Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde Ağrı, Amasya, Artvin, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kars, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Yozgat, Bayburt, Ardahan ve Iğdır Emniyet Müdürlükleri İl Toplum Destekli Polislik (TDP) birimleri temsilcilerinin katılımıyla Bölgesel Bilgi Paylaşımı Değerlendirme Toplantısının ikincisi Kars’ta yapıldı.
Kars Emniyet Müdürlüğü Polisevi’ndeki toplantıda; TDP uygulama sürecinin değerlendirilmesi, bölgesel olaylara yönelik önleme stratejilerinin belirlenmesi ve bilgi değişim ve paylaşımın sağlanması konuları ele alındı.
Kars Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, “Güvenlik hizmetlerinde toplumsal katılım ve desteğin sağlanması çerçevesinde yaşama geçirilen TDP, suçla mücadelemizin önemli ve vazgeçilmez bir alanını, toplumsal katılımın ve desteğin sağlanmasını oluşturmaktadır. Ülkemizde, AB Eşleştirme Projesi kapsamında uygulanmasına ilk olarak 2006 yılında 10 pilot ilimizde başlanılan TDP’nin, 2009 yılı Nisan ayı itibari ile ülke geneli polis sorumluluk bölgesinin tamamında uygulanır hale getirilmesi sağlanmıştır. Genel olarak; TDP uygulamasının toplumun büyük bir ilgisine mazhar olduğu, halk tarafından benimsenerek desteklendiği, suçla mücadelede önemli bir katkı sağladığı gözlemlenmiştir.” dedi.
Zeybek daha sonra şunları söyledi:
“Toplum Destekli Polislik mantığı, mantalitesi benimde Ankara’da Genel Müdürlükte bulunduğum dönemlerde yürütülen bir projeydi. Bu proje daha sonra böyle bir birime dönüştü. Bir çok Avrupa ülkesinde uygulanan bir yaklaşımdır. Toplumun desteği olmadan hiç kimse hiçbir şey yapamaz. Polislik hizmetleri toplum desteği olmadan yürütülemez. Biz bugüne kadar nerede görev yapmışsak mutlaka vatandaşın desteği ile başarılı olmuşuzdur. Vatandaşın desteğinin alınmadığı hiçbir yerde başarıya ulaşmak mümkün değildir. En basit kavga olayındaki karanlık noktayı bile ortaya çıkaramazsınız, bir faili meçhul cinayeti aydınlatamazsınız. Önemsiz olan bir konuyu toplumun desteği olmadan önemliymiş gibi algılayabilirsiniz. Yine çok önemli bir konuyu toplumun desteği olmadan basitmiş gibi geçiştirebilirsiniz. Sonradan da başınıza iş açabilirsiniz. Toplum destekli Polislik yaklaşımı bizimde bir çok şeyi tekrar gözden geçirmemize sebep oldu. Toplum Destekli Polislik uygulamalarının Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Vatandaşın bizim hakkımızda ne düşündüğünün de farkına varabiliyoruz. Dolayısıyla bizim farkında olmadan yaptığımız, doğru olduğuna inandığımız bazı uygulamalarımızın ya yanlış olduğunu yada vatandaş tarafından farklı algılandığının bile farkına varabiliyoruz. Onun için Toplum Destekli Polislik hizmetlerimiz teşkilatımızın gerçekten şu anda sancaktarlığını yapıyor. Gerçekten bunu yürekten inandığım için söylüyorum. hepiniz çok kutsal bir iş yapıyorsunuz. Bunun önemi zaman geçtikçe daha da çok kavranacaktır.”