Kars Şeker Fabrikası bu yıl kampanya döneminde 45 bin ton şeker pancarı alımını sürdürüyor. Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nden Kars şeker pancarı yetiştiricilerine 2016 yılı için müjdeli haber geldi. Genel müdürlük 2016 yılında pancarın taban fiyatının 190 TL olacağını yani 150 TL olan pancar fiyatına 40 TL artış geldiğini belirtildi.
Gelecek yıl 70 bin ton pancar ekiminin yapılacağını açıklayan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Şeker Pancarı çiftçisine şu müjdeyi verdi:
“Fabrikamız 1993 yılında açılmıştır aralıksız kampanya yapmıştır. Ancak 2014 yılında Kars yöresinde yeteri kadar pancar elde edilemediği için 21’nci kampanyasını yapmamıştır ancak 2015 Şubat ayından itibaren önemli çalışmalar yaptık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde çiftçilerimizin alakadar olması, yetkililerin bize destek olması, sivil toplum örgütlerinin yanımızda olması neticesinde 35 bin ton üretim gerçekleştirdik. Ağrı Şeker Fabrikası’nın çalışmaması sebebiyle oradan da gelecek şeker birlikte toplam 45 bin ton pancar işleyeceğiz. Bu sene 60 bin ton şeker elde edeceğiz. 1600 ton melez elde edeceğiz, 13 bin ton da küspe elde edeceğiz. Bu elde ettiğimiz ürünlerin Kars yöresine değeri katkısı katma değeri 20 milyon TL’dir, istihdama katkısı ise istatistikler neticesinde 20 bin dolar olduğu hesaplanmaktadır.”
Necli daha sonra şunları söyledi:
“Kars’ın ekonomisine katkısı şüphesiz çok yüksektir. Kars Şeker Fabrikasına destek olanlara çok teşekkür ediyoruz. Şuanda pancarı depolarda silolarımızda toplamaktayız ve bu an itibarıyla 15 bin ton pancar topladık, kısmet olursa 16 kasım itibarıyla şeker üretimine başlayacağız. Herhangi bir problemimiz yoktur, fabrikamız çalışacak vaziyettedir. İklimin yağışlı gitmesi kampanya tarihini biraz ileri atmıştır. Bu nedenle 16 Kasım olarak belirlemiş bulunmaktayız. İnşallah fabrikamız sorunsuz çalışacak. Yaklaşık bir ay içerisinde kampanya değerlerimiz iyi olacak. Taban fiyatı hükümetimizin 190 lira olarak açıklaması, polar şeker varlığının Kars’ta 18 olarak seyretmesi 217 lira ton olarak çiftçimize yansıyacak. Bu da önümüzdeki yıllarda 70 bin ton üzerinde pancar ekimi gerçekleşeceğini tahmin ediliyor. Ancak Kars’ta en büyük sıkıntımız makinalı tarımın olmayışı. İnşallah önümüzdeki yıl 10 tane hasat makinası çiftçimiz tarafından alınacak ve böylece bizim çiftçiye ödememiz azalacak. Yaklaşık 13 bin TL tutan işçi masrafı 2 bin TL’ye düşecek. Bu da çiftçimizin para kazanmasını arttıracak. Fabrikamız personel sayısı kendimize ait olan 247 kişi 84 tane de taşeron firma elemanı var. Yardımcı hizmetlerde kullandığımız personelimiz yeterli üretimde dengeli personel konusunda ihtiyacımız yok.”