Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aytaç Toptaş şunları belirtti:
Bir bölgede turizmin gelişmesi
- İç ve dış ticareti canlandırır.
- İnşaat mobilya hediyelik eşya gibi sektörlerin gelişmesini sağlar.
- Ulaşımın gelişmesini sağlar.
- Bölgeler ve ülkeler arasındaki kültür alışverişini kolaylaştırır.
- İnsanları birbirine yakınlaştırır.
- Haberleşme olanaklarının gelişmesini sağlar.
- Ülke ekonomisine büyük ölçüde katkıda bulunur.
Türkiye’nin Turizm Varlıkları
- Türkiye çeşitlilik gösteren doğal güzellikleri ve zengin tarihi kalıntılarıyla önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
- Ilıman kuşakta yer alması nedeniyle 4 mevsimin belirgin yaşandığı ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında deniz turizmi gelişme göstermiştir. Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olması da tarihi turizmin gelişmesinde önemli paya sahiptir. Milli parklar çeşitli yer şekilleri ve bitki türlerinin bulunduğu Türkiye’de doğa turizmi son yıllarda deniz turizmi kadar ilgi görmeye başlamıştır. Uluslar arası düzenlenen festivaller ve fuarlarda ülkemizdeki turizm çeşitliliğini dışarıya sunmamızda etkili olmaktadır.
Her ne kadar ülkemizin 2023 turizm vizyonunda 65 milyon turist 85 milyar turizm geliri elde etme hedefi varise de sürenin uzunluğu bu planların gerçekleşmesinde olumsuz etki yapacak diye düşünmekteyim bu amaca ulaşmak için neler yapılmalı.
- Yeni Turizm Kentleri yaratılmalı Türkiye’nin destinasyonları arttırılmalıdır.
- Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin niçin ülkemizi tercih ettikleri iyi analiz edilmelidir. Ülkemize gelen turistlerin geliş nedenleri ve son yılın aylara göre turizm gelirlerine de bakmanın faydalı olacağına inanmaktayım.
- Turizmde, beklenen hedeflere ulaşmanın tanıtım, pazarlama ilkelerine tam uyarak ve doğru, bilinçli bir planlama ile vizyon geliştirmekle mümkün olacağı unutulmamalıdır.
- Yerel envanterler hazırlanarak, yerel değerlendirme ve tanıtımlar için uygulanabilir projeler geliştirilmeli, bu projelerin yönlendirilmesi, tabandan merkeze doğru olmalı ve projelerde yerel sahiplenme esas alınmalıdır.
Uluslararası pazarlarda pazarlama kavramlarına göre ürün pazarlanmalı, tüketicilerin ve turistlerin davranışlarıyla özellikleri tespit edilerek, ülkemize benzeyen değerleri o bölgenin faktörleri ön plana çıkarılarak hazırlanmalıdır.
- Turizmde, dağıtım sistemine göre uluslararası pazarlara girme şekillendirilmeli, Turistik ürün özelliklerine göre satışlar yapılmalıdır.
- Japonya ve Almanya’da yaşayan insanların, kültür turlarına daha fazla katıldıkları bilinmektedir. Bu sıralama göz önünde tutularak Berlin, Duesseldorf, Fransa, İtalya, Viyana, İskandinavya, Belçika, Workshop, Montrö ve Japonya’da yapılan süper market ve fuarların tümüne katılım eksiksiz sağlanmalıdır. Hedef kitlelerin belirlenmesi, belirli tanıtım doğruluğu ve planlama süreciyle mümkün olacaktır diye algılanır ki bu bilimsel bir gerçektir.
Turizm eğitimi ve kalitesinde standardizasyonu, verimlilik ve iş kalitesinin gelişmesini ve istihdam için gerekli beceri düzeylerinin belirlenmesini sağlayacak sertifikasyon sistemi getirilmeli nitelikli personelin yoğun emeğe dayalı insanın insana hizmet ettiği sektörde önemi unutulmamalıdır.
Turizm gelirlerinin ülke ekonomisine katkısı özellikle dış ticaret gelirleri açısından büyük önem taşır. İspanya İtalya gibi birçok ülke dış ticaret açığının kapanmasında turizm gelirlerinden yararlanmaktadır. Türkiye’ye son yıllarda gelen turist sayısının artmasına bağlı olarak turizm gelirinin ekonomiye katkısı artmıştır. Dış ticaret gelirlerimizin yaklaşık % 15-20’si turizmden sağlanmaktadır.
TURİZMİN EKONOMİ ÜZERİNDEKİ OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ
- Milli gelire etkisi.
- GSMH üzerindeki etki
- İstihdam yaratması
- Dış Ödemeler Dengesi
- Döviz
- Alt ve Üst Yapı yatırımlarına etkisi.
- Diğer sektörlere katkısı
- Fırsat Maliyeti
- Enflasyonist baskı
- Mevsimlik dalgalanma
- Yabancı iş gücü gereksinimi
- Dışalım eğilimindeki artış
Türkiye’ye gitmenin “Muhteşem bir fikir olduğunu anlatmak” Türkiye’ye, yönelik turlara “standart koymanın zamanı geldiğine” inanarak, zihniyet değişimine, kalkınmaya, her şeyi devletten beklememeye, aktif beyin ve işgücüne ve ortak geleceğimize inancımla.