Sanat eserine saygı duymak gerekir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri için 8 Ocak’ta geldiği Kars’ta yaptığı konuşmada İnsanlık Anıtı’nı “Ucube” olarak nitelendirmesinin yankıları sürüyor.

Vatandaşlar Kars’ta asıl sorunun işsizlik olduğunu belirterek böylesine bir açı tabloyla karşı karşıya kalan kentte ulusal medyanın dikkatleri anıta yöneltmesi işsizliği de gölgede bıraktı.

Gündemde olan konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı sokağa çıkarak mikrofonları vatandaşlara uzattı.

Vatandaşlar farklı görüşler ortaya attı. Kimileri Başbakanın dediği gibi anıtın bölgedeki tarihi dokuya uygun olmadığını savundu kimileri de anıtın bu dokuyla bağdaştırılmasının yanlış olduğunu söyledi.

SANAT ESERİNİ YARATICISININ O ESER ÜZERİNDEKİ HAKKINA SAYGI DUYMAK GEREKİR

Kars Barosu Avukatlarından Meryem Çetin de olayı farklı boyutlarıyla ele aldı.

Çetin, “Bir sanat üzerindeki temel haklar bence o sanatı yaratanın, o eseri yaratanın hakkıdır. Sizin ya da benim estetik ya da ahlaki kaygılarla değerlendirebileceğimiz bir olgu değildir. Eğer öyle olsaydı bugün Roma’da, Londra’da birçok heykelin o yerlerinde olmaması gerekirdi. Sokaktaki insanın ya da ülkeyi yöneten insanları ahlaki ya da etik kaygılarıyla sanat yapılmaya çalışılsaydı bugün dünya tarihine geçmiş çok önemli sanat eserlerinin yerlerinde olmaması gerekirdi.” dedi.

Bu aşamada o sanat eserini yaratıcısının o eser üzerindeki hakkına saygı duyulması gerektiğini de dile getiren Çetin, “Sizin ya da benim estetik ya da ahlaki kaygılarımız çok farklı olabilir. Örneğin; bugün ben bir klasik müzik dinleyicisi-yim ve ya bir caz müzik dinleyicisiyim, arabesk müziği sevmeyebilirim, onu hiç dinlemeyebilirim ama onu da dinleyen bir kitle vardır ve bu müziği kaldırın deme hakkına sahip değilim. Bu esere (İnsanlık Anıtı) bakarken hepimiz çok farklı estetik ya da ahlaki kaygıyla bakabiliriz. Beğenebiliriz, beğenmeyebiliriz ama bunu “ucube” olarak nitelendirmek ya da kaldırılmasını istemek çok güç boyutta bir istek bir talep olur.” diye konuştu.