Birtane, TBMM Genel Kuruluna verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “Kars genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylü ve esnaf kredi borcunu ödeyemez duruma gelmiştir. Digor İlçesine bağlı Bacalı, Düzgeçit, Yeniköy, Çatak, Hisarönü, Dolaylı, Sorguçkavak, Bayırbağ, Kilittaş, Kocaköy, Arpalı, Başköy, Karabağ, Alem, Şenolköy ve Bostankale başta olmak üzere yaşanan kuraklık onlarca köyde halkı büyük sıkıntılar içine sokmuştur. Bu kuraklık nedeniyle çok sayıda hayvan çeşitli hastalıklardan telef oluyor. Hayvanları salgın hastalıklardan korumak için hiçbir önlem alınmıyor. Ayrıca yaylalarda da kuraklık yaşandığı için yaylalara çıkan köylüler bile hayvanlarına otlak alanlar bulamıyor. Yaz olmasına rağmen samanın kilosu 70 kuruştur. En kalitesiz hayvan yeminin 50 kiloluk torbaları 40 liradır. Yağışlar yeterli olmadığından ve Kars’ta sulanabilir alan bulunmadığından köylüler tohum, gübre ve mazot için harcadıkları ya da kredi çektikleri ücretleri karşılayamayacaktır. Köylü ve esnaf bu konuda yetkililere seslendiklerini ancak herhangi bir önlem alınmadığını dile getiriyorlar. Bu durumda köylü ve esnafın kredi borçlarını ödeyemeyeceği ve kış mevsiminde mağduriyet yaşayacakları açıktır. Bu sebepten dolayı kredi borçlarının ertelenmesi bununla birlikte yeni önlemlerin alınması gerekiyor.
1-Digor ilçeleri başta olmak üzere Kars genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle köylüyü ve esnafı içine girdiği ekonomik sıkıntıdan kurtarmak için bir projeniz var mı?
2-Kredi borçlarının ertelenmesi düşünülüyor mu?
3- Yaşanan kuraklığın köylüyü ve esnafı mağdur etmemesi için alınan önlemler var mıdır?
4-Kredi alamayan yurttaşlar için yeniden kredi alma kolaylığı sağlamak için bir projeniz var mıdır?”
Birtane, Digor ilçesinde ki barajla ilgili olarak verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:
"Kars Digor ilçesine bağlı Yemençayır, Şatrıoğlu ve Şirinköy arasında yapılan baraj, altından sızan su nedeniyle Dağpınar’ın ekim alanlarının çoğunu su altında bırakmıştır. Bu nedenle o alanlarda tarım yapılamıyor. Söz konusu baraj o alanı bataklığa çevirmiştir. Zaten baraj bu şekilde de verimli olmamıştır. Baraj yapımı öncesi birçok köyün arazilerinin sulanacağı söylenmişse de sızıntı nedeniyle baraj atıl durumdadır. Arazi sahipleri ilgili makamlara bu konuda başvuru yaptıklarını ancak hala bir çözüm bulunmadığını dile getiriyor.
1-Sorun size intikal etmiş midir? Bu konunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?"