UNDP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Uzmanı Bernard O’ Sullivan, Kapasite Geliştirme Bölüm Başkanı UNDP Bratislava Bölge Merkezi’nden Albert Soer, UNDP Demokratik Yönetişim Proje Asistanı Gözde Ata, SERKA hakkındaki görüşlerini gazetecilerle paylaştılar. Gazetecilere SERKA ile ilgili sorularda yönelten UNDP yetkilileri, görüş ve fikirlerini dinlediler.
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Araştırma, Strateji Geliştirme ve Planlama Birim Başkanı İbrahim Taşdemir’in başkanlık ettiği toplantıda, SERKA’nın kuruluşundan bu yana yaptığı hizmetler, proje uygulamaları, bölgenin kalkınmasında oynadığı veya oynayacağı roller gibi bir çok konu masaya yatırıldı.
SERKA Araştırma, Strateji Geliştirme ve Planlama Birim Başkanı İbrahim Taşdemir, Birleşmiş Milletler ve Kalkınma Bakanlığının ortak yürüttüğü bir proje kapsamında toplanıldığını söyledi. Taşdemir, “Bu kapsamın da Türkiye’de 26 kalkınma ajansından 3’ü pilot olarak seçildi. Bunlar İzmir Kalkınma Ajansı, Mevana Kalkınma Ajansı ve Serhat Kalkınma Ajans. Bu ajanslarla ilgili, ajansın nasıl sorunları var, kalkınma nasıl sağlanır, sorunlar nasıl giderilir, ajansın eksikleri nelerdir” gibi saptamalar yapılıyor.”
GAZETECİLERE YÖNELTİLEN SORULAR:
UNDP Demokratik Yönetişim Proje Asistanı Gözde Ata: Ben kalkınma ajansı dahili yapılan projede Birleşmiş Milletler konseyinde yardımcılık yapıyorum. Daha önce Mevana ve İzmir kalkınma ajansları ile görüştük ve sorularımızı yönelttik şimdi de siz sayın medya karşısında SERKA ajansını daha yakın tanımaya çalışıyoruz. Sorunları öğrenmek ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız.
UNDP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Uzmanı Bernard O’ Sullivan: Burada bulunmaktan çok mutluyum. Öncelikli sorum; kalkınma ajansları sizce gerekli mi? Bölgeye bir katkısı oluyor mu? Kuruluş gayesi ne? Faydalı mı, değil mi? Medyada okuyucularınız nasıl karşılıyor sizleri?”
BEDİR ALTUNOK (KHA):
Serhat Kalkınma Ajansı iki yıla aşkın Kars’ta çalışmalarını sürdürmektedir. Genel sekreterlik yapısı da oluşturuldu. Birimler ve çalışma planı ile de adı Kars’ta sıkça duyulan bir ajanstır. Tamamen prensiplere uygun, siyasetin hiç girmediği, kararların uzman ve bilimsel bir kadro tarafından oluşturulan, tarafsız ve bağımsız bir ajanstır. SERKA’nın özellikle bu bölgeye çok önemli katkıları oldu. Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır’ı kapsadığı için iklim özellikleri beraber düşünüldüğünde hem sosyo-kültürel bir etki yaratmış, hem de hayvan yetiştiricileri için bir umut olmuş durumda. Sadece bu alanda sınırlı kalmayıp aynı zamanda turizm sektörünü de canlandırdı. Ekonomik anlamda önemli yere gelmesinin yanında halkın kollektifleşme bilincini de kamçıladı ve onları hareketlendirdi. İnsanları proje kapsamında cesaretlendirdi. Onları proje girişimciliğine teşvik etti. Bölge halkının değer verdiği beklentilerine cevap veren bir ajans oldu. Şeffaf, güler yüzlü, samimi davranışları ile halkın ilgisini hemen kendine çekmeyi başardı. Proje sayısı gün geçtikçe artıyor. SERKA, tüm gayretleri ile bir yerlere gelmek, önemli gelişmeler elde etmek istiyor.
TACETTİN DURMUŞ (HABERTÜRK):
SERKA 4 ili kapsayan bir ajans olmasına rağmen Kars merkezli olması bizim için sevindirici bir durumdur. SERKA, çalışanlarına proje yapma bilinci uyandırdı. Özellikle ilgili Bakan Cevdet Yılmaz’ın gelip açılışı yapması ilgili birimlerle görüşüp istişare etmesi de bir hayli önemliydi. Ayrıca uzman kadro çalıştırması Kars halkı gözünde bir hayli olumlu tepkiler sağladı. Günübirlik çalışmaları halka duyuruyor, çalışmaları ile bizzat halkla iç içe oluyor. Binaları eskidi ancak yeni yapılandırma ile yenilediler. Çalışmalarını kitap-broşür haline getirerek gelişmişliğini ortaya koydular. Sarıkamış önemini daha da halka benimsettiler. 1992’lerde Ardahan ve Iğdır’ın Kars’tan ayrılması ile halkın bilincinde ‘Kars gelişemez, ilerleyemez, kopmuş’ gibi bir karmaşıklığa sebebiyet vermişti. Ancak SERKA’nın çalışmaları ile buranın kalkınabileceğini gözledik. Halk kesimi en başta SERKA’nın projelerine soğuk bakarken daha sonra yaptıkları atılımları görünce kafalarındaki izlenimler değişti. Projelere daha ılımlı bakmaya SERKA çalışmalarına destek vermeye başladı. SERKA’nın en büyük yakınması başlarda gerekli yardımı görememesidir. Zamanla halkla daha da yakından diyaloglar kurmuş, varlığını, ilkesini ve amaçlarını ortaya koymuştur. Halk SERKA’yı yeni yeni tanımaya başlamasındaki etken de basın ile iç içe olması, yakın ilişkilerde bulunmasıdır. SERKA çalışmalarına yeni başlamış ve bu verimli çalışmalarından olumlu sonuçlar aldığında kapsama alanının daha da gelişeceğini düşünüyorum.”
Kapasite Geliştirme Bölüm Başkanı UNDP Bratislava Bölge Merkezi’nden Albert Soer: Diğer bölgelere kalkınma ajanslarına gidip baktığımızda çok önemli farklılıklar var. Buradaki proje daha da destek buluyor. Halkın proje ile daha yakın ilişkileri var. Halkın bir beklentisi var. Diğer ajanslarda da beklenti vardı ancak bu kadar güçlü değildi. Peki çalışmalarınızla neyi hedefliyorsunuz? Sonraki çalışmalarınız ne olacak?”
BEDİR ALTUNOK (KHA)
Basın mensubu olarak olaya objektif bakmamız gerekir. Meyve veren ağaç taşlanır. SERKA ile ilgili söylenen yanlış bir söylem araştırıldığında bu düşüncenin kişi menfaatine uygun düşmediğinden kaynaklandığı görülüyor. Bundan sonra ne olabilire bakıldığında özellikle genç nüfus SERKA ile tanışmaktan büyük umutlar elde etmiştir. SERKA’nın düzenli ve planlı çalışmaları genç beyinlerle tanışınca bu bir gerçeğe dönüştü. Gençler kafe masalarında değil proje masalarında bulunuyor.
Kapasite Geliştirme Bölüm Başkanı UNDP Bratislava Bölge Merkezi’nden Albert Soer: Kalkınma ajansı ileri yıllarda daha da önemli aşamalar kaydedecek. Siz medya mensupları olarak düşünceleriniz ne?
BEDİR ALTUNOK (KHA)
SERKA kalkınma projelerini hayata geçirmek için uğraş vermesi lazım. Yoksa proje tutulmaz. Projeyi alanlar tam anlamı ile yerine getirmeleri gerekmektedir. Medya SERKA’nın projesini çalışmalarının sonucunu analiz ederek yansıtacaktır. Bunları da proje sonucunu görünce yapacağız. Önemli olan çalışmaları sonunda başarı elde edilmesi ve memleketin kalkınmasıdır. Başarılı bir SERKA gördük. Sanayi alanında, her alanda kalkınma sağlanınca bizde çocuklarımız için sevindik. En azından göç olgusu azalacak, genç nüfus uğraş alanı bulacak. Memleketimize yepyeni buluşlar sağlayacak. Köylerde tandır ekmeği kokusu almayı, rahat ve huzurlu bol kazançlı bir yaşam hedefliyoruz.”
BEDİR ALTUNOK (KHA)
Kalkınma ajansı her geçen gün gelişimini sürdürebilmek için genç nüfusu elde tutabilmeli. Tek amacımız bölgenin kalkınması. Bunu da SERKA’nın başaracağına inanıyoruz. Birleşmiş Milletler Konseyi olarak kalkınma ajanslarına nasıl bir katkınız olacak?
UNDP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Uzmanı Bernard O’ Sullivan:
“Şu an düşünme aşamasındayız. Kalkınma Bakanına tutarlı tavsiyeler sunacağız. Her alanda olmasa da bazı konularda yardımcı olacağımızı belirtmek istiyoruz. Ayrıca diğer kalkınma ajanslarının SERKA’dan çok öğrenecek şeyleri var. Burada her anlamı ile Belediye ve iş kurumları bir bütün halinde. Valilik ve devlet yapılanması gelişmiş durumda. Bu da olumlu bir etkidir. Ancak şu unutulmamalı; bu bir Ajans değil, kalkınma ajansı. Çalışmaları ile göze çarpmalıdır. Halka yarar getirmeli, bölgenin sorunlarına odaklanmaları gerekiyor. Biz profesyoneller değiliz, sadece bakanın yanına gittiğimizde A, B, C diye sorunları değil, buranın şartları sorunları iyice belirlenip önerileri sunacağız. Amacımız; kalkınma ajanslarında çalışan uzmanlardan görüşlerini almak. Bize katkıları araştırıp uygulamaya çalışmaktır. Burada fırsat çok ancak şartlar zor. Biz kalkınma projesini uygula, uygula, uygula kapsamında ele alıyoruz. Başarı bizim için uygulamaktan geçer.