NEDEN BELEDİYE BAŞKANLIĞI ?
Belediye başkanlığının Türk yönetim Kültürü’nde önemli bir yeri vardır. Halkın seçtiği belediye başkanı “Şehrül-Emin ve belediye’de”Şehremaneti”olarak adlandırılmıştır. Seçilen sadece yöneten değil, aynı zamanda güvenilen olmalıdır. Günümüzde de hemşerilerimiz bu inançla oy vererek yöneticisini seçmektedir. Ancak bu güven maalesef ki kötüye kullanılmaktadır. Yönetici kendisine emanet edilen şehrin tek kuruşuna tamah etmeden, kentin kaynaklarını verimli bir biçimde kullanarak yönetmeli, seçmenini seçilirken olduğu gibi yönetirken de önemsemelidir. Sloganımızda, idealimizde; SEÇİME KADAR VAAT” değil.” SONUNA KADAR HİZMET” olmalıdır. Bu görevin bize yüklediği sorumluluk” HALKIN MALINA SAHİP ÇIKMA”, ”HİZMETE HARAM KATMAMA SORUMLULUĞU”DUR.
Ülkeye hizmet etmenin en doğru araçlarından birisi de şüphesiz ki siyasettir. Milletvekili, Bakanlık gibi yetki alanı daha geniş makamlarda hizmet vermek, birçok siyasetçinin idealidir. Ancak yerel yönetim teşkilatı içerisinde görev yapmanın, toplumsal ihtiyacın tespiti ve temini açısından daha elverişli olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle, bu anlayış, inanç ve esaslar çerçevesinde şehrimize hizmet vermek amacıyla Türkiye’nin aydınlık geleceği olan İYİ PARTİ’den Kars belediye başkan aday adayıyım
Son yıllarda yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ve belediyelere daha fazla alanda hizmet verme imkânının sağlanması, bu görevi daha anlamlı ve önemli bir hale getirmiştir.
1930 yılında çıkarılan 1580 sayılı eski belediye yasası belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklarını liste usulü ile sıralamaktaydı. Bu kanun 2005 yılında çıkarılan 5393 sayılı Belediye Kanunu ile yürürlükten kaldırıldı. Halen yürürlükte olan 5393 sayılı Belediyeler kanunu yetki, görev ve sorumluluklar açısından genellik ilkesine yer vermektedir. Bunun anlamı da şudur ki;
Birçok mahalli nitelikli hizmetin yapılması veya yaptırılması konusunda kanunlar belediyelere geniş yetkiler tanıyarak sayısız fırsatlar sunmaktadır.
Yeni kanunda kent ekonomisi ve Ticaretini geliştirici çalışmalar yapmanın belediyenin asli görevleri arasında sayılması, Kars gibi Ekonomik ve Ticari açıdan oldukça geri kalmış bir ilde belediye yönetimini daha da önemli konuma getirmektedir.
Uzun bir süreden beri belediye yönetimi konusunda çalışmalar yapmaktayım.
-Büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin çalışmalarını,
-Kent yönetimi konusunda uluslararası gelişmeleri,
-Avrupa Kentli hakları deklarasyonu, yerel gündem 21 gibi yerel yönetim alanındaki gelişmelerin kent yönetimine sağladığı faydaların neler olduğunu,
-Başarılı belediyelerin, çalışma yöntemleri ve projelerini incelemiş bulunmaktayım.
Edindiğim sonuçlara göre başarılı belediyelerin, başarı sebeplerinin birkaç tanesi şu şekilde sıralanabilir.
-Karar ve hizmet aşamasında ekip çalışması,
-Bilgili ve teknik kadro ile kent stratejisinin kısa, orta ve uzun vadede oluşturulması,
-Karar sürecinde ve kararın uygulanması aşamasında Topyekün yönetim veya Yönetişim olarak adlandırılan uygulamaların daha başarılı olduğu,
-Kanun ve yönetmeliklerin belediyelere sağladığı yetkilerin etkin bir biçimde hizmete yönelik olarak kullanılması,
-Belediyeye sağlanan ödeneklerle yetinilmeyerek, sürekli gelir sağlayacak işletmelerin kurulması,
-Kentin sosyal ve ekonomik gelişiminde sürekli istihdamın sağlanması,
-Belediyenin sabit gelir ve giderlerinin düzenli olması. İstatistiksel verilere bağlanarak, belediyenin ilerleme sürecinin analizinin yapılması,
-Belediye taşınır ve taşınmazlarının verimli şekilde kullanılıp, belediyeye gelir olarak kaydedilmesi,
-Hizmet aşamasında şehrin ihtiyaçlarının, önceliklerinin belirlenmesi ve bu sıralamaya göre bütçe ayrılması,
-Belediye, merkezi yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla paydaş çalışmalar yapılması.
Bu çalışmalar ışığında Kars’ın kentleşmenin ve belediye hizmetlerinin neresinde olduğunu sorgulamaktayım. Eksikliklerin neler olduğu ve çözüm yolları üzerinde çalışmaktayım.
Yapmış olduğum bu çalışmalar, ürettiğim projeler ve öngörülen neticeler düşünüldüğünde Kars’a hizmet için hazır olduğum inancındayım.
Günümüz belediyelerinin çoğunda iddia edildiği gibi “sessiz devrim”değil “sinsi talan”vardır. Hizmet anlayışının yerini peşkeş anlayışı almıştır.İYİ PARTİ belediyeciliği ile bu çürümüşlüğe son verilecektir.
Geri kalmışlık ve talandan Karsımız da nasibini almıştır. İlimiz, belediye yönetimi ve hizmetleri açısından son derece şanssız bir 20 yıl geçirmiştir. Bu alandaki çözüm önerilerimizi ve projelerimizi Kars kamuoyuyla paylaşacağız.
Bu duygu ve düşüncelerle, doğduğumdan beri yaşadığım, asla terk etmediğim, sevgisini yüreğimde bir sevda gibi taşıdığım Kars’a belediye başkanı olarak hizmet etmek amacıyla aday oldum.
İstiyorum ki; Kars temiz, güvenli, yaşanılabilir, kalkınmış bir kent olmalı. Tıpkı Anadolu’da gezip gördüğümüz birçok kent gibi, Tıpkı buruk bir hayranlıkla seyrettiğimiz Avrupa Kentleri gibi. Bunu gerçekleştirmek için mucize ya da kahramana ihtiyacımız yok. Bunu hep birlikte başarabiliriz.
Karslılar tüm Türkiye’de kültür seviyesi yüksek, görgülü, aydın, sorumluluk sahibi, vatansever ve kentlerine olan sevdaları ile bilinirler. Fakat ne olduysa bizlere son yıllarda tepkisiz, nemelazımcı bir toplum olduk.
Daha da üzücüsü son yıllarda Kars belediyesiyle ilgili; çağdaş yönetim anlayışıyla yönetilen bir kamu kurumu değil, kaba kuvvetlerin, geniş ailelerin feodal anlayışla yönetebileceği bir kurum algısı yerleştirilmeye başlandı. Bu Kars’a da, Karslılara da saygısızlıktır.Bu durum kabul edilemez. Bu olumsuz algıyı ortadan kaldırmak için hepimize görev düşüyor. (devam edecek)
Settar KAYA
Kamu Yönetimi Uzmanı
İYİ Parti Kars Belediye Başkan Aday Adayı