BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kafkas Üniversitesi’ne (KAÜ) Bağlı Süt ve Süt Ürünleri Fakültesi Kurulması hakkında? Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi sundu.
GEREKÇE
Kafkas Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Atatürk Üniversitesinden devredilen bir fakülte ve tek programlı bir meslek yüksekokulu olarak faaliyete giren üniversite, bu gün bölge üniversitesi olma yolunda önemli mesafeler kat etmiştir.
Üniversitede, 6 Fakülte, 3 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Enstitü, 10 Araştırma Merkezi olmak üzere toplam 28 akademik birim bulunuyor. Üniversiteye her yıl büyük çoğunluğu bölge dışından olmak üzere yaklaşık 4.500 öğrenci kayıt yaptırmaktadır.
Üniversitenin bulunduğu ilin ekonomisi hayvancılığa dayanmakta ve halkın % 80'inden fazlası, geçimini hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Ama ne yazık ki hayvancılık bir sektör haline gelmediği gibi, süt ve süt ürünleri alanında da ilde tam kapasite çalışan fabrika ya da bütünleşmiş tesis bulunmamaktadır. Kars'ın kaşar peyniri başta olmak üzere çeçil peyniri ve diğer süt ürünleri Türkiye’nin her yerinde biliniyor olmasına rağmen ilde bu yönlü teknik imkân ve eleman sıkıntısı olması nedeniyle istenilen düzeyde bir üretime ulaşılamamaktadır. Süt ve süt ürünleri üretimine ilişkin faaliyetler, küçük aile işletmeciliği şekilde yürümektedir. Fakülte açıldığında, sadece Kars'ta değil bölgenin bütününde, bölgede süt ve süt üreticiliğinin geliştirilmesi, bu alana dönük araştırmalar yapılması ve bu alanda mevcut işletmelerin kapasitelerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılabilecektir. Kars ilinde süt hayvancılığı yapılmasına rağmen, ilde günlük taze ve güvenilir süt bulmak dahi mümkün değildir. Süt ve süt ürünleri ihracatı yoktur.
Süt ve ürünlerinin istenilen düzeyde üretilmesi, üretilen bu ürünleri sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşabilmesi ancak bu konuda bilinçli ve yeterli elemanlarla sağlanabilecektir. Kafkas Üniversitesi'ne bağlı Süt ve Süt Ürünleri Fakültesi'nin kurulması ilin bu alandaki mevcut potansiyelinin gelişmesine yardımcı olacak ve süt ürünleri üretimi yapılan alanlarda nitelikli eleman bulma şansı oluşacaktır. Özellikle ilde ikamet eden öğrencilerin bu bölümden mezun olması bu alana katı sağlaması anlamına gelecektir. Aynı zamanda ilde yeni bir istihdam alanı açılacak ve il ekonomisi canlanacaktır.
Kars gibi, süt ve süt ürünleri açısından büyük potansiyel barındıran bir ilde bu alanla ilgili bir fakültenin olmaması, ilin söz konusu potansiyelinin göz ardı edilmesi anlamına gelecektir. Dolayısıyla, hem söz konusu potansiyelin açığa çıkarılması hem de gelişen teknoloji ile birlikte bu ilde süt ürünlerinin bir sektör haline gelmesi bu alandaki alt yapının oluşturulması ile mümkün olacaktır.
Bu kanun teklifi ile Kafkas Üniversitesi bünyesinde bir Süt ve Süt Ürünleri Fakültesi kurulması sağlanacak, ilin ve bölgenin önemli bir ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Kars Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Süt ve Süt Ürünleri Fakültesi kurulmuştur.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.