Sürücülere mucur kabusu

Kars-Sarıkamış-Selim karayoluna serilen mucur dolgu malzemesi sürücüleri canından bezdirdi.

Sarıkamış ile Selim ilçesi arasındaki 20 kilometrelik karayoluna serilen mucur karışımı dolgu malzemesinin oluşturduğu stabilize yolda oluşan toz bulutu sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Karayollarındaki bu canlı tehlike her geçen gün kendini daha da iyi hissettiriyor. Trafik akışını tehlikeye düşüren mucur şoku sürücüleri adeta canından bezdirdi.

Önünde seyreden araçların tekerleklerinden fırlayarak, ön camlarında kırılmalara bile neden olan çakıl taşlarının bir gün birilerinin canına mal olacağının da hesaba katılmasını isteyen sürücüler, mucurun her gün kendilerini tehlikeye düşürdüğünü ve tamamen bir kabus yolculuğu yaptıklarını ifade ettiler.

Dolgu malzemesi mucurun araçların ön cam, kaporta, lastik ve ön düzen gibi aksamlarına zarar verdiğini de söyleyen sürücüler, araçlardaki arıza ve hasarlardan dolayı sürekli sanayiye gitmek zorunda kaldıklarını ve yıllardır aynı sorunla karşı karşıya olduklarını dile getirdiler.

Yetkililerden bu soruna biran önce çözüm getirilmesini isteyen sürücüler, “Kış ve bahar ayları geldi geçti yaz geldi. Zaten kötü olan asfaltlarımız daha da kötü oldu. Kışın ortaya çıkardığı hasarlar nedeniyle yollar köstebek yuvası gibi oldu ve sürekli yamalama çalışmaları sürüyor. Öyle yollar ve yamalar var ki trafikte normal seyrederken, önünüze aniden bir çukur veya bir kasis belirebiliyor ve ne olduğunu anlayamadan çukurdan veya kasisten kurtulmaya çalışırken, yollara savrulan mucur-kum dolgu malzemesinden dolayı direksiyon hakimiyetinizi kaybederek kaza yapabilirsiniz. Yama uygulaması dünyanın her yerinde var. Yanlış olan yama değil, kötü yamadır. Asfalt, beton gibi değildir. Asfaltın ince de olsa toza ihtiyacı vardır. Yama yapmak ayıp veya yanlış bir şeyde değildir. Siz yolda konforlu, güvenli bir şekilde yol aldığınız sürece sorun yok. Kötü olan ‘yama yapmak’ değil, yama uygulamasını ‘kötü’ yapmaktır. Hep birlikte göreceğiz. Değişen bir şey oluyor mu, olmuyor mu? Veya; Havada uçmaktan, karayolundaki bozuk yolları göremeyen yetkililer ne zaman “bakan ve gören bir göz” olacaklar?” dediler.

Bu yolu sürekli kullananlardan Sarıkamış Kardelen Haber Gazetesi ve Kars Objektif Gazetesi sahibi Ali Asker Daşdelen de, “Geçtiğimiz yıl, Ordu’dan Kars Kafkas Üniversitesine kayıt işlemi yaptırmak için gelen Uğur E. (21) yönetimindeki 52 KB 802 plakalı otomobil, Sarıkamış’ın Alisofu köyü mevkiinde stabilize yolda direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu takla atarak tarlaya uçmuştu. Takla atan araçtan burnu bile kanamadan kurtulan Uğur E, yolun stabilize olması sebebi ile aniden direksiyon hakimiyetini kaybettiğini, yara almadan kurtulmasının ise şans olduğunu söylemişti. Benzer birçok örnek verebileceğimiz kazanın meydana geldiği bu yolda, standartlara uyulmadan yapılan yollar sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Satıh kaplama asfalt-Yüzeysel asfalt üzerine dökülen ve iş makineleriyle sıkıştırılması gereken Mucur (Kırma taş) maalesef karayolunda seyreden araçlar tarafından eziliyor. Yani karayolunda seyreden araçlar silindir görevi yapıyor. İşte asfalta böyle yama yapıyorlar. Böyle olunca da sürekli can alıcı kazalar meydana geliyor. Karayolları yetkilileri bu hatadan dönmek için nasıl bir facianın yaşanmasını bekliyor.” diye konuştu.

Normalde çift şerit olan bu yol yıllardır yapılan mucur çalışmalarıyla tek şerit hizmeti veriyor. Mucurdan kaçan bir çok araç ise çoğu zaman karşıdan gelen araçların şeridine geçmek zorunda kalıyorlar.