Köy Enstitülerinin 80 yıl önce belediye başkanlığını yaptığı Susuz’da da “Cilavuz Köy Enstitüsü” adıyla kurulduğunu hatırlatan Yantemur, gazetemize açıklamada bulundu.
Kendisin de bir öğretmen olduğunu hatırlatan Oğuz Yantemur, Köy Enstitülerinin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip nesiller yetiştirdiğine dikkat çekti.
Başkan Yantemur, günümüzde de Köy Enstitülerinde olduğu gibi aklın, bilimin, demokratik öğrenme ve öğretme ortamlarının tüm eğitim sistemimize egemen olması için mücadelelerini sürdüreceklerini de belirtti.
Köy enstitülerin temel amaçlarından birinin de, ‘eğitim üretim içindedir’ olduğuna dikkat çeken Susuz (Cilavuz) Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, “Türkiye nüfusunun yüzde 80’inin köyde yaşadığı, ülke nüfusunun büyük bölümünün okuma yazma bilmediği bir dönemde, ‘Eğitim üretim içindedir’ şiarını ilke edinerek kurulan Köy Enstitüleri, üretime ve kalkınmaya yönelik öğrenimi temel alan önemli ve tarihsel bir deneyim olarak bilinmektedir.
Köy Enstitüleri aradan 80 yıl geçmiş olmasına rağmen unutulmamıştır. Çeşitli siyasi iktidarlar tarafından hedef haline getirilen ve eğitim biliminin temeli olan karma eğitim sistemine dayanan Köy Enstitülerinde okutulan derslerin yüzde 50’si kültür, yüzde 25’i de teknik derslerden oluşmuştur.
Toplumcu bir anlayışla kurulan Köy Enstitüleri aynı zamanda tarım işlikleri ve sağlık ocakları olarak toplumsal işlevler görmüş, çeşitli tohum ve tarım araçlarının ilk denemeleri bu okullarda yapılmıştır. Köy Enstitülerinin en önemli özelliklerden birisi de günümüz Türkiye'sinin bir türlü kurtulamadığı eleştirmeyen sorgulamayan ezbere dayalı ve sınav merkezli eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmayı hedeflemiş olmasıdır.
Geçmişte Köy Enstitülerini kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar, bugün laik bilimsel eğitime savaş açarak, karma eğitim uygulamalarını kaldırmak ve eğitim sistemini iktidarın ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirmek istemektedir.
Cilavuzlu bir öğretmen olarak 80.yılını kutladığımız Köy Enstitülerinin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıktığımızı ifade ediyoruz. Köy Enstitülerinde olduğu gibi aklın, bilimin demokratik öğrenme ve öğretme ortamlarının tüm eğitim sistemimize egemen olması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”dedi.