Şekercioğlu’ndan Bakan Arslan’a teşekkür

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Aktaş Gölü kıyısındaki yola perdeleme çalışmasının en kısa sürede yapılacağı sözünü veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a teşekkür etti.

Bakan Arslan’a konunun hassasiyetini anlatan bir dosya sunan Şekercioğlu, Kafkas Haber Ajansı (KHA) kurucusu, DHA, TRT, AHABER TV muhabiri Bedir Altunok’a da doğaya, yaban hayata verdiği önemden dolayı teşekkür etti. Şekercioğlu sosyal medya hesabında yayınladığı mesajında, “İlk olarak 6 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ilgili dilekçe verdiğimiz bu önemli konuya, hem bu haberle hem de bugün Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’a sorarak dikkat çeken Gazeteci Bedir Altunok’a KuzeyDoğa Derneği olarak çok teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi.

Şekercioğlu daha sonra gazeteci Bedir Altunok’un konuyla ilgili soruları üzerine şunları söyledi:

“Sayın bakanın Ardahan Aktaş Golü’nün yanından geçen yola kuşlar için perdeleme yapılacağını duyurması bizi çok mutlu etti. KuzeyDoğa Derneği olarak, 10 yıldır Dünya Çapında Önemli Doğa Alanı olan Aktaş Golü’nü takıp ediyor, kuşlarını sayıyor ve daha etkin korunmasi icin dilekceler veriyoruz. Türkiye’de hem ak pelikanın hem de soyu küresel çapta tehlikede olan tepeli pelikanın bir arada ürediği tek göl. Aktaş sınır kapısından dolayı çok artacak araç trafiğinin gölün kuşlarına daha az zarar vermesi için, sayın bakandan Kenarbel köyünden sınır kapısına kadar olan 6 kmlik yol boyunca 5 metre yüksekliğinde perdeleme yapmasını rica ettik. Bu sayede gölden yol yönüne uçan kuşlar araçların altında kalmadan perdenin üzerinden geçecek ve de otoyolun sesi göldeki kuşları daha az rahatsız edecek. Örneğin beton ses bariyerleri, sesi yaklaşık 40 desibel azaltıyor.”

Şekercioğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kuşlar için Ardahan’ın en önemli gölü olan Aktaş’da 100’den fazla kuş türü tespit ettik ve gölde çalışmalar devam ettikçe, 200 kuş türünü geçeceğinden eminiz. Gürcistan sınırı gölün içinden geçtiği için, yasak bölge olması sayesinde bu göl korunmuş. Göle girmek yasak olduğu için, içindeki adalarda binlerce şu kuşu ürüyor. Bunların arasında 200’den fazla ak pelikan ve 150’den fazla tepeli pelikan var. Bugünkü tam sayımımızda, çoğunluğu üreme adalarında olmak üzere 2 türden en az 355 pelikan vardı. Ayrıca yüzlerce karabatak ve binden fazla Van Gölü martisi da mevcuttu. Aynı zamanda, ülkemizde çok ender olarak üreyen 36 boz kaz da bugün alanda mevcuttu. Bu göle girişlerin yasaklanması çok önemli. Maalesef bugün de, gölün içinde, kuşların ürediği adaların bazılarında otlanmak için bırakılmış inekler hatta bir traktör ve bir kulübe gördük. Bu adalara insanlar ve evcil hayvanlar gelirse, dünya çapında önemli pelikan ve diğer şu kuşu popülasyonlarının ürediği bu adaları kuşlar zamanlar terkedecek ve kuş sayıları azalacaktır. Bu gölün ve adaların iyi korunması ve gölün kenarındaki Kenarbel köyünün de bir ekoturizm noktası haline gelmesi en büyük dileğimiz.”