Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) Yönetim Kurulu başkanlığının yanı sıra DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanlığı görevlerini yürüten Edelstaal Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, bir dönem daha DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanlığı görevine seçildi.
Turgut Torunoğulları bu görevinin yanı sıra DTİK Yönetim Kurulu’na da girerek bir başka başarıya daha imza attı. Bu görevlerini yanı sıra Hollanda Türk İşadamları HOTIAD başkanlığını da yürüten Turgut Torunogulları’nın DTIK e yeniden seçilmesi, Hollanda’da memnunlukla karşılandı.
Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığını yaptığı DTİK’te, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Erdem ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık görevlerine devam edecek. Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın yerine şu anda bu görevi yürüten Hüseyin Aydın yönetim kuruluna katıldı. DTİK Yönetim Kurulu üye sayısı, Bölge Komitelerinden katılanlarla 7’den 14’e çıkarıldı.
90 ülkeden 2 bin 200 Türk girişimcinin katıldığı kurultayda yurt dışında ticaret yapan Türk girişimciler bölge komitelerine girmek için yarıştılar.
Avrupa Bölge komitesinin dışında 5 değişik kıta için yapılan seçimlerde, 5 ayrı Bölge Komitesine seçilen yöneticiler 2 yıl süreyle bu görevde bulunacaklar.
En fazla delegeye sahip olan DEIK- DTIK Avrupa Komitesi seçimlerine katılan delegeler Turgut Torunoğullarını bir defa daha DEIK- DTIK Avrupa Komitesi Başkanlıgına getirdiler.
Dünyanın değişik ülkelerinden ve Türkiye’den kurultaya katılan girişimciler birbirleriyle tanıştılar. Lütfi Kırdar salonunda yapılan ve 2 gün süren kongreye 8 bakan katılarak, katılımcılara hükümetin ve bakanlıklarının çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Başbakan Recep Tayyip Erdogan’ın da katıldığı kurultaya, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dış İşleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoglu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bagiş, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün bölgesel oturumlara başkanlıklar yaparak, yurt dışındaki Türk girişimciler ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundular ve girişimcilerin sorunlarını dinlediler.
Asya Pasifik, Avrasya, Ortadogu- Körfez, Amerika, Avrupa bölgelerinden oluşan paralel oturumlarda DTIK bünyesinde faaliyet gösteren komitelerde yapılan çalışmalar, organize edilen faaliyetler hakkında bilgiler verildi
KURULTAYDA EN FAZLA İLGİ AVRUPA KOMİTESİNEYDİ
En fazla delegeye sahip olan DEIK Avrupa Komitesine seçilmek için yüzden fazla kişi başvuruda bulundu. 21 kişilik yönetime girmek için bir birleriyle yarışan adaylar, yönetim kuruluna girebilmek için yoğun çaba sarf etti. Adaylar değişik ülkelerden kurultaya katılan girişimcilere projelerini anlatarak kendilerine destek istediler.
Kurultaya Hollanda’dan 30 kişi ile katılan HOTIAD ve TOVER yöneticileri canla başla çalışarak Turgut Torunogulları’nı yeniden başkanlığa seçilmesini sağlamaya çalıştı. Kurultaya Avrupa listesinden katılan 12 ülkenin delegeleriyle tek tek görüşen Hollanda Heyeti Turgut Torunogulları’nın yeniden DEIK Avrupa Komitesi başkanı olması için kurultay boyunca yoğun kulis yaptı.
500 den fazla delegenin oy kullandığı ve 120 den fazla adayın yarıştığı DEIK Avrupa Komitesi için yapılan seçimler sonucu, Eski Başkan Turgut Torunogulları 2 yıl evvelki seçimlere göre oylarını arttırarak en fazla oyu alarak yeniden yönetime girdi. Yönetime seçilen 21 kişi kendi aralarında toplanarak Turgut Torunogulları’nı yeniden DEIK Avrupa Komitesi Başkanlığına getirdi
DEIK Avrupa Komitesine Almanya’dan Remzi Kaplan, Zekeriya Bayrak, Cihan Mutlu Aktürk, Fatma Küccük, Mehmet Dilek, İsrafil Dursun, Hollanda’dan Turgut Torunogulları, Şerif Aktürk, Şahin Güneş, Metin Yılmaz, Riza Bora, Belçika’dan Servet Akgün, Bilal Gültepe, Fransa’dan Mahmut Demirel, Macaristan’dan Osman Şahbaz, Suat Gökhan Karakuş, İngiltere’den Ugur Yılmaz , Avusturya’dan Gökhan Yıldırım, Danimarka’dan Harun Kaplan, KKTC den Mahmut Keleş, İsveç’ten Settar Sevigin seçildi.
2.defa Avrupa Bölge Komitesi Başkanlığına seçilen Turgut Torunoğulları şunları söyledi: “Bu yıl değişen Dünyada Yükselen Türkiye sloganıyla düzenlenen bu kurultaya büyük ilgi oldu. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki 90 ülkeden 2 binden fazla Türk girişimcinin katıldığı bu toplantıdan çok güzel sonuçlar aldık. Kurultaya katılan girişimciler bir birleriyle fikir alışverişinde bulundular. Farklı coğrafyalarda iş yapan arkadaşlarımızla tanıştık. İkili görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmeler bir çok arkadaşımıza yeni ufuklar açacaktır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde iş yapan Türk özel girişimcilerimizin cirosu 50 milyar doları aşmıştır. Bu ciddi bir rakamdır. Bu gün artık Avrupa’da 5,2 milyon Türk 108 bin işyerimiz var. Bunlar küçümsenecek başarılar değildir. 2 yıl evvel bizleri yönetime getiren arkadaşlarımıza şahsım ve yönetim kurulundaki diger arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. başkanlığım sürecinde yatırımlar için seminerler, tanışma ve iş gezileri düzenledik. Bu toplantılarımızın sayısını arttırarak devam edeceğiz. Bölge komitesi olarak raporlarımızı Türkiye’deki ve bulunduğumuz ülkedeki bakanlara ilettik. Yeni dönemde de bu çalışmalarımız sürecek.
Avrupa’nın değişik ülkelerinde 20’nin üzerinde toplantı yaptık. Bu toplantılarımıza dünyanın çeşitli ülkelerinden işadamlarımız katıldı. DEİK’in verdiği imkanla birbirimizi daha iyi tanıma fırsatına sahip olduk. Hangi Türk hangi ülkede ne iş yapıyor şimdi daha iyi biliyoruz. Ayrıca Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde öğrencilerle işadamlarını bir araya getiriyoruz.” diyen Torunoğulları, Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapmak isteyenlerin oradaki iş adamlarını görmediklerini belirtirken, Avrupa’daki Türk iş adamları ile işbirliği yapmaları çağrısında bulundu
Başkan Turgut Torunoğulları Birlikten Kuvvet Doğar atasözümüzden hareketle Avrupa’daki Türk Girişimcilere Dünya Türk İş Konseyi DTİK e üye olmaları çağrısında bulundu. DTIK yurt dışında yerleşik Türk girişimcilerin kendi aralarında ve Türkiye bağlantılarının kuvvetlendirilmesini, ekonomik varlıklarının güçlendirmesini istemektedir. DTIK sosyal sermayelerin arttırılmasını, girişimciler arasında koordineli bir çalışmayı hedeflemektedir. 2007 yılında kurulan DTIK gücünü her geçen gün arttırıyor.