İnsanları turist olarak beldenize/ilçenize, destinasyonunuza getirmek veya sizi tercih etmelerini sağlamak kolay olmamakla beraber compact, ayrıca sizlerin insanlara sunduğunuz ürünün ne kadar effective olduğu ile de ilintilidir.
Günümüzde insanların turizme ayırdığı süreler; hayata bakış açısı kadar yaşam standartlarında ki değişkenlikler ve farklı anlayışları ile seçenekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Karşımızda duran ve yukarıda yüzeysel değindiğimiz eğilimler neticesinde turizm, klasik halinden/anlayıştan (deniz-kum-güneş) hızla sıyrılmış ve yerini özellikle kültür/inanç ağırlıklı alternatif turizm türlerine bırakmıştır. Alternatif turizm türlerinin ülkemizde önlenemez gelişmesi ve tercih edilmesi ile de turizm ile ilişkisi gittikçe artan sportif aktiviteler zamanımızda son durak olarak spor turizmi olarak vücut bulmuştur.
Spor turizmi popülerliği gittikçe artan, insanlara (turistlere) sunulan etkileyici, merak uyandırıcı ve tetikleyici bir turizm türü olarak hızla gelişmiştir, bu gelişmişlik içerisinde golf turizmi, rafting, hava sporları, dağ sporları gibi alt dallara ayrılmaktadır.
Spor turizmi Kars’ta her alt dalıyla dönemsel olarak uygulanmaya müsait, turistik varlıklara sahip ve gelişme potansiyeli olan alternatif bir turizm türü olmakla beraber bu yazımızda Kars ilinde futbol turizmine göz atacağız.
Futbol turizmi insanların futbol oynamak ve futbol karşılaşmalarını izlemek amacıyla turizm hareketlerine katılmalarından ortaya çıkan bir turizm türüdür.
Futbol günümüzde sadece yarışma amacıyla yapılan bir oyun olmaktan çıkıp, ekonomik anlamda bir endüstri, sosyolojik anlamda ise bir fenomen halini almıştır, bu gün dünyada en yaygın spor olarak görülmektedir. Her ekonomik sektör gibi turizm sektörü de elde bulunan değerlerden en fazla yararlanma arayışına girmiştir, bununla birlikte sektörde bulunan rekabeti avantaja çevirmek ve mevsimsellik gibi olumsuz faktörleri gidermek amacıyla çeşitli stratejiler uygulanmakta, turizmi çeşitlendirmek amacıyla yoğun olarak projeler üretilip uygulanmaktadır.
Bir örnek olarak Antalya ilimiz turizm açısından ülkemizin öncü ili olmasına rağmen turizm talebi yaz aylarında yoğunlaşmakta kış aylarında ise daralmaktadır, bunu önlemek amacıyla kış aylarında talep doğuracak turistik ürünleri ürettiler ve futbol turizminin bir kolu olan sezon ortası hazırlık kamplarında dünyada bir marka haline gelmeyi başardılar. Ve bugün Kuzey Avrupa ve İspanya Antalya’yı kendilerine en önemli rakip olarak görmektedirler.
Bu kapsamda Kars’ta futbol turizminin gelişmesi veyahut devamlı şahsıma da yöneltilen sorulardan yola çıkarsak Kars’ta futbol turizmi neden olmuyor sorunsalına aşağıdaki bilgiler ışığında bir projeksiyon tutabiliriz.
Kars’ta futbol turizminin gelişmeye açık olmasının en önemli nedenlerinden biri, turizmde mevsimsellik kavramının Kars iline tam oturmasıdır, şöyle ki turizm talebi her ne kadar yılın her döneminde görülse de yılın belirli dönemlerinde yoğunlaşma gözlemlenmektedir, turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı döneme turizm mevsimi denir ve turizm talebinde belirli dönemlerde meydana gelen yoğunlaşma bütün dünya için geçerli bir olgudur.
Turizm mevsiminde ülkemizde yoğunlaşma genelde yaz aylarında ve Akdeniz ile Ege İllerinde olur bu dönemlerde Kars ilinde futbol turizmi ile sezon öncesi başlangıç, sezona hazırlık kamplarını çekebiliriz.
Bu çekiciliği ise iklim, tarihi ve turistik değerler, farklı fiyat uygulamaları yanında futbol turizmi altyapısını geliştirerek başarabiliriz.
Ayrıca ve ilimiz için önemli yanı ise futbol kulüplerinin, sezon başında iklim olarak uygun yerlerde kamp yapmaları, kamp yapacakları yerleri seçmeleridir.
Ancak mevsimsellik, iklim, tarihi ve turistik değerler bakımından üst seviyede ve devamlı yeni fikriyat ve projeler üretilen, katma değeri yüksek tutmaya çalışan ilimizin en önemli sorunu futbol turizmi altyapısının bugün için yeterli olmamasıdır.
Bunu biraz daha açar isek;
Futbol kulüplerinin isteyeceği özellikleri konaklama tesislerinin kendi olanakları ile sağlaması mümkün değildir. Valilik ve Belediye başta olmak üzere birçok kamu ve özel kesimin ortaklaşa gerçekleştirebileceği bir konudur.
Bu konular ana başlıkları ile hazırlık kampına gelen kulüplerin hazırlık maçı yapma imkânlarının olması (futbol turnuvaları), nizami futbol sahaları, antrenman sahaları (alternatifli) ve gerekli alt tedarikleri, yeterli konaklama tesisleri, ulaşım kolaylığı (havalimanı, havalimanı-kamp bölgesi), gezi alanları, koşu parkurları, orman içi antrenman olanağı, futbolcu sağlığı ile ilgili özel gıdalar, tam teşekküllü hastane ve kamp yapılan alanın genel ve özel güvenliğidir.
Futbol kulüplerinin bir ilde kamp yapması, bölge turizminin tüm yıla yayılması yönündeki çalışmalarına önemli bir katkı sağlamakla birlikte futbol kulüplerinin kamp kadrosu genel olarak 50 kişiye kadar ulaşmakta ve 200-300 kişilik grupları da bulmaktadır. Diğer taraftan özellikle büyük futbol kulüpleri taraftarlarının takımlarının maç ve antrenmanlarını takip etmeleri için bölgeye geldikleri ve diğer otellere de belirli talep yarattıkları bir gerçektir. Futbol takımlarının hazırlık çalışmaları ve maçları televizyon kanallarından yayınlanmaktadır, bu yayınlarda takımların çalışmaları sırasında hem bölgenin reklamı yapılmakta hem de konaklama tesislerinin tanıtımı yapılmaktadır. Devamla, bölgede lige hazırlık çalışmaları yapan futbol takımlarının sayılarının artmasıyla birlikte, daha önce istihdamını daraltan işletmeler, istihdam yoğun bir şekilde çalışmalarına devam edeceklerdir.
Sonuç olarak futbol turizmi, bölgenin kalkınmasına entegre olunması bakımından önemli ve bölgenin tüm paydaşlarıyla ortak bir plan dâhilinde gözetilmesi gereken önemli bir olgudur.