TEÇ-SEN’in ek ödeme isyanı

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası ( TEÇ-SEN ) Kars İl Başkanı Dursun Gören, ek ödeme sıkıntısının sadece öğretmenlerin değil bir çok kamu kuruluşu çalışanını ilgilendirdiğini söyledi.

Gören, bir kaç gündür basında ve internet sitelerinde yazılan öğretmenlerin az maaş aldıkları, hizmetlinin öğretmenden fazla maaş aldıkları ve ek ödeme ile ilgili çeşitli yazılar yazılması nedeniyle TEÇ-SEN olarak bir açıklama gereksimi duyduklarını belirtti.

“Kesinlikle öğretmenlerimizin aldığı veya alacağı maaşlarda gözümüz yoktur.” diyen gören, “Anlamadığımız bir konu sadece öğretmenlere verilmiyor denilen ek ödeme; öğretmenler, polisler, emniyet personelleri, subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, akademisyenler, vaizler din görevlileri, mülki idare amirleri, hukuk işleri müdürleri, bazı kurumlardaki mühendis, şef, uzman, vb. kişilere de verilmemiştir. Eğer ki bunun adı eşitliği sağlama çalışması ise birilerine fazla ek ödeme, birilerine az ödeme, birilerine hiç verilmemesi gayet normaldir. Ama yine tekrarlamakta fayda vardır ki öğretmenlere verilmemesi doğrudur demiyoruz ki genele verilen ve ocak ayından itibaren yansıyacak ek ödemeler niçin bu kadar rahatsız etmiştir. Ayrıca yaptırdığınız pankartınızdaki "öğretmenler memurların zencileri değildir." cümlesi eğitim çalışanı arkadaşlarımızı rahatsız etmiş ve kırmıştır. Öğretmenlerle eğitim çalışanı kardeşlerimizi niçin karşı karşıya getiriyorsunuz anlamış değiliz.” şeklinde konuştu.

Gören ayrıca, “Değerli sendika yönetici öğretmen arkadaşlarımız yıllardır öğretmen kadroları harici eğitim çalışanı arkadaşların ek ödemeleri konusunda bu kadar çalıştınız mı acaba şimdi niye hizmetlinin memurun aldığı maaşı öne sürüyorsunuz. Bizler kurulduğumuz 2006 yılından bu tarafa isteklerimiz arasında olan ek ödeme için meclise gidip gelerek kapıları aşındırdık. Keşke yıllardır hizmetli memur için bir adım atsaydınız beraber omuz omuza verseydiniz birlikte gidip haklarımızı isteseydiniz şimdi bunları konuşmamış olacaktık. Eğitim öğretime okulları kim hazırlar boyasıyla badanasıyla temizliği ile tabii ki hizmetli, birimin yazışması v.s kim yapar memuru, kapı pencere tamirat kim yapar teknisyen, yani kısacası herkes bir şeyleri hak ediyor. Eğitim öğretim başında öğretmenlere ödenen eğitime hazırlık ödeneğinin eğitim çalışanlarının görünmez kahramanlarına da verilmesi konusunda çabalar olsaydı az veya çok faydalanılmış olunacaktı.” diye konuştu. 

Gören şöyle konuştu:

“Kesinlikle belirtmek isteriz ki öğretmenlerin aldıkları ücretlerde gözümüz yok, Allah daha çok versin alsınlar, hakları ama bazı şeyleri de dikkate alsınlar. Şef arkadaşlarımız öğretmenle birlikte ek ders alırken bir düzenlemeyle bazılarının ek ders oranları arttığında neden bu kadar tepki göstermediler. Şeflerimiz mağdur diye niye açıklama eylem yapmadılar, takdir sizlerin şimdi bir öğretmenle hizmetlinin büro çalışanının maaşı karşılaştırma yapılıyor, yapılırken de neye göre yaptıklarınızı açıklayın kimsenin kafasını karıştırmayın.

Biz biraz sizlere açıklamak istiyoruz, yeni işe başlayan bir öğretmenin maaşının 1.530 TL olduğundan bahsediyorsunuz. Acaba karşılaştırdığınız büro memurunun 1.710 TL alıyor derken, kıdemini ve evli mi kaç çocuğu var eşi çalışıyor mu çalışmıyor mu bunları araştırıp mı yazdınız, acaba ? tabii ki hayır, 33 yıllık bir hizmetlinin maaşı 1.380TL, büro çalışanı arkadaşlarımızdan kıdemi yüksek olanın aldığı maaşdan aynı kıdemdeki öğretmen zaten yüksek almaktadır. 9. derecedeki 1 yıllık öğretmen ile 1. derecedeki 25 yıllık hizmetliyi karşılaştırmak çok çok yanlıştır. Ayrıca 8-9 yıllık bir okul müdürü 1.800 TL alıyorum memurumda benle aynı maaşı alıyor demektedir. Buradan anlaşılan okul müdürünün eşi çalışmakta, memurunun ise eşi çalışmamaktadır. Diğer nokta ise okul müdürü ek dersi söylememektedir. Maaşından ek dersi düşürerek 1800

TL demektedir, aynı şekilde 1800TL alıyor denilen memurdan da ek ödemeyi çıkarırsak 1.400 TL maaş kalmaktadır, daha da ötesi 1 ay önceye dönersek, şeflerde ek dersi çıkarırsak 980 TL maaş almaktadır. Evet yanlış duymadınız, 1.000 TL bile değil. Yeni göreve başlayan 9. derecedeki öğretmenin maaşı ile 20. yılını doldurmuş 1. veya 2. dereceye gelen memurun maaşını karşılaştırmayın aynı anda göreve başlayan memurla karşılaştırın. Bilinmesini isteriz ki Eğitim Bir bütündür. Hizmetlisinden Müdürüne kadar zincir oluşturmaktadır. Bu zincirlerin biri koptuğu zaman diğerleri işe yaramaz. Öğretmenlerin ek ödeme alması içi mücadeleniz gayet normal olmakla beraber hizmetli ve memur ile karşılaştırma yapmanız da bir o kadar anormaldir.

Keşke şu anki ek ödeme konusundaki hassasiyetinizi, bakanlığımızın Ağustos-2011’de yapacağım diye resmen ilan ettiği, başvurusunu ve ücretini bile aldığı, sonra ileri bir tarihe ertelediği, sonra ise Ekim-2011’de gerekçesiz bir şekilde komple iptal ettiği ünvan değişikliği sınavında da gösterseydiniz. Ayrıca Ekim-2011 de yapılan müdürlük-müdür yardımcılığı sınavından 30TL alınırken, ünvan değişikliği sınavı için 120TL alınmıştır. Sendikamızın itirazı sonucu ise 90TL’ye düşürülmüştür ki , bu rakam bile 30TL’ye göre çok çok yüksektir

Bu vesile ile tekrar öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlar hayata veda eden öğretmenlerimize de Allah’tan rahmet dileriz.”