Comenius Okul Ortaklığı Hayat Boyu Öğrenme (Life Learning) Projesi kapsamında İtalya, Yunanistan ve Romanya’dan gelen öğrenci ve öğretmenler Kars’ın Susuz ilçesinde buluştu. Havaalanında çiçeklerle karşılanan misafirler Susuz ilçesinde davullu-zurnalı eğlenceye katıldı. Büyük keyif alan yabancı ülke konukları Türk misafirperverliğine hayran kaldılar.
İtalya, Yunanistan, Romanya ve Türkiye Comenius Okul Ortaklığı Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapsamında son toplantısını Susuz Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi’nde yaptı.
Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi Müdür yardımcısı ve Okul Proje Koordinatörü Yücel Urbay, İlçe Proje Koordinatörü Ebubekir Zariç’in önderliğinde gerçekleştirilen toplantı için Kars’a gelen heyet Havaalanında çiçeklerle karşılandı.
Konvoy eşliğinde ilçeye giden heyet için davullu-zurnalı karşılama yapıldı. Halk oyunları ekibinin gösterisini izleyen yabancı konuklar hareketli müziğin ritmine dayanamayarak halaya katıldılar. Renkli anların yaşandığı halayda oyuna ayak uydurmaya çalışan konukların gayreti büyük beğeni topladı.
Kısa sürede kaynaşan öğrenciler birlikte doyasıya halay çekip davul-zurnanın keyfini çıkardılar. Birbirlerine yöresel kıyafetleri de hediye eden öğrenciler arasında oluşan gönül köprüsü öğrencilere büyük bir keyif yaşattı.
Halayın ardından okulun bahçesine geçen grup burada hazırlanan çam ağaçlarını toprakla buluşturdular. Projenin en önemli ayaklarından biri olan ağaç dikme, çöpte geri dönüşüm uygulamalarını hayata geçirdiler. Türk bayraklarıyla objektiflere poz veren öğrencilerin Susuzlu öğrencilerle kurdukları diyalog ise görülmeye değerdi.
Gördükleri ilgi karşısında büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen İtalyalı öğrenci Ngambe Amedee, “Türk misafirperverliğine hayran kaldık. Türkiye’yi çok seviyoruz. Türk insanı çok sıcak ve çok kibar. Herkese teşekkür ederim” dedi.
İtalyalı Matteo Neroni de daha ilçeye gelir gelmez çok renkli dakikalar yaşadıklarını ve bunu asla unutmayacaklarını söyledi.
Projeyle ilgili bilgi veren Romanyalı Koordinatör Rodica Dragoi, bu 4 ülke arasında uzunca bir süredir devam eden sosyal ve kültürel ilişkilerin daha da kuvvetleneceğine değindi.
Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi Müdür yardımcısı ve Okul Proje Koordinatörü Yücel Urbay da, “2008 yılında başlayan “Daha temiz bir dünyada daha sağlıklı bir yaşam” konulu projeye katılan tüm ülkelerin çevre sorunlarına eğilmesi amaçlanıyor. Öğrencilerde ve projeye iştirak eden diğer katılımcılarda çevre kirliliği tehlikesi, insanın kontrolsüz ve ihtiyatsız müdahaleleri, doğal kaynakların tükenirliği ve onları şimdiki ve gelecek kuşakların yarına korumamız gerektiği konularda bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Atıkların geri dönüşümü, ağaç dikimi, alternatif enerji kaynaklarının incelenmesi gibi etkinlikler yaparak öğrencilerde takım çalışma ruhunu geliştirmek, yabancı dil önemini kavratmak ve kültürler arası önyargıların kırılarak hoşgörü kültürünü oluşturmayı amaçlıyoruz. Çevre kirliliğini önlemek, öğrencilerimizde ve genel olarak çevreyi koruma bilinci oluşturmak istiyoruz. Ağaç dikimi ve geri dönüşüm kutularının konulması da projenin ayaklarından bazıları. Bu 4 ülke arasında çok samimi, çok sıcak ilişkiler oluştu.” dedi.