Settar Kaya’dan Levent Gültekin’e cevap!

İYİ Parti Kars Kurucu Başkanı Settar Kaya, gazeteci Levent Gültekin’in bir televizyon programında verdiği açıklamaya cevap verdi.

Kaya’nın Gültekin’e verdiği cevap şöyle:

SAYIN LEVENT GÜLTEKİN,

Bir televizyon programında Azerbaycan için “bugüne kadar adam gibi bir devlet kuramamışsın” demişsiniz. Azerbaycan konusundaki cehaletinize şaşırdım.

Ben size bugünkü Azerbaycan Coğrafyasında kurulmuş devletlerden söz etmeyeceğim. Bu olaya sizin pencerenizden bakmak olur. Dünyanın neresinde Türkler bir devlet kurmuşsa o devlet bütün Türklerin devletidir.

Tarihte kurulan ve Cumhurbaşkanlığı forsumuzda da bulunan 16 büyük Türk devletini kim kurmuş, Sen mi? Azerbaycan Türk değil mi, bu devletlerin hepsi Türk devleti değil mi? Siz ne demek istiyorsunuz?

Cumhurbaşkanlığı forsunda Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğunun birlikte bulunmasının anlamı nedir?

Azerbaycan’ın bir aşiret olduğunu iddia etmişsiniz. Pes doğrusu. Elbetteki aşiretler devlet kuramaz. Devleti medeniyete sahip milletler kurar.

Medeniyetin tarifini size izah edecek değilim.

Devlet kuran büyük şahsiyetler, büyük medeniyetlerin bağrından doğarlar.

Ziya Gökalp Atatürk’ü anlatırken haklı olarak diyor ki.

”Arkasında olmasaydı şanlı bir mazi,

Bu milletten çıkar mıydı bir büyük Gazi”

Peki Azerbaycan Türklerinin bağrından hangi şahsiyetlerin çıktığından haberiniz var mı?

Azerbaycan’ın Gence şehrine hiç gittiniz mi? Orada şair Nizam-i Gencevi’nin anıt mezarı var.

Doğum tarihi 1141,ölüm tarihi 1209.Yani Osmanlı devleti kurulmadan 90 yıl önce vefat etmiş.

Bu şu demektir, O topraklar binlerce yıldan beridir Türk yurdudur. Devleti olmayan milletler oralarda nasıl barınabilirler?

Levent bey size samimi olarak bir tavsiyem var.Azerbaycan’ı biraz tanıyın.Tarihini,edebiyatını,Folklörünü ,musikisini araştıran.Gidin Azerbaycan’a evlerine misafir olun.Bu söylediklerinizden pişman olacağınıza eminim.

Mirza Elekber Sabir’in Hophopname adlı eserini okudunuz mu?Sizin yıllardır TV’lerda,gazetelerde anlatmaya çalışıp,bir türlü anlatamadığınız adaletsizlikleri,sosyal çarpıklıkları bir kıtayla anlatmış.Yüzelli yıl önce din istismarcılarını yererken “Harda müselman görürem korkuram”demiş.İnsanlar şimdi söylemeye korkuyor.Haksız mıymış?

Bugün işgal altında olan Karabağ’ın bağrından ne cevherler çıkmış,araştırın hayret edersiniz.Sadece büyük müzik alimi,dahi bestekar Üzeyir Hacıbeyli’yi tanısanız,onun musiki yoluyla islama musallat olan cehaleti nasıl yerdeden yere vurduğunu görseniz “dilim kurusaydıda Azerbaycan’a bunları söylemeseydim”dersiniz.

Samet Vurgun Azerbaycan’ı anlatırken diyor ki

“Astaradan,Lenkerandan

Konak gelmiş bize kuşlar

Zulm elinden kurtulmuşlar.”

Memmet Araz’ı,Bahtiyar Vahapzadeyi okuyun.Bülbül’ü,Reşit Behbudovu’Han emiyi,Zeynep Hanlarova’yı dinleyin.

Neyse söylenecek çok söz var.Siz iyisimi Azerbaycanlılardan özür dileyin ve en kısa zamanda Azerbaycan’a gidin.Adam gibi devlet kurmuşlar mı,kurmamışlar mı gözünüzle görün.Televizyon stüdyolarından bakmakla anlaşılmaz.