut sözcüleri olan aşıklar ile Cumhuriyet'ten sonra hızla kaybolan sözel kültürü derleyen Muzaffer Sarısözen'in kesişim noktası sayılabilir. Aşık Şenlik geleneğinden etkilenen ve beslenen Salih Şahin (Kul Şahin), kendine mahsus üslubu ile şiirler yazar/çalar ve söylerken diğer yandan da Muzaffer Sarısözen'den ders alan ve Kars'ta koro şefliği yapan babası Şahin Kara Şahin'in tedrisinde yetişir. Bu nedenle Şahin, bir yandan derlemeler, incelemeler yaparken bir yandan da çalıp söyleyerek geleneğin devam etmesini sağlar. Yöreye ait türkülerin derlenmesi ve notaya alınması konusunda önemli çalışmalar yapmış olan Şahin, kendi yazdığı şiirlerini de "Yaralar Beni" adlı kitapta toplamıştır. Şahin'in mani/mahnı, koşma, hoyrat, horavel, türkü, tecnis, cigalı tecnis ve divani gibi tarzlarda yazdığı şiirlerinden oluşan bu eserini, bir bahçeden çeşitli renk ve kokulardan derilmiş bir buket gibi görmek mümkün…
Kültürümüzün yaşaması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bir ömür fedakârlıkla çalışan Salih Şahin'i tebrik ediyorum. Türkçenin sonsuz deryasındaki dalgalara onun sesinin de karışması, ne büyük bahtiyarlık Türküler ve ozanlık geleneği üzerine araştırmalar yapan akademisyen, araştırmacı ve yapımcıların Salih Şahin'i mutlaka tanımaları ve istifade etmeleri gerekir. Sevgili Salih Şahin nam-ı diğer Kul Şahin'e sağlıklı uzun ömürler diliyorum...” şeklinde ifadelerle taçlandırmış.
Kitabın ikinci sayfasında ilk mani olarak yer alan ‘ya Râb beni’ ise söz ve aynı sözcüklerin farklı anlamlarda kullanılması ile de okuyucuları etkileyecek şekilde dile getirilmiştir.
YA RAB BENİ
Kötü söz yara beni,
Söyleyin yara beni
Yara beni öldürür
Sen kurtar ya Râb beni
Atmayın yara beni
Acıtır yara beni
Yakışmış yara beni
Kavuştur Yarâb beni (Kul Şahin)
NOT: ‘Yaralar Beni’ kitabını edinmek için: Salih Şahin 0532 293 12 38