Veteriner Hekimlik gibi köklü ve önemli bir mesleğin birçok sorunlarının olduğunun herkes tarafından bilindiği gerçeğini hatırlatan Öztürkler, “Yaklaşık yirmi yıldır sorunlarına çözüm bekleyen mesleğimiz, maddi ve manevi birçok sorunla karşı karşıyadır. Yeni yüzyılda gelişmiş ülkelerin önem verdiği mesleklerin başında yer alan mesleğimiz ülkemizde ne yazık ki hak ettiği yeri henüz alamamıştır. Bu durum bölgemizde de olumsuz etkilerini göstermektedir.” dedi.
Ülkemizde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde son yıllarda hayvancılığa gereken önemin verilmeyişi, hayvansal ürünlerin ithalatı ve son 20 yılda hayvan sayısının azalması, hayvanlarda bireysel verim özelliklerinin düşük olması gibi bir çok sorunun gözle görülür biçimde ortada durduğuna dikkat çeken Öztürkler, yörede organize ve modern hayvancılık yerine, geleneksel aile işletmeciliği tarzında hayvancılık yapılması, Veteriner Hekim sayısının artması ve kamuda Veteriner Hekim istihdamının çok sınırlı düzeyde olması gibi birçok nedene bağlı olarak mesleğin sorunlarının daha da arttığını ifade etti.
Öztürkler, son yıllarda, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının uyguladığı suni tohumlama programı çerçevesinde canla başla çalışmakta olan Veteriner Hekimlerin bir taraftan klinik hizmetleri sunarken diğer taraftan ise suni tohumlama yaparak hayvan ıslahına katkıda bulunduklarını ve yörede önceki yıllara nazaran suni tohumlama ile tohumlanan boğa altı inek sayısının 15-20 kat artmasını sağladıklarının da herkesçe bilinen gerçekler olduğunu belirtti.
Öztürkler daha sonra şunları söyledi:
“Ayrıca yöre hayvancılığına diğer birçok önemli açılardan da hizmet verdiğimizi, sağlımızı riske atarak bulaşıcı hastalıklarla mücadele ettiğimizi, 24 saat hizmet veren nadir mesleklerden biri olduğumuzun ne yazık ki sadece bizler farkındayız.Ama odamız her fırsatta sizlerin sesini duyurarak kamuoyunun da bunun farkına varmasını sağlamak için çabalarını sürdürmektedir. Dünya “Tek Tıp Tek Sağlık” görüşünü benimsedi ve ilgili tüm kuruluşlar bunu slogan edindi. Bizler de Konsey düzeyinde Tabipler Odası Birliği ile ortaklaşa bir protokolle bu görüşe imza attık. Son yıllarda insan sağlığını tehdit eden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Domuz Gribi, Kuş Gribi gibi kitlesel ölümlere yol açabilecek ve tüm dünyayı tehdit eden ve uğraştıran hastalıklar da mesleğimizin ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bizler bunların bilincinde mesleğimizi sahiplenmek ve her platformda sesimizi duyurmak zorundayız. Tüm zamanlı çalışan bir mesleğin mensupları olarak, yörenin ağır iklim koşullarında bulaşıcı hastalıklarla doğrudan karşı karşıya kaldığımızı, bağ-kur borçlarını bile ödeyemez hale gelen meslektaşlarımızın olduğunu da biliyoruz. Ailesine yeterli zaman ayıramadan ve bir bayram tatili bile yapamadan yöre hayvancılığına hizmet eden ve sorunları çığ gibi büyüyen meslektaşlarımızın verilen ilaç satışı haklarından da yeterince istifade edemediklerinin farkındayız ve bu durum çözülmesi gereken önceliklerimiz arasındadır. Eczanelerin çoğunda reçetesiz ve elden ilaç satışı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca sınırlarımızdan yıllık yaklaşık 2 trilyon civarında yöreye giren kaçak ilaç satışı da Veteriner Hekimlerin zaten sınırlı düzeyde sağladıkları kazançlarını baltalamaktadır. Yetiştiricilerimizin bilinçsizce ilaç almaları ve kullanmaları bir taraftan hayvan sağlığına zarar verirken, diğer taraftan meslektaşlarımızın hizmet kaleminden elde ettikleri gelirlerini de azalttığı da başlıca ve acilen çözülmesi gereken sorunlarımız arasında olduğu öteden beri bilinen bir durumdur. Bu konuda odamızın yaptığı televizyon programlarıyla halkımız bilinçlendirilmeye çalışılmış ve kamuoyundan olumlu tepkiler alınmıştır. Bu hususta çalışmalarımız devam etmektedir. Meslektaşlarımız arasındaki diyalogun ve dayanışmanın çalışma koşullarının ve mesleğin artan sorunlarına karşın artması gerekirken azaldığı da ne yazık ki üzüntü ve kaygı verici bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.”
Öztürkler ayrıca, “Odamızın düzenlediği paneller, meslektaşlarımıza verdiği kurslar, ulusal düzeyde katıldığı toplantılar, hayvancılığın gelişmesi için odamızın düzenlediği 1000 köyde 1000 seminer gibi çalışmalar, yine odamızın mesleki haklarımızın arandığı platformlara verdiği maddi manevi destekler ve her şeyden önemli meslektaşlarımızın da özverili katkılarıyla ve manevi desteğiyle mesleğimiz hak ettiği yere gelecektir. Misyonumuz Veteriner Hekimlerimizi ve mesleğimizi en üs düzeyde önemseyerek mesleğimize hizmet etmek, vizyonumuz “Beşeri Hekimlik insan için ise, Veteriner Hekimlik insanlık içindir “ sloganından hareketle, bölgemiz düzeyinde odamızı, ulusal ve uluslararası düzeyde meslek birliğimizi yüceltecek projeleri daha da fazlalaştırarak mesleğimizin hak ettiği noktaya gelmesini sağlamaktır. Gerek ülkemiz genelinde ve gerekse bölgemizde mesleğimizin içersinde bulunduğu olumsuzlukları gidermek için sizlerle el ele ve dayanışma içerisinde çalışacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.