Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine ardından da otopsi için Veteriner Fakültesi’ne götürüldü.
Olay gece saatlerinde Sarıkamış ilçesinde meydana geldi. Sarıkamış ormanları bitişiğindeki Soğuksu mevkiinde yolun karşısına geçmek isteyen boz ayıya bir araç çarptı. Çarpmanın şiddetiyle yolun kenarına savrulan ayı telef oldu. Kazanın ardından olay yerine intikal eden Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekipleri boz ayıyı Kars’a getirerek önce Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine ardından da otopsi için Veteriner Fakültesi’ne teslim etti.
Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay, bahar dönemi nedeniyle gece-gündüz hareket halinde olan boz ayının bir aracın çarpması sonucu telef olduğunu söyledi. Doğanay, “Dün gece saat 23:30 sularında Sarıkamışlı bir vatandaşımızın aracıyla çarptığı ayıyı ölmüş durumda bulduk. Emniyet ve jandarma birimlerimizin haberi sonrası gece Sarıkamış’a gittim. Ardından Sarıkamış Milli Parklar şefliği ekibimizce hayvanı olay yerinden alarak otopsi ve nekropsi için şu anda Kafkas Üniversitesi Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’ne getirdik. Kaza Sarıkamış’ın girişinde bulunan Soğuksu mevkiinde meydana gelmiş. Habitat açısından Sarıkamış ormanlarımızda boz ayıların yaşam alanları mevcut ve popülasyon söz konusu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ‘KARAYAP’ sitesinde linkle bağlanılan bir sistemimiz var. o sisteme de kaza yapılan yerin koordinatları işlenecek ayrıca o bölgede il müdürlüğümüzce karayollarıyla görüşülerek, ‘Yaban hayvanı çıkabilir’ levhaları yönünde çalışma da yürüteceğiz. Kaza yapan şahıs belli, tutanaklar tutuldu fakat olayın tamamen kaza olduğu ortada ve herhangi bir cezai işlem şu an itibariyle söz konusu değil.” dedi.
Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon merkezinde merkez müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu da, ayının bakanlığın istemesi halinde içinin doldurulabileceğini belirterek, Kars’ta bahar ayıyla birlikte canlılıklarını yeniden kazanan ayıların yiyecek arayışı içerisinde olduklarından bu tür durumların meydana gelmesinin kaçınılmaz son olduğuna dikkat çekti.
‘Bugün üzücü bir olayla karşı karşıyayız’ diyen Uzlu, “Bahar ayı ile birlikte inlerinden çıkarak yiyecek arayışına düşen hayvanlar yer yer karayoluna kadar inebiliyorlar. Çevrelerinde yiyecek arayışları için olabildiğince çevreyi gezmek zorundalar ve bu esnada da gece ve gündüz fark etmeksizin karayollarına kadar bile inebiliyorlar. Karayollarında bu tür kazalara bağlı ölümlerle sıklıkla karşılaşılıyor ne yazık ki. Sonrasında yaban hayatında ciddi kayıplar yaşanıyor, maddi kayıplar yaşanıyor ve sonuçta ülke zenginliklerimizden kaybediyoruz. Bu can kayıplarının minimize edilmesi için bölgemizde Orman Su İşleri Bakanlığı ile yapılan projelerde özellikle bu tür hayvanların yaşam alanlarında uydu sistemli çalışmalar yapan STK’lar ciddi kazanımlar elde ettiler. Umarım o elde ettiğimiz veriler, üniversitemizin ve Orman Su İşleri Bakanlığı’nın dataları ile birleşerek bu tür karayolu ölümlerini minimize etmek amacıyla Türkiye’nin ilk yaban hayatı doğa üstgeçitleri de Sarıkamış ilçemizde kurulacak ve ondan sonra bu tür üzücü olayları daha az yaşayacağımızı ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.
Öte yandan ölen ayının 230 Kg civarında ağırlıkta tipik bir yetişkin boz ayı olduğunu belirten Uzlu, “Şu an itibariyle ayının ölüm nedeninin dışarıdan bakıldığında kafa bölgesinden aldığı çarpma darbesiyle travma sonucunda olduğu gözüküyor ama detaylı bilgiye otopsi sonucunda ulaşacağız. Genç bir ayı ve 5 ila 7 yaş aralığında olduğunu düşünüyorum. Aslında ölümün hiçbir türlüsüne sevinilmez fakat dişi hayvanlar yaban hayat için çok daha önemli ve hayvanın erkek olması bu önüne geçemediğimiz doğal kayıplar açısından gönlümüze bir nebze olsun su serpti diyebiliriz. Yaban hayatının sürekliliği evren için, ülkemiz için, dünya için ve insanlık için önemli.” ifadelerini kullandı.
Tabelayla uyarı çalışmaları hakkında da açıklamada bulunan Erdoğan Uzlu, “Tabelayla uyarı çalışmaları noktasında geçiş alanlarının sıklıkla belirlendiği yerlerde tabelalama çalışmaları mevcut fakat bu ayılar ve vaşaklar için çok belirgin değil. Daha önce Sarıkamış ilçemizde takip ettiğim ve STK’ların verileri doğrultusunda Sarıkamış’ın giriş bölgesinde ‘Kurt, Vaşak ve Ayı’ların sıklıkla kullandığı bir karayolu geçiş güzergahı var, bunun için de doğal üstgeçit ve doğal tünel çalışmaları var. Umarım bakanlığımız bu tür olaylar karşısında elini biraz daha hızlı tutarak verilerle belirlenen bu alanları üstgeçitlerle hayvanların doğal içgüdüsel güzergahlarını bozmadan kullanıma açar.” diye konuştu.
Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon merkezinde merkez müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, son olarak ayının içinin doldurulması gibi bir duruma karar verecek tek kurumun Orman ve Su İşleri Bakanlığı olduğuna dikkat çekerek, yaban hayatının yeni nesillere tanıtılması noktasında ciddi anlamda yer sahibi olduğunu vurguladı. Uzlu, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bakanlık arzu ederse bu hayvanın tahniti için gerekli çalışmalar burada yapılır ve bakanlık buna göre değerlendirir. Bunun dışında Türkiye’de kurum dahil hiçbir bireyin izinsiz bir şekilde tahnit yapma şansı yok. Bu noktada üniversitemiz bakanlıktan gelen talimat doğrultusunda hareket edecektir.”