Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ayhan Deligöz ve proje mimarı Murat Aydın, Kars Kent Ormanı’nın sembolik giriş kapısı tamamen Selçuklu mimarisi şeklindedir, yapılan benzetme ve yakıştırmalar son derece yanlış ve uygunsuzdur, dediler.
Haberi büyük bir üzüntü ile okuduklarını belirten Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ayhan Deligöz, Kars’ın gelişmesi ve güzelleşmesi için gece gündüz demeden çalıştıklarını, bu tür haber ve yakıştırmaların son derece yanlış olduğunu,
Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ayhan Deligöz sözlerini şöyle sürdürdü:
YÜZDE YÜZ TÜRK MİMARİSİ
Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından Kars Dereiçi Mevkiin de Halkımızın Rekreasyon ve Dinlenme ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan Kars Kent Ormanı Giriş Kapısı Selçuklu Mimarisine uygun sekizgen esaslı olarak Mimar Murat Aydın’a projelendirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bu tip Mimariyi Anadolu’nun İlk Türk Camisi olan Ani Harebelerinde ki Sultan Alparslan zamanında yapılan Ebu’l Menuçehr camisinde ve Amasya Gök Kubbesi’nde aynı yapıyı görmek mümkündür. Ayrıca Selçuklular döneminde Anadolulunun değişik yerlerinde aynı Mimarili eserlere rastlanabilir.
TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KENT ORMANLARINDAN BİRİNİ KARS’A KAZANDIRDIK
Kars Kent Ormanı’nda Kamelyalar da Selçuklu Mimarisine uygun sekizgen olarak yapılmıştır. Ayrıca kent Ormanında, sekizgen 440 metre karelik Antik Tiyatro, yürüyüş yolları, Çocuk Oyun Parkı, Kondisyon aletleri, Voleybol Sahası, Çeşmeler, Bay, Bayan ve engelli Tuvaleti, Seyir Terasları,Piknik Masaları, Yol alt ve Üst yapı çalışmaları, Kayalıklara iskele kurulmak suretiyle dev Türk Bayrağı yapılmıştır. Bu işlerin yanı sıra Sarıkamış tan Kars Belediyesinin destekleriyle Fidan Sökme Makinasıyla Boylu Fidan nakledilmiş ve değişik türlerde 35 000 adet de fidan dikimi yapılmıştır.
Orman Genel Müdürlüğü, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü ve Kars Belediyesinin Destekleriyle Doğunun Sınır Taşı Serhat Şehrimiz Kars a bütün imkanlar seferber edilerek Tarihi dokulu Türkiye’nin en güzel Kent Ormanlarından biri tesis edilmiştir.”
Proje mimarı Murat Aydın ise ; Kars Kent Ormanı Sembolik Giriş yapısı, şehrimizde Ani Harabeleri yerleşkesinde bulunan Ebu’l Menuçehr Camii dolayısıyla Selçuklu mimarisi referans alınarak tasarlanmıştır, dedi.
Mimar Aydın sözlerini şöyle sürdürdü : “Aşağıda da görüldüğü gibi, çok benzer örnekleri bulunan yapının kaynağı Selçuklu mimarisidir. Ebu’l Menuçehr Camii Anadoludaki ilk Türk yapısıdır. Bu sembolik öneminden yola çıkılmıştır. Ebu Menuçehr Camii’nin minaresi ve süslemeleri sekizgen tabanlıdır. Kars Kent Ormanı Sembolik Giriş yapısı da sekizgen tabanlı, cepheden bakıldığında bir tam kemer ve iki yarım kemerden oluşmaktadır. Yapının çatısı ise sekizgen kırma çatıdır. Ermeni mimarisi diye eleştirilen yapının çok benzer bir örneği 1266 yılında Selçıklular tarafından yaptırılan Amasya Gök Medrese Camii’nde bulunmaktadır. Takdiri vatandaşlarımıza bırakıyor, kültüre, Sanata ve Mimari’ye evrensel bir pencereden bakılması gerektiğini düşünüyorum.”
Selçuklu Mimarisine Uygun Sekizgen Görünümlü Kars Kent Ormanı Giriş Kapısı
Amasya Gök Medrese Cami Örneği
Ebu Menuçehr Camii: 1064 yılında Selçukluların Anı’yi fethinden sonra 1074 yılında şehrin Şeddatoğullarının hakimiyetinde bulunduğu sırada inşa edilmiştir. Cami iki katlı olup dikdörtgen planlıdır. Caminin iç mekanında tavanda Selçuklu motifleri mevcuttur. Gezi dönüşü internet’te Anı şehri hakkında bilgi ararken çok ilginç bir şeyle karşılaştım. Çünkü caminin tavanının her bölmesi yapılırken farklı bir geometrik motif kullanılmıştı.
Tavan olduğu gibi taştan yapılmasına rağmen motiflerin büyük bir ustalıkla farklı geometrik şekillerden oluşmasına özen gösterilmişti. Caminin diğer bir özelliği ise Türklerin Anadolu’da yaptırdığı ilk cami olmasıydı. Caminin minaresi Allah’ın 99 adı esas alınarak aynı sayıda basamaktan oluşmaktadır.