Daha sonra da Kars İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan, Kars il genelinde yerleşim merkezleri ve mülkü sınırlarında kamu ve mera arazisi üzerindeki kaynaklardan köylere içme ve kullanma suyu alabilmek amacıyla hazırlanan isale hattı ele alındı. Ayrıca, tesislerinin yapımı, bakımı, onarımı ve menba tahsislerine dair esas ve uslleri kapsayan yönetmeliği mevcut haliyle kabul edildi. Kars’ın bazı köylerinde yaşanan itilaflı su sorunu da gündeme getirildi.
İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı’nın başkanlık ettiği toplantıya, Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Özbey ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan da katıldı.
İl Genel Meclisi üyelerinin tamamının katıldığı ilk toplantının son bölümünde ise yaklaşık 5 ay önce göreve başlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Özbey, kurumu tarafından 2013 yılı içerisinde yapılan çalışmaları slayt eşliğinde sundu.
Kars’ın il genelinde öncelikli olarak köylerdeki su sorununun da gündeme getirildiği toplantıda, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, köylerdeki su israfını önlemek için meclis olarak su sayacı takarak ücret alacaklarını söyledi.
Köylerde yaşayan vatandaşların suları boşa akıttıklarına dikkat çeken Başkan Yağcı, amaçlarının köylüden su parası almak olmayıp su israfını önlemek için farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Bir insanın günlük su ihtiyacının 4 litre olduğu da belirten Yağcı bir hayvanın ise günlük su ihtiyacının 20 litreyi aştığını da kaydetti. Devletin bir yere su götürdüğünde köyün nüfusunu ve en az 30 yıllık su ihtiyacını da dikkat aldığına vurgu yapan Yağcı: “Devletimiz bir yere hizmet götürmeden önce orasının nüfusunu göz önünde bulundurur. Su içinde o bölgenin son 30 yılının su sorunu çözecek şekilde olmasını ister. Kars’ta son 80 yılda 382 köyde 52 şebeke mevcuttu. Şu anda ise sadece Sarıkamış’ın Yarkaya köyünde su sorunu yaşanmaktadır. Bu köyünde su sorunu en kısa zamanda çözülecektir.
Şu anda bizim yapmış olduğumuz hizmetlerin tamamını hayvanlar için değil, insanlar için içme ve kullanma suyu sağlamaktır. Hayvanlar içinde her köyde göletler yapmaktayız. Çünkü bir insanın günlük içme suyu ihtiyacı 4 litre iken bir hayvanın ise 20 litreden fazladır. Çünkü her köyde vatandaşlarımız kendi içtikleri suyu hayvanlarına da içirmektedirler. Bununla da kalmayıp suları boşa akıtmaktadırlar. Bu nedenle sular yetmiyor. Yani vatandaşlarımız bu konularda oldukça duyarsızdırlar. ‘Ben bir bardak su içtim ama komşumda bir bardak su içsin’ niyetinde olmalıyız. Bunun önüne geçebilmek içinde meclis olarak her defasında aynı kanıya varıyoruz. Bir evin günlük ortalama su ihtiyacı ne kadardır? Diye araştırıyoruz. Eğer normalin dışında ve israf ediliyorsa bu evlere saat bağlatarak karşılığında ücret talep edeceğiz. Bunu da bir caydırıcılık olsun ve israf edilmesin diğe yapacağız. Yani amacımız vatandaştan para almak değil israfın önüne geçmektir. Bu yüzyılda bir köyde içme suyunun olmaması bizim ayıbımız olur. Sornlarınızı hep birlikte köylülerimizle bir araya gelerek konuşup çözmemiz gerekmektedir” dedi.
DEVLETİN GÜCÜ İLE SUYU OLAN KÖYÜN SUYUNU, SUYU OLMAYAN KÖYE VERECEĞİZ
Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Özbey de yaptığı açıklamada, hazırladıkları ve İl Genel Meclisi tarafından da kabul edilen yönetmeliğe göre su sorunu yaşanan köylerdeki su sorunu çözmek için suyu olan köylerdeki fazla suyun, suyu olamayan komşu köylere verilmesi için Devletin gücünü kullanacaklarını söyledi.
Kars’ta birçok komşu köyde su itilafların yaşandığını ve suyu olan köylerin komşularında su vermediklerine dikkat çeken Özbey, amaçlarının her köye su götürmek olduğunu kaydetti.
5 ay önce bu göreve başladığında suyu olamayan, suyu yetersiz olan ve suyu elektrik enerjisi ile karşılayan vatandaşlarımızı görünce çözümler üretmeye çalıştığını belirten Genel Sekreter Özbey sadece Sarıkamış’ın Yarkaya köyünde su olmadığını söyledi.
Yarkaya’nıun su sorununu en kısa zamanda çözeceklerini belirten Özbey: “Şu anda sadece Sarıkamış’ın Yarkaya köyünde su sorunu yaşanmaktadır. Ben geçtiğimiz günlerde bu köyü ziyaret ettim ve misafirperver köylülerimiz bize sofra kurdular ve masaya su koydular. Bende suyu olmayan bir köyde su içmedim ve kendimi protesto ettim. Daha sonra da köylülerimizden özür diledim. Aynı şekilde Sarıkamış’ın bir başka köyüne su sorunu için ziyarette bulundum ve bu köye su verilmesi için komşu köye giderek bu köye su verilmesi için ricada bulundum. Bu nedenle muhtarımıza Pazar günü camide bir toplantı düzenlemesini istedik. Bu köylülerimize fazla suyunuzu bu köye verin diye ricada bulunduk. İmam ve muhtarımız olamasaydı camide biz linç edeceklerdi. Bizde köylerimizde yaşanan bu sorunları çözmek için bu yönetmeliği hazırladık ve İl Genel Meclisimize sunduk. Bu yönetmeliğe göre her hangi bir köyde bir su sorunu varsa, Devletin gücü ile bu suyu alıp diğer suyu olmayan köye vereceğiz. Tabi ki bunu yapmadan öncede, bu köyün gerçekten su ihtiyacı var mı? Gerçekten fazlamı? veya gerecekten bu su onlara lazım olacak mı? Diye değerlendirdikten sonra keyfi bir şekilde değil de yönetmeliğe göre vereceğiz. Tabi ki bu konu Sayın Valimizin ve kaymakamlarımızın bilgisi dahilinde olacak. Ayrıca komisyonlar kurulacak, konu ilan edilecek, meclisimizin, encümenimizin hepimizin bilgileri doğrultusunda da olacak bu çalışmalar yaptıktan sonra karar alacağız. Şu anda Kars’ta 82 köy elektrik enerjisi desteği ile su içiyor. Bu yönetmelik devreye girerse bu sayı 10’a kadar düşecektir. Böylece suyu yetersiz olan köylerimiz suya kavuşacak. Bizim temel amacımız budur ve basınımızdan, katkı bekliyoruz” diye konuştu.