Turistler el figürlerini anlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Ucube' olarak nitelendirilmesinin ardından Belediye tarafından yıkılan Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın bulunduğu yere çıkarak figüratif heykeller bırakan Hollandalı Turistler, amaçlarının protesto etmek olmadığını söylediler

24 Temmuz günü akşam saatlerinde Kars’a gelen Hollandalı Elke Vitentuis (34) ile Wouter Osterholt (32), parçalara ayrılarak üç ay süre içerisinde kaldırılan 'İnsanlık Anıtı'nın bulunduğu yere gitti. Yanlarında getirdikleri alçıdan yapılmış el figürlerini anıtın kaidesine yan yana dizen ve ülkelerinde Profesyonel Kamusal sanatçı oldukları öğrenilen Hollandılar, yaptıkları eylemin bir protesto olmadığını, aksine heykelcilik sanatını halkla, toplumla bütünleştirmek ve onlarında fikirlerini alarak heykeller yapmak olduğunu ileri sürdüler.

120 farklı el figürünü İnsanlık Anıtı’nın kaidesine dizerek fotoğrafını çektiklerini ve daha sonra topladıklarını söyleyen Hollandalılar, figüratif heykellerin bir kısmını ise çocuklara verdiklerini ifade ettiler.

Heykeltraş Mehmet Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı’nın el figüründen yola çıktıklarını ve “İnszanlık Anıtı / Yardımcı Eller” projesini hayata geçirdiklerini belirten Hollandalılar, 3 aydır Türkiye’de olduklarını İstanbul Şişli’de seyyar arabayla gezip insanların el figürlerini aldıklarını ifade ettiler.

Hollandalı Turistler, Wouter Osterholt ile Elke Vitentuis, “Heykel bir kişi tarafından değil, toplumla, halkla yapılmalıdır. Dolayısı ile bu İnsanlık Anıtı’nı tek kişi yapmış, Kars halkı buna destek vermemiştir. İnsanlara böyle bir heykel yapalım mı, yapmayalım mı diye sormamışlar. Oysaki heykelcilik kamusal bir yapıdır. Dolayısı ile bu İnsanlık Anıtı, insanlığı temsil etmiyor. Fakat yapılması ne kadar yanlış olsa da, yıkılması da yine kimseye sorulmadan yıkıldığı için yerinde olmamıştır. Bir heykel siyasetten ayrılmalı, insanlarla bütünleşmelidir” dediler. 

Böyle bir projeyi Kars’ta gerçekleştirmelerinin sebebi olarak yıkımı dünya gündeminde tartışılan Kars’taki İnsanlık Anıtı olduğuna dikkat çeken Hollandalı turistler, Kars’ta ki İnsanlık Anıtı’nın el figüründen çok etkilendiklerini, bu nedenle el figürleri üzerinde çalışma yaptıklarını söylediler. Çalışmalarına ilk olarak İstanbul Şişli’de başlayan ve sokakta insanların el kalıplarını alarak heykelleri oluşturduklarını anımsatan Hollandalı Turistler, Kars’a gelmeden önce Heykeltraş Mehmet Aksoy ile her hangi bir görüşme yapmadıklarını, fakat çıkaracakları kitap için kendisiyle de görüşebileceklerini söylediler